Potrat, slovo, které děsí

Plánujete s partnerem miminko, těšíte se na něj. Už od prvních dní, kdy zjistíte, že jste těhotná, se hlídáte a spřádáte plány na šťastnou budoucnost. A pak přijde rána. Hned na počátku začnete krvácet. Bohužel se nejedná o neškodné špinění ale raný spontánní potrat, Teď budete potřebovat hodně síly, tak se držte…
Potrat, slovo, které děsí
Raný spontánní potrat bohužel začíná být čím dál častější. Důvody jsou neznámé, nicméně odborníci se domnívají, že za to může jednak zvyšující se věk rodiček a bohužel i poněkud rychlý životní styl. „Ženy v dnešní době sice už méně dřou fyzicky, ale žijí pod velkým stresem. Ten je způsoben životem v přetechnizované společnosti, vysokým pracovním nasazením i velkým očekáváním na úspěch. To se týká samozřejmě i mateřství,“ odhaluje možné psychické příčiny psycholožka Jana Kubátová, která se dlouhodobě věnuje genderovým studiím.

Proč potrácíme?
Samozřejmě nejde jen o psychiku. „Potrat v raném stádiu je poměrně častý. Podle předpokladů jím končí každé 8. těhotenství, do dvanáctého týdne vývoje miminka v té obě tedy spíše plodu. Důvody jsou rozmanité a dělí se do několika skupin“ říká gynekolog Zdeněk Císař. Podle něj stojí za raným potratem následující příčiny:

1. Chromozomální vady plodu
2. Imunologická příčina
3. Hormonální příčina (dochází k nedostatečné funkci žlutého tělíska nebo poruše funkce štítné žlázy)
4. Infekce nastávající maminky – někdy zeslábne organismus vinou horečky nebo třeba chřipky
5. Chronické onemocnění těhulky ( za potratem často stojí komplikace jako cukrovka, porucha srážlivosti, vysoký krevní tlak atd.)
6. Další vlivy spíše psychického rázu jako různá traumata
 
Klepněte pro větší obrázek

Stalo se? Netrapte se, ale jednejte
„Od rána jsem nebyla ve své kůži, ale nic mi nebylo. Až náhle odpoledne se mi udělalo mdlo, začala jsem krvácet a měla bolesti v podbřišku. Byla jsem zmatená, prožívala šok a najednou jsem si připadala jako dítě. Vůbec jsem nevěděla, co mám dělat. Nebýt mého partnera, který mě okamžitě odvezl do nemocnice, bůhví, jak by to dopadlo,“ svěřila se na webu Betynky dnes už naštěstí maminka dvojčátek Linda z Prahy.

Potrat je traumatický zážitek a podle toho se některé z nás mohou chovat. Ovšem potrat je i velmi nebezpečí pro zdraví maminky, proto je třeba mobilizovat síly. „I jen slabé krvácí v těhotenství je důvod ke konzultaci s gynekologem. Pokud je krvácení silnější a ještě doprovázené bolestí, měla by žena v každém případě ihned odjet do nemocnice. I kdyby šlo o planý poplach, je to lepší než něco zanedbat a ohrozit tak vlastní zdraví,“ dodává MUDr. Císař.

V nemocnici vyšetří, v jakém stadiu potrat je a nasadí léčbu. Při probíhajícím potratu, eventuelně zjištěném odumřelém těhotenství, je nutné provést revizi dutiny děložní.
 
Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?

Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?



Potrat neznamená neplodnost
Jeden samovolný potrat do 12. týdne těhotenství je poměrně častý u řady žen a většinou to neznamená nemožnost mít další normální těhotenství a porodit zdravé dítě. V těchto případech není na místě nějaké podrobné vyšetření a léčebné opatření.

„V případě opakovaného potratu, například tři a více - je naopak snaha najít a odstranit příčinu již před otěhotněním a tím zlepšit ženě šanci donosit a porodit zdravé dítě. Ženám s předchozí zkušeností se samovolným potratem doporučuji už před otěhotněním jíst vitaminovými doplňky, zvýšit spotřebu kyseliny listové (Acidum folicum) a po otěhotnění nasazuji gestageny, které zlepšují funkci žlutého tělíska,“ dokončuje MUDr. Císař.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články