Maminka.czZdraví

Primář dětského oddělení: Občas se antibiotika asi užívají častěji, než je nutné

Tereza Víchová 5.  1.  2017
Někdo na ně nedá dopustit a žádá recept už při otevření dveří ordinace, jiní se jim do poslední chvíle brání a odmítají je. Jak přistupovat k antibiotické léčbě a doporučením pediatra, radí primář dětského oddělení nemocnice Kolín René Hrdlička.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsou podle vás v České republice obecně antibiotika nadužívaná a zbytečně předepisovaná?

Jisté rezervy tu máme, občas se antibiotika asi užívají častěji, než je nutné, ale celkově tu situace špatná není – například v sousedním Slovensku už se objevují rezistence na antibiotickou léčbu daleko častěji než u nás.

Kdy je třeba léčit dítě antibiotiky?

Pokud je k tomu indikace. V ordinaci pediatra ledacos napoví tzv. CRP test – ten by měli praktičtí lékaři dětí mít a dělat bezplatně, hradí ho zdravotní pojišťovny.

Co nám test napoví?

Vyjde z něj číselná hodnota, která může být jednoznačně negativní. Takové onemocnění antibiotika k léčbě obvykle nepotřebuje a jejich užívání by bylo zbytečné.

Nebo test stanoví jednoznačně pozitivní hodnoty ve vysokých číslech, pak se bez antibiotik neobejdeme. A mezitím je jakási šedá zóna, kdy se hodnotí navíc klinický obraz dítěte a pediatr může s rodiči diskutovat o možné léčbě.

Velký přehled dětských nemocí spojených s vyrážkou


Jaké faktory se pak berou v úvahu?

Třeba i to, zda může být maminka s dítětem o pár dní déle doma, léčba bez antibiotik je třeba možná, ale trvá o trochu déle. Ideální je najít si pediatra, ke kterému budou mít rodiče důvěru, a dohromady budou schopni o možnostech léčby diskutovat. Antibiotika jsou účinné léky, ale samozřejmě mohou mít vedlejší účinky, jejich použití by tedy mělo být opravdu podložené.

Žádáme antibiotika, nebo se jich spíše bojíme?

Jsou dva extrémy rodičů. Jedni se antibiotikům do poslední chvíle brání, i když je zánět v těle jasně prokázaný a známe jeho původce. Jiní odcházejí třeba po návštěvě pohotovosti se zklamáním a větou: „Ani nám nepředepsali antibiotika.“ Ale dávat je namísto léků proti teplotě při běžné viróze je opravdu zbytečné a nedoporučuji to..

Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
První zima s miminkem. Co byste měli vědět a na co si dát pozor
Žlutá rýma. Poslat dítě do školky nebo ne? Poradíme vám
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Čas, CRP, Klinický obraz, První zima, Crp test, OBČAS, Prim, Dětské oddělení, Antibiotika, Prima, Šedá zóna, Primář, Oddělení, Poslední chvíle, Zdraví na Heureka.cz