Praktické zkušenosti porodní asistentky jsou k nezaplacení

Porodní asistentce Haně Šimánkové jsme položili několik otázek na téma péče o novorozence.
Praktické zkušenosti porodní asistentky jsou k nezaplacení

Co maminky nejvíce trápí v období do 12 měsíců věku dítěte?
Ženy se často soustřeďují na porod a na období po porodu nemyslí. Po porodu ženy nejvíce trápí neinformovanost a nepřipravenost na toto období. Převzaté informace jsou často rozdílné, liší se například nalezené texty na internetu, zkušenosti starší generace atd.

Nepřipravené maminky nejsou schopné řešit běžné úkony péče o dítě, které informované maminky zvládají bez problémů. Problémem je také sociální izolovanost, po porodu ženy často zůstávají dlouhé hodiny samy, nepoučeny a plny obav, zda vše okolo dítěte provádějí dobře. Nemoci dítěte často naruší již ustálený harmonogram dne a noci a maminky opět s velikým úsilím nastolují režim péče.

Jak jim pomáhá docházení do centra – sdílení zkušeností s ostatními maminkami?
Nejlepší je, když se ženy již znají z předporodního kurzu, společně potom docházejí i na poporodní cvičení nebo na cvičení rodičů a batolat. Jestliže maminka dochází na cvičení po porodu nebo na cvičení rodičů s dětmi, má již náplň nejen dne, ale také kontakt s maminkami, které mají přibližně stejně staré děti a maminka může porovnávat a srovnávat, že se její dítě chová obdobně jako ty druhé. Naváže-li kontakt s jinou maminkou, často společně chodí také na procházky, případně i na nákupy a necítí se opuštěné v době, kdy jsou jejich muži v práci.

Všechny lektorky cvičení v centrech, kde se pracuje s ženami nejen před porodem, ale i po porodu, by měly mít patřičné odborné vzdělání. Není správné, když sdělují pouze svoje osobní prožitky s mateřstvím. Lektorky se musí neustále vzdělávat, aby při hodinách cvičení mohly erudovaně odpovídat na dotazy maminek. Lektorky jsou pak ženám oporou a ženy se na ně mohou s důvěrou obrátit v případě nejasností a nezkušenosti v péči o dítě.

Cvičení s miminky – čemu může pomoci a jaký má vliv na život maminky i miminka?
Cvičení pomáhá miminku i mamince. Jde o čas strávený dohromady, jde o společné sdílení. Matka není rozptýlená péčí o domácnost a také dalšími povinnostmi. Cvičení pomáhá dítěti též v rozvoji psychomotoriky. Dítě dobře ví, že má maminku či tatínka jen pro sebe.

Při správně vedeném cvičení pro rodiče a batolata je uprostřed cvičební jednotky pauza, kdy si děti mají možnost odpočinout nebo hrát a maminky cvičí. Pravidelné cvičení je pro matky důležité i z hlediska poporodní rehabilitace.

Propojení mateřství se seberealizací v práci…
Tím, že se věková hranice prvorodiček posunula ke 30 letům, má již většina matek ve svém zaměstnání určité postavení. Mnohé se velice těžko vyrovnávají s tím, že budou pouze pečovat o dítě a věnovat se domácím pracím. Některé maminky mají intenzivní snahu vrátit se co nejrychleji do svého pracovního oboru a snaží se některé činnosti mateřské péče omezit nebo přesunout na jiné osoby. Při těchto úvahách a rozhodováních je důležité, aby měly předem dostatek informací a znalostí o tom, kde je hranice přijatelnosti pro správný vývoj dítěte.

Spoluúčast tatínků při péči o dítě...
Tatínci v poslední době nejen že mají zájem navštěvovat předporodní kurzy, aby byli partnerce při porodu oporou, ale informují se také o kojení. Někteří muži i kontaktují laktační poradce v případě, že žena má s kojením problémy. Tatínkové mají velký zájem i o osvojení manipulace s miminkem, koupání, přebalování. Také často zastupují maminku při cvičení rodičů a batolat.

Porodní asistentka Hana Šimánková 
simankova.hana@email.cz
www.graviditas.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články