Příliš sladká povinnost?

Chuti na sladké se v těhotné obvykle moc nebrání. Přesto je glukózový roztok při zátěžovém testu pro některé nastávající maminky obrovský strašák. Odmítnutí testu by jim však mohlo pořádně zhořknout.
Příliš sladká povinnost?

Nemusíte mít v rodině žádného diabetika, a přesto vás může těhotenská cukrovka postihnout. Jde o to, že váš organismus vlivem těhotenské zátěže nedokáže dostatečně zpracovat  přijaté cukry, a tak jejich hladina v krvi zůstává trvale zvýšená. To je samozřejmě nežádoucí pro zdraví vaše i miminka. Proto se už před třemi lety diabetologové s gynekology domluvili, že by všechny nastávající maminky, i ty u nichž není zvýšené riziko vlivem rodové dispozice,  nadváhy či obezity, měly absolvovat tzv. orální glukózový toleranční test. Ten jediný spolehlivě prokáže, zda a v jaké míře gestačním diabetem trpíte.  Ta se řídí stupněm závažnosti onemocnění, ale většině maminek stačí dodržovat speciální dietu.

Sladké nalačno
Mezi 24. a 28 . týdnem těhotenství (u žen se zvýšeným rizikem už v 1. trimestru) by vás tedy měl váš gynekolog poslat do laboratoře, kde vám ráno nalačno naberu krev ze žíly, aby se zjistila hladina cukru v krvi bez zátěže a pak vypijete roztok s glukózou. Lékař nebo sestřička by vás měla předem upozornit, že si jej můžete zpříjemnit zhruba lžící citrónové šťávy. Za hodinu následuje další odběr krve a za další hodinu poslední, oba samozřejmě ze žíly. Během testu není dovoleno jíst a pít ani vyvíjet fyzickou aktivitu, protože námaha a potrava by test zkreslily. Důležité je dodržet také asi desetihodinové lačnění před prvním odběrem. A právě dlouhá doba bez potravin a pití hodně sladkého roztoku nalačno nahání maminkám strach, zvláště těm, které ranní nevolnosti nedaly pokoj ani po skončení kritického prvního trimestru.

Oporu s sebou
Sestřičky doporučují vzít si na test zajímavé čtení, aby čas testování utíkal rychleji, ale některé maminky sázejí na oporu partnera. „Testu jsem se bála, slyšela jsem a četla o tom, jak ho některé holky těžce zvládaly, jak je ten nápoj odporný a že je náročné  ho v sobě udržet,“  vzpomněla si Lucka na své nedávné zážitky. „Také mě děsilo tvrzení, že když se test nepodaří, musí se opakovat. Bála jsem se, že díky mojí zálibě ve sladkém, která se v těhotenství stonásobila, cukrovku určitě mám a že to bude komplikace v jinak pohodovém těhotenství. Na samotný úkon jsem dorazila brzy ráno a nalačno, nesměla jsem pít ani vodu. Vzali mi krev, která byla v pořádku, a tak jsem mohla vypít roztok, který na pracovišti, kde jsem byla, míchají s černým čajem. Chutnalo to podivně, ale dalo se to bez problémů zvládnout. Bylo fajn, že mě manžel doprovodil a dokonce mě podpořil i v nejedení a byl spolu se mnou celou dobu nalačno. Pozvala jsem ho pak za odměnu na pořádnou snídani.“

S čím se můžete setkat
Nedivte se, když vaše kamarádka bude mít z testování trošku jiné zážitky. Ne všechna pracoviště postupují stejně. Někde vám podají glukózu ve vodě, jinde v čaji, někde poradí citron jinde ne. Podstatnější však jsou rozdíly ve vedení testu. Leckde totiž volí jednodušší variantu a krev odebírají jen na lačno a pak až po dvou hodinách. Jak uvádí MUDr. Hana Krejčí na internetových stánkách www.tehotenskacukrovka.cz  takto vedený test se sice připouští, ale nemusí být přesný, protože u některých těhulek se gestační diabetes objevil jen při odběru po první hodině od vypití glukózy, a to i přesto, že jejich stav bylo třeba léčit dokonce inzulínem. Za hrubou chybu označuje dokonce případ, kdy se odběr krve ze žíly nahrazuje pouze odběrem krve z prstu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články