Pozor při zavádění lepku, vyplatí se opatrnost a kojení

Za posledních pár let se doslova roztrhl pytel s nejrůznějšími alergiemi a intolerancemi, každý třetí Čech je na něco alergický, ať už je to pyl, prach, peří, mléčné výrobky nebo třeba lepek. Ohrožení se nevyhýbá ani kojencům a malým dětem.
Pozor při zavádění lepku, vyplatí se opatrnost a kojení

Potravinovou alergií u nás trpí zhruba 5–10 % dětí. A proto je jistě vhodné vědět, jak se u našich nejmenších vhodnou prevencí a stravou vyvarovat čím dál častějšímu onemocnění nazývanému celiakie.
 
Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek, nebo gluten nacházející se v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených.

Celiakie byla považována pouze za onemocnění dětí. Dnes už však při diagnóze zaznamenáváme postupně i vyšší průměrný věk. Celiakie se čím dál častěji diagnostikuje ve věku nad 30 až 40 let a nijak výjimeční nejsou ani pacienti, kterým je zjištěna v důchodovém věku. Většinou se jedná o lidi, kteří měli celý život potíže, nemohlo se přijít na to, o co se jedná. A až dnes, když je diagnostika na tak vysoké úrovni, jim lékaři nalezli celiakii.

Příznaky celiakie jsou u každého člověka individuální. Typickými příznaky u dětí jsou obtíže trávicího traktu jako například bolesti bříška, průjem nebo naopak zácpa, úbytek na hmotnosti a poruchy růstu nebo nafouknuté břicho. V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní, přísná bezlepková dieta, proto je lepší tomuto onemocnění předcházet a zvláště u dětí.

Zeptali jsme se dětského alergologa a primáře dětského oddělení Nemocnice Nový Jičín, MUDr. Miroslava Kobsy, zda se dá alergie na lepek odhalit už v období těhotenství. „Informace, které byly publikovány v odborném tisku v roce 2000, hovoří o tom, že jednou z příčin opakovaných potratů může být celiakie. Je docela typické, že toto onemocnění se u nastávajících maminek nemusí nijak zvlášť projevovat a diagnóza se objeví až po podrobném pátrání příčiny opakovaných předčasných ukončení těhotenství. Pokud se alergie na lepek projeví v těhotenství, postupuje se úplně stejně, jako když je zjištěna jindy. Základem je dieta. Samotná celiakie maminky není přímým ohrožením dítěte, ale není ani bez problémů. Zhoršení zdravotního stavu, zejména trávicí obtíže, jistě nejsou to, co přispívá k normálnímu průběhu těhotenství.“

Kdy tedy zavádět lepek do stravy?
Na rozvoj celiakie má podle řady studií vliv doba zavádění lepku do stravy, množství lepku podávané při zavádění do stravy a to, zda je dítě v době podání lepku ještě kojeno.
Lékaři doporučují zavádět lepek mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku dítěte. Riziko se snižuje, pokud je dítě v době zavedení lepku ještě kojeno. Dřívější zavedení lepku jednoznačně zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte. Proto se doporučuje pro správný vývoj dítěte využívat bezlepkové příkrmy. Kromě vlastnoručně vytvořených dobrot, máte možnost sáhnout po pestré škále zeleninových, masozeleninových i ovocných příkrmů, které nabízí například společnost Hamé. Kromě kojeneckých příkrmů můžete dětem zpestřit stravu kojeneckými nápoji a ovocnými přesnídávkami.

Lepek je obsažen v pšenici, žitu a ječmeni a v potravinách z nich vyrobených. Kojenci s ukončeným 4. až 7. měsícem můžou dostat například mléčnou krupicovou kaši, piškoty nebo jíšku. Důležité je podávat příkrmy obsahující lepek dítěti zpočátku jen v malém množství, přidat třeba jen lžičku kaše s lepkem k plné porci rýžové kaše.

Připravovat příkrmy doma, nebo je kupovat?
„U hotových kojeneckých výživ je kontrolováno množství látek, které by dětem mohly škodit nebo jejich organismus zatěžovat. Kontrolu vstupních surovin a hotových výrobků kojenecké stravy Hamánek zajišťuje Ústav analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, vybavený nejmodernějšími analytickými přístroji na kontrolu potravin,“ doplňuje Mikyska. Dětská strava by po celý rok měla obsahovat živiny, vitaminy a minerály, které posilují tělo, ale především imunitu. Ve složení jídelníčku by rozhodně neměly chybět bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamin E9, vitamin D, zinek a železo.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články