Překotný porod

Znáte scény z televizních seriálů, kdy těhotná žena za notně dramatické hudby začne doma zničehonic rodit, lékaři nikde a diváci si napětím koušou nehty? Každá nastávající maminka se v tu chvíli děsí, že by ji něco takového mohlo potkat. Ale to se s velkou pravděpodobností nestane.
Překotný porod

Jen jedno procento porodů má takto rychlý průběh, kdy se dítě bez předchozích příznaků začne drát na svět. Tradiční porod trvá několik hodin, a do porodnice byste to tedy stihnout měly, žádný strach. Přesto, proč si neříct, co dělat, kdybyste náhodou patřily mezi ono zmiňované jedno procento ‚rychlorodiček'.

1) Pokud vás porod překvapí doma, volejte rovnou záchranku, tedy dobře známé číslo 155, pokud nemáte z porodnice přímé číslo na tamní sanitky. Lepší je ale neztrácet čas.

2) Pak volejte partnera, blízkého přítele nebo sousedy, kteří by mohli přijet a poskytli vám pomoc.

3) V žádném případě se nechtějte odvézt do porodnice samy, i když je to blízko!

4) Jakmile je sanitka na cestě, ujistěte se, že se dostanou do domu a bytu, pokud byste jim v době příjezdu už nemohla jít otevřít.

5) Pokud máte pocit, že se porod opravdu blíží, a nemáte nikoho po ruce, požádejte dispečerku na lince 155, aby vás porodem provedla a poradila vám, co dělat. Máte-li telefon na svou porodní asistentku nebo lékaře, volejte jim.

6) Připravte si ručníky, prostěradla a deky. Svlékněte se, jedno prostěradlo položte pod sebe a zbytek si nechte na dosah, abyste mohla dítě osušit a zabalit.

7) Pokuste se co nejvíce oddálit tlačení, použijte dýchací techniky.

8) Rozhodně nestůjte. Dítě by mohlo náhle vypadnout a zranit se.

9) Snažte se zůstat v klidu, i když to je samozřejmě těžké.

10) Pokud rodíte a vidíte, že dítě má omotanou šňůru kolem krku, snažte se ji jemně uvolnit nebo ji přetáhnout přes hlavičku, aby se uvolnilo celé tělo.

11) Jakmile je dítě venku, nepřestřihávejte ani nepodvazujte pupeční šňůru. Nechte ji tak, jak je.

12) Osušte miminko (pozor, dítě je velmi kluzké) a nechte ho odpočívat mezi svýma nohama. Pod vás i dítě umístěte suchou deku nebo ručník.

13) Miminku z nosu může téct plodová voda nebo hlen, rukou ho očistěte.

14) Pokud dítě nezačalo po porodu plakat, což je normální reakce, pak zkuste stimulovat jeho dýchání pohybem ruky nahoru a dolů po zádech.

15) Čekejte na porod placenty, rozhodně ji násilím nevytahujte. Můžete si masírovat břicho, aby placenta co nejdříve vyšla ven.

!!! Poznámka: Výše uvedené rady jsou pouze informativní a nejsou náhradou za lékařskou péči. V případě nouze vždy volejte 155.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články