Proč novorozeně tak divně vypadá?

Karkulka nechápala, proč má babička tak velké oči. My pro změnu zíráme na naše podivně pomačkané novorozeně hrající všemi barvami. A na jazyk se nám derou otázky…
Proč novorozeně tak divně vypadá?
Proč má tak šišatou nebo oteklou hlavičku?
Bezprostředně po porodu mívají hlavičky některých novorozeňat opravdu velmi legrační tvary. Kůstky v lebkách novorozeňat totiž tak trochu připomínají stavebnici – ještě nejsou úplně napevno pospojované v kulatou, celistvou lebku. Mezi jednotlivými lebečními kostmi tak příroda nechala malé mezery, které se během porodu smrsknou. Hlavička se tak podstatným způsobem zmenší. I když to zní nebezpečně, miminko to vůbec nebolí. Měkké místečko na jeho hlavičce se nazývá fontanela; ne, že by se do ní mělo ďoubat prstem, ale to, že se jí nemůžete ani dotknout, protože by jinak zemřelo, je pověra.
 
Kdy se to spraví?
Tvar hlavy se srovná do přijatelné podoby zhruba do dvou dnů. Proces, kdy všechny lebeční kosti definitivně srostou, ovšem trvá až do puberty dítěte. Dobrá zpráva je, že tvar lebky mozek novorozence neovlivňuje, ani kdyby mělo mimino hlavu šišatou jak ragbyový míč.
(A ještě něco – tajemství fontanely: Pod fontanelou je centrum pro říhání a díky jemnému šimrání na ní se říhnutí miminku jistě podaří.)
 
Proč je tak namodralé?
Krevní oběh nestačí zásobovat nejzazší části těla. A to zejména po delším spánku.
 
Kdy se to spraví?
Dítě zrůžoví hned, jak se pořádně nadechne. U nožiček a ručiček to trvá trochu déle, než se organizmus úplně zaběhne a dítě se začne pohybovat.
 
Proč má miminko tak placatý nos?
Nos dospělého člověka tvoří kost. Nosík děťátka pouze chrupavka. Příroda to tak „vymyslela“, aby se nosánek při průchodu maminčinou pánví snadněji stlačil.
 
Kdy se to spraví?
Vyčkejte tři až čtyři týdny a narovná se i ten nejplacatější nosík.
 
Proč má tak opuchlé oči?
Ve tkáních, a velmi často právě v očních víčkách, se v posledních dnech před porodem ukládá malé množství vody. Určitý vliv má i tlak na hlavičku během porodu, na který oči často reagují opuchnutím.
 
Kdy se to spraví?
Už po několika dnech se voda v očích vstřebává a i děťátko, které po narození vypadalo jako malý Číňánek, rozevře oči doširoka.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Proč má tak svraštělé ručičky a nožičky?
Hodně scvrklá kůže vypovídá o tom, že dítě bylo v plodové vodě příliš dlouhou dobu bez ochranného mázku. Suchou a vrásčitou kůži mají jen ta novorozeňata, která se narodí po stanoveném termínu.
 
Kdy se to spraví?
Do několika hodin.
 
Proč hned po porodu kašle a kýchá? Nenastydlo ještě v matčině břiše?
Ne. Kýcháním a kašlem se zbavuje hlenů a plodové vody, které se nejspíš napilo cestou na tento svět.
 
Kdy se to spraví?
Během několika hodin po porodu.
 
Kdy mu narostou vlasy, narodilo-li se úplně plešaté? A nevypadají mu, když přišlo na svět s hárem?
Dítě se může narodit úplně holohlavé, stejně jako s bujnou kšticí. Nic z toho ale nevypovídá o budoucí kvalitě nebo hustotě jeho vlasů.
 
Kdy se to změní?
I vlasáčům po narození vlasy většinou vypadají a jsou nahrazeny novými. Jejich barva může být ale úplně odlišná.
 
Kdy zmizí ty chlupy, co má na těle?
Některé děti přijdou na svět chlupaté, což děsí rodiče zejména holčiček. Tomuto ochlupení se odborně říká lanugo a rozhodně neznamená, že vaše dcera bude trpět zvýšeným růstem ochlupení nebo dokonce vousů i v příštích letech. Chloupky novorozenců jsou pozůstatkem z embryonálního období, rostou nejčastěji mezi lopatkami a podél páteře a trápí hlavně nedonošené děti.
 
Kdy se to spraví?
Nejpozději do šesti týdnů.
 
Klepněte pro větší obrázekKdy se zbaví malých červených flíčků na těle?
Asi třetina dětí se narodí se spoustou červených skvrnek. Nejčastěji je mají na víčkách, čele a týle. Jde pouze o změnu pigmentu.
 
Kdy se to změní?
Flíčky samy zmizí asi do jednoho roku. Až dítě doroste do období vzdoru, tedy dvou až tří let, v případě velkého rozrušení a návalech vzteku mu ovšem mohou na chvíli zase začít naskakovat.
 
Kdy se zbaví dalších fleků, třeba těch modrých nebo s nažloutlým středem?
Modré skvrny, takzvané „mongolské modré skvrny“, navzdory označení nijak nesouvisí s mongolizmem. Nemají nic společného ani s podlitinami nebo krevními poruchami. Vznikají dočasným nahromaděním pigmentu pod kůží. Jsou typické především pro děti afrického nebo asijského původu. Vyskytují se ovšem i u evropských dětí a prozrazují, že jejich předek mohl být i ve vzdálené minulosti, třeba v 11. století, tmavší pleti. Rodičům ale dělají největší starosti červené skvrny s nažloutlým středem. Jde o „novorozeneckou kopřivku“. Ta vzniká jako důsledek nedostatečné funkce kůže a jejích pórů. Přestože tak vypadá, není infekční.
 
Kdy zmizí?
Ani pigmentové skvrny, ani kojenecká kopřivka nevyžadují léčení. Zmizí během několika týdnů.
 
Kdy se mu přestane loupat kůže včetně té na hlavě?
Pokožka se novorozeňatům olupuje nejvíce na dlaních, chodidlech a na hlavě. Vůbec to nesouvisí s nedostatkem hygieny a kůže odlupující se z hlavy nemá nic společného s lupy dospělého člověka. Jde o důsledek „louhování se“ v plodové vodě.
 
Kdy se to spraví?
Za několik dní. Pokud vás to ale nějak zásadně vyvádí z míry, lékař vám může pro děťátko předepsat mast nebo olej.
 
Kdy se zbaví puchýřků na horním rtu?
Puchýřky se lidově nazývají „sací“; dítě si je způsobuje samo při sání.
 
Kdy se to spraví?
Mohou se objevovat a mizet kdykoliv během období, kdy je výživou dítěte pouze mléko.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články