Pravidla šátkování: Znáte je?

Máloco rozděluje mámy na dva tábory jako nošení dětí ve speciálně uvázaném pruhu látky. Jestli zvažujete, na čí stranu se přidat, pak se spolehněte na svůj vlastní úsudek a mateřskou intuici. I šátkovat je třeba s citem a rozumem.
Pravidla šátkování: Znáte je?

V názorech na nošení dětí v šátku se rozcházejí dokonce i odborníci. A tak nelze říci, že za každých okolností a pro každé dítě i rodiče je šátkování vhodné nebo nevhodné. Fakt je, že ani v zahraničí, konkrétně v Německu, kde má nošení dětí v šátku dlouhou tradici, neexistuje studie, která by prokázala, že má šátkování na vývoj dětí špatný vliv. Zásada „všeho s mírou“ však platí i tady, proto bychom neměli zapomenout, že miminko zhruba od tří měsíců ke svému zdravému tělesnému i duševnímu vývoji potřebuje i volný prostor a svobodu pohybu.

Kdo aspoň chvíli choval miminko, nemůže o plusech šátkování pochybovat, protože v poloze tělo na tělo si děťátko spokojeně lebedí. Ale stejně jako každý, kdo drobečka chová, musí dbát na jeho bezpečnost, tak i šátkování, aby neohrozilo zdraví miminka, má svá pravidla. Jaký úvaz vybrat pro určitý věk a na co si dát při vázání pozor, nám poradila fyzioterapeutka Kateřina Naarová z nemocnice v Jablonci. 

Šátkovací patero
Pevný úvaz. Neměli bychom se bát dítě do šátku uvázat pevně a dostatečně vysoko na svém těle. S děckem v šátku se těžiště rodiče mění a čím pevněji je šátek uvázán, tím lépe se nese. Navíc dítě získá větší pocit jistoty.

Podsazená pánev. Zdravé postavení kyčlí, zad i hlavičky zajistíme tím, že dítěti v šátku odsadíme pánev. Šátek obepíná dítě ve spodní části od jedné podkolenní jamky ke druhé, jde plošně přes záda a podpírá hlavičku dítěte. Kolínka jsou výš než zadeček.

Opření nohou. Když dítě bude mít možnost opřít si nohy o šátek, postupně zaktivuje celý trup. Ve spojení s teplem od rodiče a jeho stálým pohybem stimuluje metabolismus, ulehčí odchodu větrů a uleví bříšku.

Zachycení zad a hlavičky šátkem. Je důležité i u větších dětí, a to v případě, kdy dítě v šátku usne. Pevným zachycením těchto partií zabráníme nekoordinovanému záklonu hlavy děťátka při našem pohybu.

Vlastnosti šátku. Měl by být 70 cm široký a dlouhý asi 4 m. Ideální je dvojnásobek délky od našich zvednutých rukou nad hlavou k zemi. Je dobré mít cípy šátku diagonálně zastřižené a na konci uvázat pevné uzly. Látka šátku by měla být pevná, pružná jen v určitém směru. Příliš pružné šátky po chvíli nesení táhnou dítě i rodiče k zemi. 

Batoh nebo kapsa?
Úvazů existuje mnoho, ale mezi osvědčené patří právě batoh a kapsa, protože jsou jednoduché a praktické. Přesto vyžadují zručnost a trénink, proto si zpočátku dopřejte pár názorných lekcí od profíka nebo zkušené kamarádky.

Kapsa – kolíbka
Kapsa se váže na břicho nosiče tak, že dítě jistí tři pruhy látky. Miminko do ní můžeme vložit více způsoby. Jedním z nich je tzv. kolíbka. Připomíná chování dítěte v horizontální poloze v náruči, přičemž místo rukou rodiče poskytuje dítěti oporu šátek. Poloha je vhodná pro novorozence, protože v tomto období je pro dítě důležité sledovat jen to, co je v jeho bezprostřední blízkosti. Podle některých ortopedů se nehodí pro děti s problematickými kyčlemi, protože úvaz drží kolínka více u sebe.

Kapsa – klokanka
Do klokanky se dítě váže vertikálně čelem nebo zády k nosiči. Poloha čelem je obdobou polohy při odříhnutí miminka a je vhodná po šestinedělí. V poloze zády, tzv. v klubíčku, se dítě nese schoulené s výhledem dopředu. K tomu mají výhrady někteří psychologové, mluví o ní jako o poloze živého štítu a myslí tím, že dítě je přímo konfrontováno s přicházejícími podněty a nemá možnost úkrytu. Ale podobně je tomu i v případě, kdy dítě vezeme v kočárku čelem dopředu. V šátku má alespoň těsný kontakt s rodičem. Proto je úvaz vhodný tam, kde je okolí pro dítě dostatečně bezpečné. Hodí se pro mladší kojence, protože ti už potřebují mapovat okolí víc než novorozenci. 

Batole na zádech - úvaz batoh
V šátkovací hantýrce je to úvaz na záda s výhledem dítěte přes rameno rodiče. Pro větší pohodlí nosiče je dobré konce šátku protáhnout skrz ramenní popruhy úvazu a zajistit je dvěma uzly na jeho hrudi. Když uvážeme uzel i pod zadečkem dítěte, bude se mu v prostoru nařasené látky sedět bezpečněji. Doporučuje se pro starší kojence, případně batolata. Rodiče si jej chválí i u odrostlejších batolat, protože ta si v „batohu“ mohou i pohodlně schrupnout, když je výlet zmůže. Některé šátkovače začátečníky odrazuje nejistota při uvazování dítěte na svá záda. Proto se vyplatí nechat si vázání několikrát ukázat od někoho, kdo má s šátkováním bohaté zkušenosti.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články