Proč některé děti nerostou?

Až budou velké, chtějí být kosmonautem, modelkou, zpěvačkou a kdoví čím ještě… Budou-li opravdu chtít, mohou se stát tím, čím si přejí… Tedy ne všechny.
Proč některé děti nerostou?
Některé děti to nedokážou, i kdyby se sebevíc snažily. Bez naší pomoci totiž velké nikdy nebudou. Proč nerostou?
 
Narodí se menší, než by měly…
V České republice přijde ročně na svět asi 100 000 dětí. Přibližně 5 % z nich se narodí menší, než by měly být. Většina z nich svůj handicap dohoní během prvních dvou let života, ale necelé 1 % zůstává i nadále oproti vrstevníkům výrazně menší. Jen výjimečně jde o vrozené vady, nejčastější příčinou jsou genetické dispozice. Jsou-li oba rodiče, nebo aspoň jeden z nich, malého až středního vzrůstu, lze podobnou výšku očekávat i u jejich dětí. Z faktorů, které můžeme a měli bychom ovlivnit, je to zejména výživa matky v těhotenství. Při nedostatečné nebo nesprávné výživě nebo dokonce požívá-li budoucí maminka alkohol, drogy či kouří, je přísun živin pro zdravý růst a dýchání značně omezen.

Zdravý růst
Ke zdravému růstu je třeba energie a dostatek stavebního materiálu pro množení a růst buněk, orgánů a celých systémů. Nejmarkantněji se růst projevuje prodlužováním kostí a přibýváním centimetrů výšky. Výživa po narození a v prvních letech života je velmi důležitá. Správnou skladbou potravin zamezíme častým průjmům nebo naopak zácpám, které zpomalují růst. Děti potřebují dostatek bílkovin – stavebního materiálu pro svaly, kůži a další měkké tkáně, správné množství sacharidů jako zdroje energie a také tuky pro tvorbu hormonů, žlučových kyselin pro správné trávení atd. Je prokázáno, že nedostatek vitaminu A a zinku vede k opoždění růstu, vitamin D, vápník, fosfor a hořčík jsou nezbytné pro správný růst a vývoj kostí. Jsou nutné pro správné fungování hormonů, které mění chrupavku v kost v místě růstových zón.

Životospráva
Děti však také potřebují pohyb, ale přiměřený. Nadměrná tělesná zátěž poškozuje dětský organizmus a brání jeho správnému vývoji a růstu. Nezbytný je i dostatek kvalitního spánku. Růstový hormon se přes den vyplavuje málo. Po usnutí – ve fázi tvrdého spánku – se jeho množství v těle razantně zvyšuje, a to ve vlnách, které narůstají do půlnoci a poté se opět snižují. Proto je důležité, aby děti chodily včas do postele: nejen kvůli délce, ale i kvalitě spánku. Je prokázáno, že týrané děti či děti odloučené od rodiny mají sníženou tvorbu růstového hormonu. Dokážeme-li odstranit jejich strádání, jako zázrakem se vše obrátí k lepšímu. Děti svůj handicap dohoní.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Počínáme si správně?
Možná neděláme nic špatně, a přesto je náš potomek o poznání menší než jeho vrstevníci. Kam se obrátit? Na pediatra. Ideální dobou odhalení poruchy růstu je preventivní prohlídka ve 3 letech. V poradně dítě změří a zváží a výsledek zanesou do růstového grafu. Tak zjistí, jestli výška a váha odpovídají jeho věku. Tento postup by se měl opakovat na každé prohlídce, aby bylo možno rozpoznat dynamiku růstu. Zjistí-li lékař, že je dítě menší, že jeho výška je pod tzv. 3. percentilem v růstovém grafu, měl by je bez prodlení odeslat k dětskému endokrinologovi. Ten po odborném vyšetření může naordinovat léčbu růstovým hormonem. Je chybou čekat, jestli se „to nezlepší samo“. Malé dítě může handicap dohonit. S přibývajícím věkem šance klesají, a to dokonce i při léčbě růstovým hormonem. Největší užitek z léčby mají děti, u nichž se začalo s léčbou včas. Je-li to např. až během školní docházky, přírůstek výšky bude pravděpodobně menší.

Kdy je opravdu pozdě?
Každému dítěti, které ještě roste a nemá uzavřené růstové chrupavky, může léčba růstovým hormonem pomoci. Růstové chrupavky se uzavírají s nástupem puberty. Na léčbu děvčat, která mají menstruaci, či chlapců, kterým začínají růst vousy, je pozdě. Děti, které jsou menší než vrstevníci, bývají špatně přijímány okolím, trpí často psychickými problémy, jež mohou přerůst až v úplnou sociální izolaci. V období dospívání se problémy mohou ještě zhoršit.

Co můžeme udělat?
Nemusíme čekat na příští preventivní prohlídku u lékaře, růst svého potomka můžeme sledovat na růstovém grafu sami a k lékaři přijít již s grafem, ve kterém máme zakreslený růst. Kde takový graf seženeme? Od narození miminka máme doma zdravotní a očkovací průkaz, ve kterém je růstový graf – zvlášť pro kluky a holčičky. Jelikož je dost malý, můžeme si jej stáhnout z internetu. Najdeme jej např. na www.detskyrust.cz. Na těchto stránkách je i spousta dalších užitečných informací o dětském růstu, poruchách, měřeních růstu i o léčbě růstovým hormonem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články