Maminka.czNovorozenec

Poslech Mozarta pomáhá nedonošeným dětem přibrat na váze

redakce 23.  5.  2012
Poslech Mozarta  pomáhá nedonošeným dětem přibrat na váze
Už v roce 1993 vědci objevili tzv. "Mozartův efekt" - jev, kdy se při poslechu jeho sonát dočasně zvedl IQ pokusných osob. Tato hudba má však zřejmě příznivý vliv také na růst nedonošených dětí

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Izraelští badatelé zkoumali vliv Mozartovy hudby na metabolismus nedonošených novorozenců. Vycházeli přitom z předpokladu, že pokud dojde k jeho zpomalení, zvyšuje se přírůstek hmotnosti.

"Výsledky výzkumu potvrzují teorii, že Mozartova hudba pozitivně ovlivňuje přírůstek hmotnosti," říká Dr. Ronit Lubetzky z lékařského centra Tel Aviv Sourasky Medical Center. Zároveň ale upozorňuje, že dosud není jasné, zda se jejich výsledky týkají jen Mozartovy tvorby, nebo hudby obecně.

Ukázalo se, že během 10 až 30 minut poslechu díla tohoto génia se metabolismus miminek zpomalil až o 13 procent.

Podle předchozích studií má ale právě Mozart lepší léčebné účinky na osoby trpící epilepsií než hudba jiných autorů. Experti z týmu Dr. Lubetzkyho se domnívají, že tajemství blahodárného vlivu jeho hudby na lidský mozek může spočívat ve struktuře géniových skladeb.

Ve srovnání s jinými skladateli se u Mozarta střídají častěji melodické pasáže, což může v mozku způsobovat jakousi silnější rezonanci.

Lékaři zkoumali spotřebu kyslíku a výdej oxidu uhličitého u 20 nedonošených, ale zdravých dětí. Dva po sobě následující dny jim 30 minut pouštěli Mozarta a získané údaje o jejich metabolismu srovnávali s údaji získanými v tichu.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Vaz, Oxid uhličitý, Mozart, Lidský mozek, Roni, Zdraví na Heureka.cz