Příčiny neplodnosti

V dnešní době trpí řada žen neschopností otěhotnět. Někdy jde „jen“ o psychické bloky, někdy má případná neplodnost mnohem vážnější zdravotní příčiny.
Příčiny neplodnosti
Co je to neplodnost
Nesnadnost počít dítě, obvykle zvaná neplodnost postihuje pouze jeden pár z deseti. Některým ženám prostě trvá od přírody déle než počnou dítě, takže diagnóza neplodnosti může být stanovena nejdříve po roce pravidelného pohlavního styku bez antikoncepce. A ani tehdy to automaticky neznamená, že nemůžete mít miminko nildy. Příroda si s námi prostě někdy zahrává a mnoho příčin domnělé neplodnosti může být i jen v naší hlavě. Příčiny ovšem musí zjistit lékař. Takže jestli máte pochybnosti, zajděte za svým gynekologem. Ten vás vyšetří a určitě pomůže. A na jaký problém může přijít? Příčiny neplodnosti mohou být u obou partnerů, proto se dělí na ženské a mužské.

Ženské poruchy plodnosti
 
1. Poruchy ovulace
Až čtyřicet procent neplodných žen trpí poruchami ovulace a tak selhání ovulace patří k vůbec nejčastějším příčinám neplodnosti u žen. Dobrá zpráva ovšem je, že právě poruchy ovulace se nejlépe léčí. Důvodů poruchy ovulace je několik:
 
Hormonální vlivy
Potíže nastávají, pokud chybí některý z řídících hormonů nebo pokud na něj nejsou vaječníky dostatečně citlivé. Selhává hormonální řízení, které je ovlivňováno na třech úrovních: hypothalamus, hypofýza, vaječníky. Příčinou může být nádor, který koncentraci hormonu zvyšuje nebo snižuje.
 
Defektní vaječník
Dalšími důvody mohou být nesprávný vývoj vaječníku, jeho naprosté chybění nebo poškození nemocí.
 
Celková onemocnění
Nejčastěji za poruchou ovulace stojíonemocnění štítné žlázy a hyperprolaktinemie (abnormálně zvýšená koncentrace hormonu prolaktinu). Příznaky spojené s poruchami ovulace mohou být málo častá nebo zcela chybějící menstruace, výrazný úbytek či naopak přibývání na váze bez změny jídelních zvyklostí, akné a nadměrné ochlupení na těle.
 
2. Nedostatek progesteronu
Hormon progesteron připravuje děložní výstelku k přijetí zárodku: Jestliže ženské tělo produkuje hormonu málo zárodek se nemůže v děloze uchytit.
Neprůchodnost vejcovodů: Příčinou neprůchodnosti bývá obvykle právě probíhající nebo dřívější zánět. Oplodnění není možné, protože spermie se nemůže dostat k vajíčku a vajíčko nemůže putovat do dělohy.
 
3. Endometrióza
Takto se říká komplikacím, kdy částečky děložní výstelky začnou růst kolem vaječníků nebo vejcovodů, čímž se možnost otěhotnění značně sníží.
 
4. Poruchy cervikálního slizu
Aby se zabránilo proniknutí choroboplodných zárodků do reprodukčních orgánů, vylučuje se kolem čípku u vchodu do dělohy hustý sliz. Tento sliz při ovulaci normálně zřídne, aby jím mohlo proniknout sperma. Jestliže sliz nezřídne, může to mít za následek neplodnost. Ve velmi vzácných případech může tento sliz obsahovat látky které napadnou a zničí partnerovo sperma.
 
5. Abnormality dělohy
Abnormality mohou někdy způsobit, že se oplozené vajíčko nemůže v děloze uchytit. Nejčastější poruchou jsou fibromy (nezhoubné nádory v děložní stěně), srůsty (staré jizvy po dřívějších infekcích) nebo abnormální tvar dělohy.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Mužské poruchy:
 
1. Spermie mají chybičku
Někteří muži mají spermií málo nebo mají spermie chybné, které nemohou vajíčko oplodnit. Důvodů bývá mnoho včetně nemocí jako jsou příušnice, křečové žíly v sousedství varlat, obezita, ale na vině může být také těsné prádlo nebo přílišné zahřívání varlat např. při práci v přehřátém prostředí. Rovněž stres a hormonální poruchy mohou mít vliv na spermie.
 
Přibližně jeden z deseti neplodných mužů má v těle protilátky, které způsobují shlukování spermií a brání jejich volnému pohybu. Může se to stát po uvolnění podvázaných chámovodů.
 
2. Poruchy ejakulace
Neplodnost může být způsobena neprůchodností chámovodů, předčasnou ejakulací (vně pochvy) a retrográdní ejakulací“, kdy semeno je vehnáno do močového měchýře místo ven. Tato porucha postihuje zejména některé diabetiky a muže po operaci prostaty.

Možnosti léčby tu jsou
Mnohé příčiny je možné odstranit léky, syntetickými hormony, chirurgicky nebo speciálním způsobem, tzv. oplodněním in vitro (ve zkumavce). Vajíčko se vyjme z těla ženy, v laboratoři se oplodní mužskou spermií a potom se vrátí do dělohy. Nenajde-li se žádná příčina partnerům se doporučí, aby zlepšili svou tělesnou kondici, přestali si dělat starosti a zkoušeli to dál. Mnohým se dříve nebo později podaří mít dítě.

Víte, co všechno ovlivňuje vaši neplodnost?
Ženskou plodnost však ovlivňuje celá řada faktorů, z nichž některé úzce souvisí s životním stylem a vy je můžete relativně snadno změnit.
 
Váha
Vaše hmotnost může přímo ovlivňovat i schopnost otěhotnět. Pokud příliš nízká a máte minimum tělesného tuku, snižuje se významně vaše produkce estrogenu, který ovlivňuje reprodukční cyklus. Extrémně nízká tělesná váha může vést i k úplnému vymizení menstruace a ztrátě plodnosti. Příliš mnoho tělesného tuku zase produkci estrogenu zvyšuje, potlačuje zrání vajíček. Obezita představuje například výraznou překážku při léčbě neplodnosti.
 
Anémie
S neplodností je spojený i nedostatek zdravých červených krvinek, který může být způsobený nedostatkem železa či vitaminu B12. I když výzkumy zatím hovoří nejednoznačně, zdá se, že alespoň některé ženy se mohou anémii vyhnout pomocí zdravého jídelníčku. Je nutné konzumovat dostatek kyseliny listové (jezte proto spoustu zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků). Pokud vyznáváte vegetariánský styl stravování, doplňujte dostatečný přísun vitaminu B12 například potravinovými doplňky.
 
Jídelníček
Svou plodnost můžete pozitivně ovlivnit i jídelníčkem. Zdravý jídelníček by se měl skládatl z nenasycených tuků (obsahuje je například olivový olej, ořechy), podílu zeleniny a celozrnných potravin. Takové stravovací návyky udržují hladinu inzulinu v normě a chrání organismus i před působením antioxidantů, které plodnost negativně ovlivňují.
 
Tabák
Kouření ohrožuje plodnost u žen i u mužů. Činí například ženská vajíčka náchylnějšími ke genetickým abnormalitám, může souviset a abnormalitami spermatu a zpomalovat pohyb spermií. Nikotin a další chemikálie mohou navíc ovlivňovat ovulaci tím, že snižují produkci estrogenu.

Při přípravě materiálu byly použity podklady z knihy autorů C. M. Doherty, M. M. Clark: Léčba neplodnosti - Podrobný rádce neplodným párům.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články