Pozor na pihy a mateřská znaménka!

Pihy lze jednoduše definovat jako malé hnědé flíčky, tvořené shluky pigmentu. Buňky, které tvoří kožní barvivo melanin, ho prostě tvoří víc než obvykle. S každou nesrovnalostí je pak nutné navštívit svého dermatologa.
Pozor na pihy a mateřská znaménka!

Pihy či pigmentové skvrny jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo -  melanin - naši ochranu kůže před ultrafialovým zářením. Pigmentace mohou vzniknout i jako následek spálení kůže, zánětů, antikoncepce, hormonálního onemocnění, věku…

Z pih a mateřských znamének může dokonce vzniknout nádor. Zhoubný nádor neboli melanom patří mezi velmi nebezpečné typy nádoru, jelikož je schopen poměrně časně metastazovat. Pokud je zachycen včas, pravděpodobnost vyléčení je téměř stoprocentní. Podle lékařů přítomnost 50 - 90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje vznik maligního melanomu až dvakrát. Větší riziko panuje i u osob, u kterých se v rodině již rakovina kůže vyskytovala.

Pozor na sluníčko!
Velmi nebezpečné je sluneční záření! Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát. V poslední době je popisován posun začátku vzniku tohoto nádoru do mladších věkových skupin.

Podle posledních lékařských studií více jak polovina melanomů může být odhalena samovyšetřením. Pokud se vám některá piha či znaménko nebudou líbit, zajděte za svým kožařem. I zde totiž platí pravidlo, že je lepší přijít k dermatologovi desetkrát zbytečně, než pozdě s již rozvinutým zhoubným nádorem.

Pokud si chcete nechat vyšetřit svá znaménka tou nejlepší možnou metodou, pak vám doporučujeme navštívit jedno z patnácti specializovaných center, kde mají digitální dermatoskop - speciálně upravenou světelnou lupu. Dokáže až padesátkrát zvětšit obraz a lékař má možnost ihned nález porovnat s databází v počítači.

Naštěstí je výskyt kožních nádorů u dětí jen velmi výjimečný, ale i výjimečné samozřejmě v biologii existuje. V dětském věku je však důležité myslet především na prevenci. Každý člověk by měl vědět, že vzhledem k narušenému životnímu prostředí rozhodně není zdravé se nadměrně vystavovat slunci - to je základ, od kterého se všechno odvíjí. V případě, že dojde skutečně k přeslunění, je dobré vyhledat lékaře.

Děti, u kterých se objeví tzv. dysplastické névy, což nejsou běžné pigmentové névy - mohou být např. nepravidelně probarvené, nepravidelných okrajů, mohou občas svědit apod., by měly pravidelně navštěvovat odborného lékaře. V každém případě pokud jakékoli pigmentové znaménko začne měnit tvar, barvu, začne svědit nebo dokonce občas krvácí, je třeba ihned navštívit lékaře.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články