Maminka.czPorod

Poselství porodních bolestí. O čem vás informují?

Jana Potužníková 14.  10.  2016
Skoro každá nastávající maminka se jich děsí. Porodní bolesti ale vůbec nemusíte vnímat negativně. Jsou to totiž jediné bolesti, které nesignalizují, že je něco špatně. Jako jediné říkají, že se děje něco úžasného a vy jste toho součástí, navíc mohou být velkým přínosem i prožitkem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než se pustím do vyprávění o tom, co může být na porodních bolestech hezkého a báječného, bude určitě dobré si říct, odkud se berou. Tedy, ono je to vlastně jasné: relativně velké miminko se dere na svět sice po krátké trase, zato velmi úzkými cestami. Musí projít děložním hrdlem, které se musí roztáhnout dost na to, aby prošla hlavička, a to je právě to největší bolení.

Další „doprovodné“ bolesti mohou přicházet od jiných vnitřních orgánů, na něž miminko při příchodu na svět tlačí. Močový měchýř, žaludek a střeva (proto také někdy maminky u porodu zvracejí), ozývat se mohou bedra… Tyto bolesti většinou cítíte i mezi kontrakcemi a hlavní zdroj porodních bolestí i nadále vychází ze zmiňovaného děložního hrdla, k němuž je miminko popostrkováno stahy dělohy neboli kontrakcemi.

Průběžné informace

Už teď se děsíte, jaká to bude hrůza? Nebude, takhle porodní bolesti vůbec vnímat nemusíte. Někdo je přirovnává k silnějším menstruačním bolestem, jiné je srovnávají s bolestmi při zánětu ledvin. Tak jako tak, váš pocit z nich bude unikátní, a dokonce může být velmi dobrý.

Ivana Königsmarková, soukromá porodní asistentka, totiž tvrdí, že bolesti vůbec nemusíte vnímat jako bolesti. „V souvislosti s porodem skutečně nerada používám slovo ‚bolest‘. Z fyzického hlediska vlastně není nic, proč by měl porod v pravém slova smyslu bolet. Děloha jako sval svými stahy ‚strká‘ do dítěte směrem nejmenšího odporu, tedy do porodních cest.

Tím se porodní cesty otevírají a dítě je ‚vytlačováno‘ ven. Je to podobné, jako když bereme něco do ruky. Je-li předmět těžký, svaly ruky se více napínají a cítíme větší napětí, ale těžko lze říct, že cítíme bolest. Já sama bych své pocity popsala jako pocit ohromného napětí. Myslela jsem, že mi břicho snad praskne.“

Porod koncem pánevním je rizikovější, ale porodit můžete přirozeně

Hormonální podpora

Četnost a intenzitu kontrakcí „organizuje“ oxytocin. Známý hormon, který se vyplavuje během celého porodu, ale to určitě víte. Pravda je, že intenzita bolestí je stále plus minus stejná, jen vlivem zkracování intervalu mezi kontrakcemi a prodlužováním samotných kontrakcí je subjektivně vnímáme jako stále intenzivnější. Jejich charakter se mění až v závěrečné fázi.

Dočíst se můžete také o tom, že narůstající bolesti nám příroda zařídila i proto, abychom se více soustředily na porod. Že se jejich prostřednictvím dostáváme až do stavu jakéhosi změněného vědomí (a skutečně jen těžko si budete vybavovat věci jako čas, to, v kolik vás převezli na sál, protože budete svým způsobem mimo čas a prostor). Přesto je pravda trochu jiná, protože i tady pro nás pracuje zmíněný oxytocin podpořený endorfiny.

„Dohromady je nazýváme ‚hormony lásky‘ a právě ty způsobují, že se žena dostává do stavu ‚změněného‘ stavu vědomí, podobně jako při pohlavním styku. A to nám pomáhá vše lépe zvládat,“ vysvětluje porodní asistentka a pokračuje: „Pokud ale ženu v průběhu porodu neustále vyrušujeme různými vyšetřeními a pokyny, narušujeme porodní proces, který se může zastavit (podobně jako při tom milování), nebo žena pociťuje kontrakce daleko bolestivěji.“

Příjemný porod?

Tady se možná dostáváme k jádru pudla. Kolikrát se jen zapínají monitory, napichuje kanyla, kontroluje to nebo ono… Já vím, že se to dělá s dobrým úmyslem, ale pamatuju si, že když se na svět chystala moje dcera, přijela jsem do porodnice s kontrakcemi po pěti minutách, a najednou nic.

Porodní asistentky se smály, že to tak bývá často. Mně to moc zábavné nepřišlo, protože plodová voda odtekla a já v porodnici musela zůstat a čekat, až se věci zase dají do pohybu. Půl dne se nic nedělo, až pak se zase ozvaly kontrakce, které jsem nejlíp zvládala, když jsem byla úplně sama.

5 věcí, které zhoršují vnímání porodních bolestí

Soustředěná, ponořená do sebe. V klidu, tichu a šeru. A pak vsedě na záchodě, protože tam mi bylo co do polohy prostě nejlépe. Porodní asistentka vždycky jen nakoukla, ale někdy i to bylo „navíc“. Ano, můžete to mít jinak, vědět, že budete víc v klidu obklopená mužem a zkušeným personálem, o tom žádná. V každém případě je to však právě klid, ticho nebo tlumená hudba, tlumené světlo, které vám s bolestmi pomohou nikoli bojovat, ale přijímat je v klidu jako zprávy o příchodu dítěte. Proč?

Co vám dají porodní bolesti

  • Informace o probíhajícím porodu.
  • Možnost komunikovat se svým tělem, oprostit se od spousty zbytečných podnětů a koncentrovat se na sebe a své dítě.
  • Vědomí, že jste silná žena, která hodně zvládne.
  • A nakonec po bolestech přijde obrovská radost, kterou si i díky tomu, co jste prožila, víc vychutnáte.

Maximum podle vás

„Při porodu by mělo platit totéž, jako při jakékoli jiné situaci, kdy pociťujeme nepříjemné pocity, například bolest zad nebo hlavy,“ říká Ivana Königsmarková. A co děláte, když vás trápí migréna? Obklopíte se tichem, uzavřete se do sebe, se zavřenýma očima vnímáte sebe sama.

Někomu zabírají obklady a sprcha, někomu masáže a aromaterapie. Stejnou úlevu může tohle všechno přinést také při porodu. „Důležitá je pak i volba porodní polohy. I poloha na lůžku může být pro některé ženy dobrá, pokud si ji vyberou samy a vyhovuje jim,“ podotýká porodní asistentka. Ale pokud to cítíte jinak, zkuste si všechno ideálně předem domluvit tak, abyste měla na výběr. Abyste se nestresovala na konci druhé doby porodní, kdy všechny máme pocit, že už nemůžeme, jakkoli radost je na dohled.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Bolest, Tlumené světlo, Kanyla, Porodní bolesti¨, Silná žena, Hrůza, Hlavní zdroj, Pór, Pudl, Dobrý úmysl, Vnitřní orgán, Posel, Bedra, Nejmenší odpor, Nový život, Velké miminko, Porodní proces, Probíhající porod, Ivana Königsmarková, Migréna, Příchod dítěte, Obrovská radost