Připoutejte se, prosím

Záleží vám na vašich dětech? Pak věnujte velkou péči výběru autosedačky a ani na chvíli nepomyslete na to, že byste snad své dítě vozili nepřipoutané.
Připoutejte se, prosím

Věděli jste, že náraz při rychlosti 50 km/h je pro dítě stejný jako pád z výšky deseti metrů? A víte, že autonehoda už při rychlosti 15 km/h může být pro dítě smrtelná? Kdo si myslí, že dítě udrží v náruči, ten se mýlí. Autosedačky jsou jediným způsobem, jak děti v autě ochránit. Jak ale vybrat tu správnou? Zkusíme vám poradit.

Vajíčko je základ

Nejdůležitějším kritériem při výběru autosedačky je váha a výška dítěte. Pro novorozence do Klepněte pro větší obrázektřinácti kilogramů volí maminky nejčastěji sedačku, které se říká skořepina nebo vajíčko. Má vlastní popruhy a k sedadlu se poutá buď přímo pásy, nebo se vsadí do předem připoutané tzv. základny. Vajíčko poutáme nejčastěji proti směru jízdy, to proto, že malé děti ještě neudrží hlavičku a v případě nárazu je poloha proti směru jízdy bezpečnější. Sedačku umísťujeme buď na přední sedadlo vedle řidiče, nebo na zadní sedadlo, vždy ovšem musí být vypnutý příslušný airbag. Bezpečnější je určitě zadní sedadlo, ale na druhou stranu maminka, která se při každém zakuckání dítěte ohlíží dozadu, může snadno zavinit dopravní nehodu. Vpředu na své miminko dobře vidí, ale při čelním nárazu je dítě ve větším nebezpečí. Obě polohy tedy mají svá pro a proti. Autosedačky ‚vajíčka' jsou opatřeny madlem pro snadné přenášení dítěte a některé se prodávají i s vlastním podvozkem, který je lehký, skladný a snadno odnímatelný. Sedačku do podvozku jen zacvaknete, a můžete vyrazit na nákupy. Obdobnou službu vám prokáže i většina moderních kočárků, na jejichž podvozek lze skořepinu také umístit. Nevýhodou jsou větší rozměry a hmotnost podvozku, s nímž v úzkých uličkách obchodu můžete trochu válčit.

Rosteme společně

V ‚nejmenší' kategorii bychom však neměli zapomenout ani na sedačky ‚nevajíčkové'. Pokud chcete ušetřit a nechce se vám kupovat několik sedaček podle toho, jak vaše dítko právě roste, pak už zkraje sáhněte po sedačce z kategorie 0–18 kg, nebo dokonce 0–36 kg. Pro manipulaci nejsou sice tak pohodlné jako vajíčka, ale zase vám dlouho vydrží. Sedačky v kategorii 0–36 s vaším dítětem doslova porostou. Jsou vybaveny výškově nastavitelnou opěrkou zad, odjímatelným přídavným podsedákem a dalšími vychytávkami, které berou v potaz růst dítěte. Některé tyto sedačky mají oddělitelnou celou zadní část, takže pak vám pro větší dítě zbude jen tzv. sedák, na němž už svou ‚sedačkovou' životní etapu dokončí.

Z vajíčka do pelíšku

Pokud jste však pro cestovní start vaKlepněte pro větší obrázekšeho dítěte zvolili již zmiňované vajíčko, pak poté, co ho odložíte (většinou se tak stane kolem devátého měsíce, ačkoli výrobci se dušují, že vám vydrží do jednoho roku), sáhněte po sedačkách v kategorii 9–18 kg nebo 9–36 kg. Dítě už samo sedí, ale o pevném držení těla nemůže být zatím moc řeč. Sedačky v této kategorii jsou proto tvarovány tak, že dítě ze všech stran příjemně podpírají. Váš mazlíček je tu jako v pelíšku. Většina sedaček v kategorii od 9 do 18 kg je uzpůsobena pro poutání po i proti směru jízdy, je vybavena pětibodovými upínacími pásy a dá se polohovat, takže si tu dítko může i pohodlně zdřímnout. V této kategorii však najdete i sedačky, které vlastní pásy nemají. Ty jsou pak uzpůsobeny tak, abyste dítě mohli připoutat pásy ve voze. Výška pásu lze nastavit podle velikosti dítěte.

Sezení na sedáku

Jakmile vaše dítko ještě trochu odroste, pak sáhněte po tzv. sedáku nebo, chcete-li, podsedáku. Jeho roli nepodceňujte. Často si rodiče myslí, že jejich dítě už je dost velké, aby bylo připoutáno standardními pásy ve vozidle, ale zákon praví, a myslí to s našimi dětmi opravdu dobře, že sedačku musejí mít děti do výšky 150 cm. Jakkoli váš téměř teenager reptá, prostě ho do sedáku připoutejte. Pokud byste totiž dítě příliš brzy poutali pásy, pak při nárazu může dojít k jejich zaříznutí do břicha a krku. Na sedák si dítě jednoduše sedne, a je tak zvednuto do výšky, kdy může bezpečně použít pásy. Sedáky jsou vybaveny područkami a poskytují dítěti i dostatečné pohodlí. A o pohodlí a bezpečnost našich dětí nám přece všem jde. Takže vzhůru na nákup autosedačky...

Pár bezpečnostních rad

• Nepoutejte malé dítě (menší než 150 cm) jen bezpečnostním pásem. V případě kolize se může uškrtit.

• Nepoutejte dítě k sobě jedním bezpečnostním pásem. Při nárazu byste ho rozdrtili svou vlastní vahou.

• Nikdy v autě dítě jen nedržte. V případě nárazu ho neudržíte.

• Autosedačku by měly používat všechny děti menší než 150 cm a lehčí než 36 kg. Větší děti už poutáme jen bezpečnostním pásem.

• Pokud na místě, kam byste chtěli sedačku upoutat, nelze vypnout airbag, nikdy ji tam neumisťujte.

• Dbejte na řádné připevnění sedačky i připoutání dítěte. Pásy by dítě nemělo mít příliš volné, ale zase by nemělo být ‚uškrcené'. K sedadlu by měla být sedačka připoutána co nejpevněji.

• Před umístěním autosedačky do automobilu si řádně přečtěte návod. Každá sedačka má jiné řešení.

Pár nakupovacích rad

• Základním kritériem při nákupu autosedačky je váha a výška dítěte. Dbejte na to, aby dítě sedačku nepřerostlo. Skupina, pro niž je sedačka určena, by měla být na autosedačce uvedena.

skupina II – předškolní a školní děti od 9 do 36 kg

skupina III – školní děti od 6 let do výšky 150 cm, od 15 do 36 kg

• Na autosedačce je umístěna tzv. zkušební značka, která obsahuje jméno a výrobce, dále je na ní uveden váhový rozsah dítěte, pro nějž je sedačka uzpůsobena. Značka E4 v kroužku je zkušební symbol a kód země (E8 je například Česká republika). Na zkušební značce je také uvedeno, pro jaký automobil je sedačka určena. Většina sedaček je označena jako Universal, což znamená, že je daný typ vhodný téměř pro všechny vozy. Hledejte označení ECE 44/03 nebo ECE 44/04.

• Vozidla vyrobená po roce 2005 jsou vybavena úchytkami pro tzv. Sedačky Isofix. Tento systém je velmi bezpečný, protože sedačka je de facto propojena s karoserií vozu, a dítě je tak v případě nárazu maximálně chráněno. V případě, že váš vůz má systém Isofix, pak vybírejte jen sedačku, která je s tímto systémem kompatibilní. Pokud kupujete nový vůz s tímto systémem, často už sám výrobce nabízí vhodné sedačky.

• Sedačku kupujte vždy s dítětem, abyste ji mohli na místě vyzkoušet.

• Pokud kupujete starší sedačku v bazaru, pořádně si ji prohlédněte, zda není poškozená.

• Pokud má sedačka vlastní bezpečnostní pásy, pak věnujte velkou pozornost variabilitě jejich nastavení.

• Zanedbatelná není ani možnost sundání a vyprání potahu. Pokud jste liberální a dovolíte dítku v autě jíst, což neradi vidí tatínkové, ale maminky to tolerují, pak možnost praní potahů určitě oceníte. Pokud nejsou potahy prací nebo se obtížně sundávají, pak si můžete pořídit natahovací potahy, které se prodávají zvlášť.

• Na zimu i chladnější podzim je praktický fusak do autosedačky, který má otvory pro prostrčení pásů. Pro miminka výrobci nabízejí také jakési zavinovačky do sedačky. Obojí je velmi praktické.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články