Předčítání je kvalitně strávený společný čas

Když vy jako rodiče vyberete pro své děti ty správné knihy a navíc se budete prostřednictvím čtení svým dětem více věnovat, docílíte něčeho, co vám televize ani počítač nikdy nemůže nabídnout.
Předčítání je kvalitně strávený společný čas

Vánoce jsou ideální dobou, kdy svým ratolestem můžete pořídit tu pravou knihu a následně jim darovat i svou pozornost!

Pravidelným předčítáním dosáhnete podle mnohaletých výzkumů spousty pozitivního. Společně strávený čas uspokojí nejdůležitější citové potřeby vašeho dítěte, upevní váš vzájemný vztah, rozšíří prokazatelně vaší ratolesti slovní zásobu - nechtěli byste někdy sami umět lépe promluvit o věcech, které vás trápí, ať už v zaměstnání či jinde?

Pravidelné čtení rodiče dítěti také rozvíjí logické myšlení a podporuje jeho umění se správně rozhodnout – správné zhodnocení situace může znamenat pro vaše dítě mnohem lepší volby v jeho budoucím životě, přece chcete, aby se umělo rozhodovat lépe než vy sami?

Zmíníme-li se o dalších plusech, rozvoj fantazie, kterou vašemu potomkovi knížka nabídne, nemůže téměř nic nahradit – kreativita je skutečnou stravou pro jeho dušičku, bude-li duše spokojená, může být i jeho život bohatší a barevnější!

Předčítané pohádky pak samozřejmě, ale to všichni dobře víme, ujasňují dětem princip dobra a zla – v pohádkách jsou tyto dva póly jasně vymezeny a vaše dítě tak získá pevnou půdu pod nohama, až jednou bude chtít rozlišit, jestli koná správně nebo špatně.

A v neposlední řadě je společný čas strávený nad knihou velká zábava, pro vás i dítě. Je-li trochu neposedné, nechte ho, ať si u toho hraje nebo mu čtěte před spaním. Najde-li pak děcko zálibu v knížkách, možná se bude více stranit počítače a televize a to mu může jen prospět, protože bude lépe chráněno před hrozbou masové kultury a v mladistvém věku by mohla jeho čtecí mánie znamenat, že se nebude poflakovat na ulici a když mu náhodou někdo nabídne něco nekalého, s díky odmítne.

Jestliže si přejete mít doma vzdělaného človíčka, ze kterého vyroste dospělák toužící po harmonii, rozhodný, schopný a slušný člověk, společné čtení je jednou z nejlepších cest jak se k tomuto ideálu přiblížit.

V neposlední řadě je samozřejmě důležité, jakou knihu vyberete. Organizace Celé Česko čte dětem nově doporučuje knížku Pohádky po telefonu, ve které italský tatínek denně volá ze služebních cest své malé dceři a přes telefon jí vypráví krátké pohádky, aby alespoň chvíli strávili společně.
 
Budete-li si chtít přečíst pár dobrých rad pro vaše nové chvilky u knížky, hledejte ZDE. Chcete-li na blížící se Vánoce vybrat pro svou ratolest tu správnou knihu, Celé Česko čte dětem  vám poradí ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články