Proč dětem tak často teče „červená“ z nosu?

Už mu zase teče „červená“? Připravte si studený obklad nebo led!
Proč dětem tak často teče „červená“ z nosu?
Krev z nosu téci viděti, leknutí prodělati… „V tom jsem s českým snářem zajedno,“ otřásá se Martina. „Vždycky, když vidím, jak se Kájovi spouští červená, jsem pomalu na infarkt. A jestli mi ještě někdo bude mávat před očima denním snářem, kde symbolizuje čistotu, opravdu mě trefí. O té se totiž nedá mluvit ani náhodou…“
 
Rodiče, kteří mají doma dítě s krvácivým nosíkem, aby byli skoro pořád ve střehu. Nikdy totiž vlastně nevědí, kdy to přijde. Ráno nebo večer, při nemoci nebo dovádění. Než malému dojde, že se něco děje, a přiběhne za nimi se slovy „už to zase teče“, může načerveno „vymalovat“ půlku bytu. A chudák máma pak neví co dřív. Jestli „zachraňovat“ potomka nebo to ostatní.
 
Než si některé ženy pořídí miminko, nedovedou si představit, že by po něm uklízely vyblinkané mlíčko nebo mu utíraly zadeček. Možná se jim také dělá špatně při pohledu na krev a omdlévají, když je při vyšetření lékař píchne injekční jehlou do prostředníku. Ale když dojde na věc, není zpravidla čas na velké přemýšlení. Šok nebo úzkost mohou postihnout vašeho drobečka. Ale máma? Od té se očekává, že se zachová jako ve filmovém opusu Kill Bill. Její zásah musí být rychlý, pohotový a správný – prostě jako v akčním filmu. Těžko asi bude v tu chvíli dumat nad tím, že když okamžitě nenamočí oblečení do studené vody, skvrny tam zůstanou – nepoužije-li ovšem nějaký zázračný prostředek – nebo že když hned nezačne šůrovat koberec, už nebude jednobarevný.
 
Proč se vlastně někomu občas spouští krev z nosu? „Třeba proto, že se váš Jaroušek pošťuchuje s bráškou a ten ho drcne do nosu. Nebo lítají po bytě a kluk se bouchne, ani o tom neví,“ konstatuje doktorka Lenka Smetanová. „V dětství, kdy jsou drobné cévy nosní sliznice ještě poměrně křehké, jde o běžnou záležitost. Někdy za krvácení z nosu mohou rozšířené cévky na přední části nosní přepážky, infekční choroby – třeba chřipka či spalničky. Objevit se však může i při nemocech, při nichž dochází ke zvýšení krevního tlaku, poruchám srážení krve, při nedostatku vitaminu C a K. Mezi ty nejbanálnější důvody však patří kýchání nebo usilovné smrkání při velké rýmě a samozřejmě i prstík, který se v tomto věku pořád ještě často objevuje v nosíku. Pozor také v topné sezoně na suchý vzduch.“ 
 
Klepněte pro větší obrázekCo na to odborník MUDr. Lenka Smetanová
Rodiče si někdy myslí, že když si potomek lehne na záda, krvácení samo přestane. To je však omyl. Nejlepší je nechat dítě, aby se posadilo na židli a mírně předklonilo hlavu. Na zátylek, případně na čelo, mu dávejte studené obklady. Na pár minut mu můžete stlačit nosní dírky. Pokud je krvácení opravdu úporné, přiložte mu na obě strany nosu rozdrcený led. Když krvácení přestane, nedovolte dítěti aspoň půl hodiny, aby se vysmrkalo. Zbavilo by se sice nepříjemné krevní sraženiny v nosu, ale „červená“ by mohla začít téci znovu. Jestliže nic nepomáhá a dítě z nosu krvácí déle než půl hodiny, vydejte se raději k lékaři. To udělejte i v případě, že se dítěti krev z nosu spouští často, bolí ho při tom hlava nebo mívá jiné potíže. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články