Poslední léto bez dítěte. Rady, jak si ho užít

Těšíte se na podzim, protože se vám konečně narodí miminko? A chcete si užít poslední léto bez kočárku, plenek a dudlíků? Tady jsou ty nejlepší tipy na nejlepší letní relax.
Poslední léto bez dítěte. Rady, jak si ho užít

No tak si dáme přechod Šumavy,“ řekl mi můj novopečený manžel, když jsme vymýšleli, kam v létě před mým zářijovým porodem. No tak jsme si ho dali. V osmém měsíci jsem šlapala po horách a musím říct, že to byl zážitek.

Za každým třetím smrkem toaleta (kéž by tam opravdu byla), na každém desátém kameni odpočinek a u každého potoka svačinka. Jeden den jsme dali dokonce i 16 kilometrů. A pak mě čekala masáž zad i nohou, vynikající, ale skutečně vynikající jídlo, spánek, hrady a zámky, golfové patování (švih už provést nešel), vinný sklípek, nákupy, kadeřník, pedikúra… no, co vám budu povídat. Prostě poslední léto bez dítěte jsem si pořádně užila, tak to zkuste i vy.

Do kina v autě 

Romantika jako v americkém filmu? Proč ne! Když továrník Richard Hollingshead z amerického státu New Jersey získal v roce 1933 patent na kino pod širým nebem, v němž diváci sedí ve svých autech, jistě netušil, jakým fenoménem se jeho vynález stane pro americkou kulturu. Vítaly ho nejen zamilované páry, ale hlavně rodiče s malými dětmi, kteří tak nemuseli shánět hlídání nebo se strachovat, že jejich potomci budou ostatní diváky rušit. Takže dobrý tip na to, až děti povyrostou.

Autokina už fungují i v Česku, třeba Letní autokino v Ostravě. Nebo se podívejte na www.kinematograf.cz 

Jídlo, jídlo a zase jídlo… 

Tak to je ve vašem stavu hlavní cíl každého letního cestování! Nevím, jak vy, ale já jsem při obou těhotenstvích jedla pořád, všude a všechno. Tedy až na oblíbené sushi, které jsem si musela dopřávat bez ryb, ale i tak jsem se bez něj nedokázala obejít. Stejně jako bez knedlíků a omáček, nočních piškotů s mlékem a nakládaných kaparů.

Jestli je pro vás taky jídlo momentální top zábava, podívejte se do nového průvodce Top restaurace 2015. Najdete v něm ty nejlepší české restaurace a kavárny. 

A tipy na „těhotenské“ restaurace? Snídaně v Café Savoy v Praze, cafesavoy. 
ambi.cz, pak kousek na západ na oběd v BlackDog v Berouně, blackdogs.cz, svačinka a káva v příjemném podniku Dobrý ročník v Mikulově, dobryrocnik. 
eu, a výlet zakončete opulentní večeří v restauraci Slowpec v Líšnici, slowpec. 
cz. A nespěchejte! 

Svatá Kateřina 

Jestli toužíte po dokonalém relaxu, prostě odjet někam, kde se o vás kompletně postarají a vy nebudete muset dělat nic jiného než spát, jíst a užívat si sama sebe, zkuste zajet do Resortu Svatá Kateřina na Vysočině.

Zkuste třeba pobyt Dolce Vita - vizážistka vám poradí, jak se správně nalíčit, kosmetička se dokonale postará o vaši pleť, oddáte se masážím a zábalům, vyrazíte do přírody. A hlavně, tenhle kontakt se vám bude dřív nebo později určitě hodit, věřte mi. Uložit pod heslem „víkendové pobyty bez dětí a manžela“. 

Relaxační bubnování 

Zorganizujte pro svoje přátele, rodinu, kolegy, kamarádky Drum Circle neboli skupinové bubnování. V přírodě, pod širým nebem, ale třeba i v restauraci. Komunikujte pomocí hudby, jako naši předkové. Tato metoda k nám přišla z USA a ve světě se využívá k relaxaci, uvolnění stresu a jako forma skupinové terapie.

A jak Drum Circle vypadá? Sedíte v kruhu a hrajete na různé druhy perkusních nástrojů. Vede vás facilitátor, zkušený hudebník, který udává rytmus a vede vás. Dokonalý relax! A dokonce to prý posiluje i imunitní systém, což se vám teď docela hodí. 

Info na www.bubnovani.cz 

Opera pod hvězdami 

Chcete spojit odpočinek, kulturní zážitek a čas strávený na nádherném místě? Vyrazte na Moravu do lázní Lednice, vezměte s sebou tentokrát třeba maminku, určitě si to zaslouží - hlavně za to, jak vám bude pomáhat, až se miminko narodí.

Ubytujte se třeba v hotelu Spa Resort Lednice 4.-6. 9. Kromě wellness vás čeká i opera pod širým nebem, Verdiho Aida, v rámci 6. ročníku akce Klasika pod hvězdami. www.lazne-lednice.cz 

Na co s bříškem nezapomenout 

  • Jestli se chystáte na delší cestu, informujte svého lékaře. Zeptejte se, co je pro vás vhodné, kde je pro vás bezpečno a jak se o sebe starat. Vždy mějte v mobilu telefon na svého gynekologa, pro jistotu.
  • Až budete mít vybraný cíl své cesty, najděte si v místě nebo v blízkosč lékařskou ordinaci, popřípadě nemocnici s porodnicí (podle vašeho týdne těhotenství). 
  • Přibalte si těhotenskou průkazku, protože je v ní uvedena vaše krevní skupina, léky, které užíváte, alergie a adresa a telefon vašeho ošetřujícího lékaře.
  •  Nezapomeňte si zařídit cestovní připojištění, pokud se vydáte do zahraničí. 
  • Zvolte prostředí, kde vám bude dobře - pokud horko, tak s klimačzací a raději stín. 
  • Lékaři nedoporučují ani velké nadmořské výšky, a pokud ano, pak se do nich dostávejte postupně. 
  • Zkuste se vyhnout rozvojovým zemím, kde je nutnost očkování -některá mohou být v těhotenství nevhodná. 
  • Nezapomínejte pít, jíst a odpočívat. 

Doma, a přece ve Švýcarsku 

Máte chuť vidět kus krásné přírody a nechce se vám chodit po horách? Zajeďte na Děčínsko do obce Jetřichovice a ubytujte se v penzionu Starý Mlýn.

Všude kolem pískovcové skály, zurčící potok a klidné a nenáročné procházky.  Přímo z penzionu dojdete pěšky k Dolskému Mlýnu, kde se natáčela Pyšná princezna nebo pohádka Peklo s princeznou. 

 

Určitě vám bude pomáhat, seč mu budou síly stačit, až se miminko narodí. Tak dopřejte partnerovi víkend s tím, co má rád. Vy si zatím můžete dokoupit výbavičku, dojít na pedikuru. Po porodu budete ráda, že ho máte doma, tak proč ho nepřekvapit a neposlat ho na chlapský víkend? Kam? To je na vás, vy svého drahého znáte nejlíp...

 

Léčivá hudba 

Pouštíte miminku oblíbené písničky? Zkuste si dát letní muzikoterapii, třeba i s partnerem. Nejstarší zmínky o spojení hudby a medicíny pocházejí už ze Starého zákona. Popisuje se tam, jak David léčil hrou na harfu deprese krále Saula. Staří Egypťané i antičtí Řekové už měli dokonce propracované koncepce formování člověka pomocí hudby.

Hudba tak pozitivně ovlivňuje srdeční rytmus, krevní tlak, dýchání, svalové napětí, umí zmírnit bolest, úzkosti… Ideální příprava na porod! Podívejte se na stránky Muzikoterapeutické asociace ČR, najdete tam kurzy a semináře, ale třeba i radu, jak najít správného muzikologa. Nebo si kupte knížku J. Zeleiová: Muzikoterapie, Praha 2007. 

Proplujte Středozemní moře

Chcete si užít moře trochu jinak a snesete ještě cestování v autě? Užijte si plavbu na lodi po Středozemním moři. Velké lodě nabízejí veškerý komfort, který si umíte představit.

Lázně, salony krásy, bazény, kino, restaurace, knihovnu a kavárny. Zkuste třeba týdenní plavbu Itálie, Španělsko, Francie se zastávkami v Cannes, na Mallorce, v Barceloně nebo v Neapoli. Vyplouvá se z italského přístavu La Spezia.

Mrkněte na ČEDOK nebo Inviu

Cesta z města 

Taky jste četla knížku Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové? Jestli ne, určitě se do toho dejte, než se vydáte směr Bílé Karpaty. Vysoko v kopcích kdysi žily ženy, kterým se říkalo bohyně, uměly bohovat - prosit Boha o pomoc a jeho zásahům i trochu dopomoci… tohle tajemné a nádherné místo stojí za delší návštěvu. Ubytujte se přímo v srdci CHKO Bílé Karpaty ve Wellness Hotelu Kopanice

Kromě nádherného výhledu a krásné přírody se můžete jít podívat do domu, ve kterém žila poslední žítkovská bohyně Irma Gabrhelová. A když nebudete pospíchat domů, vydejte se na sever, do Beskyd. Na konci Čeladné se ubytujte v Hotel & Garden U Holubů

Manžel si zajde na golf, vy si dáte relaxační masáž nebo zajdete do infrakabiny s mořským klimatem. I když okolním hlubokým lesům se nic nevyrovná… 

Tajuplně a mysticky 

Jestli vám chybí elán a energie, není se ve vašem stavu čemu divit. Jsou ale místa, která vám ji pomohou dočerpat. A ještě si u toho můžete v autě zazpívat „Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta...“. Věděla jste, že je to místo, kde se můžete zbavit stresu a načerpat pozitivní energii? Zkuste se postavit doprostřed bývalé hradní kaple a zavřít oči. Jestli budete „něco“ cítit, je už jen na vás a vaší vnímavosti. A ještě se tu na louce pod hradem každoročně koná festival, letos 22. 8.

Stejně jako v Panenském Týnci, který najdete jen půl hodiny autem od Okoře. Říká se, že nedostavěný chrám leží v místě silné léčivé zóny. Zkuste načerpat pozitivní energii v koncentrované podobě, uvidíte, je to síla!

Milujeme masáže 

Trpíte na bolesti zad i šíje nebo vám otékají nohy? Najděte si těhotenské masáže ve svém okolí. Dobrá masérka nebo masér se vám budou určitě hodit i po porodu, až začnete chovat miminko. Jak přibývají kila, budete nosit čím dál větší „ranec“ a zatěžovat záda nerovnoměrně. A taky šíje trpí.

Na uvedeném odkazu najdete tipy, kam zajít na těhotenskou masáž v celé republice. Musí ji vždy provádět odborník (často i porodní asistentka). Můžete ji absolvovat od 4. měsíce, tzn. od 15. týdne těhotenství, maximálně dvakrát týdně. Od 7. měsíce pak i častěji.

U těhotenské masáže ležíte na boku, když se masíruje šíje, můžete i sedět. Promasírování je výborný relax a harmonizuje vás i vaše dítko. Takže pro ten správný odpočinek nemusíte jezdit daleko, šikovného maséra najdete ve svém okolí. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články