Porodním sálem krok za krokem

Každá těhulka si tu situaci představuje tisíckrát. Povídá si o ní s kamarádkami, připravuje se na ni v předporodních kurzech. Pak to přijde opravdu: porod začíná. Co vás čeká?
Porodním sálem krok za krokem
Poprosili jsme staniční sestru na porodních sálech Gynekologicko-porodnického oddělění 1. LF UK a VFN Praha U Apolináře, aby s námi prošla cestu od zvonku u příjmu až po zvážení narozeného miminka, aby měly budoucí maminky představu, co se za dveřmi porodních sálů vlastně děje.

Zazvonění
„Když zazvoníte na zvonek u sálu, do mluvítka se vám ozve porodní asistentka, která se hned začne vyptávat, s čím přicházíte. Je pro ni totiž důležité zhodnotit situaci. Může mít na sále další rodičky a musí zvážit, zda má věnovat ještě několik minut jim nebo okamžitě převzít do péče vás. Když vám kupříkladu doma odtekla plodová voda a nemáte kontrakce, ví, že máte „rezervu“.
 
NAŠE RADA
Nezapomeňte vzít s sebou těhotenský průkaz. Máte v něm zapsaná všechna vyšetření, jsou důležitá pro lékaře! Doprovod by se pro ni musel vrátit. Dál budete potřebovat občanský průkaz, průkaz pojištěnce (kontroluje se, zda je platný), vyplněné doklady z těhotenské poradny (reverzy pro případ narkózy, císařského řezu, epidurální analgezie a spontánní porod. Ty jsou platné v souladu se vstupem do Evropské unie a abyste všechno znaly). Určete si, kdo může nahlížet do vaší zdravotní dokumentace, komu může nemocnice podávat informace a zda vůbec.
 
Potřebovat budete originál oddacího listu nebo notářsky ověřenou kopii, nesezdané páry by měly před porodem uzavřít na matrice dohodu o příjmení potomka, nezapomeňte dohodu o křestním jméně dítěte. To už budete mít vyřízené v posledních týdnech, kdy docházíte do těhotenské poradny. Naopak do porodnice nevozte cennosti, případně si je uložte v nemocničním trezoru.

Už vcházíte...
Porodní asistentka vás nechá převléknout do noční košile.
 
NAŠE RADA
Vezměte si s sebou vlastní, určitě se v ní budete cítit stokrát příjemněji. Stačí 2 až 3 delší bavlněná trika, můžete si je podle potřeby měnit, rozhodně není vhodný krajkový model. Převlečenou vás porodní asistentka uloží do postele a zapne monitor. To je U Apolináře jedna z nejdůležitějších a nejčastějších procedur. „Chceme rodit zdravá miminka, proto od první chvíle sledujeme, jak se jim v bříšku daří,“ vysvětluje Zorka Síbková. „Pokud k tomu není důvod (například už rozběhlý porod), porodní asistentka budoucí maminku sama nevyšetřuje. Ale samozřejmě může, ovšem z důvodu opakovaného, pro někoho nepříjemného vyšetřování tak nečiní. Za příjem rodiček v této porodnici zodpovídá lékař a v 90 % všech případů vyšetřuje těhulky on,“ komentuje Zorka Síbková. „Při monitorování rodičce změříme tlak, teplotu, vyšetříme moč, jestli v ní není bílkovina, a probereme s ní podrobně všechny údaje a lékař anamnézu,“ popisuje další minuty porodní asistentka. „Maminky mají někdy tendenci rozhovor podceňovat, nechtějí znovu opakovat, jaká prodělaly onemocnění či choroby v rodině, ale pak hrozí, že zapomenou sdělit něco významného, co hraje roli při ohrožení zdraví miminka nebo rodičky. Poté lékař zhodnotí výsledek monitoru a ženu vyšetří. Na základě vaginálního nálezu rozhodne, jestli se maminka vrátí domů nebo zůstane v porodnici.

První předěl
Na tento verdikt čekají nedočkavě všechny ženy. Kontrakce už je obtěžují, přijely do porodnice s pocitem, že je porod konečně tady! Někdy se skutečně stane, že se zpátky převléknou a tatínek si je odveze domů, protože nález je malý anebo je vše v pořádku. Porod může trvat ještě řadu hodin. Ty ‚šťastnější‘ nebo ty, které mají nějaký důvod, mají podle postupujícího porodu další dvě možnosti.

Předpokoj
Při malém nálezu (branka asi do 4 centimetrů) nebo při odteklé plodové vodě jdou na předpokoj, kde setrvají do doby, než se porodní cesty otevřou.
 
NAŠE RADA
Počítejte s touto alternativou a připravte se na ni. V porodnici U Apolináře mají předpokoje dva - jeden se třemi, druhý se čtyřmi lůžky. V noci proto na nich není možné mít návštěvy, jen ve zcela výjimečných případech (žádná další rodička na předpokoji není, což se téměř nestává). Ve dne vás může partner na předpokoj doprovodit. Režim je zde naprosto volný, jak se rodičky spolu domluví. Těhulky se mohou pohybovat, jak potřebují, využívat sprchy, vanu, k masážím jsou připravené bylinné oleje, rodičky mohou pít bylinkové čaje, které si s sebou přinesou. Vezměte si i relaxační hudbu, jelenní lůj na rty.
Maminky by měly být informované z předporodních kurzů nebo alespoň z osobní návštěvy porodnice, že si mohou samy zvolit úlevové polohy, vanu či balony, jak potřebují. Samy by měly požadovat na asistentkách pomůcky, každému totiž vyhovuje něco jiného a my je nemůžeme nutit ani směrovat, můžeme jen poradit,“ vysvětluje Zorka Síbková. „Na předpokoji jsou rodičkám případně podávány léky, které potřebují. Například při zjištění infekce v pochvě dostávají nitrožilně antibiotika, která se krevním oběhem dostanou i k dítěti a chrání ho při průchodu porodními cestami před infekcí. Na předpokoji tráví maminky několik dní, hodin, ale třeba i jen 60 minut, vše závisí na tom, jak porod postupuje.

Koupelna
Rodičky s pokročilým nálezem (branka otevřená na 4 - 5 centimetrů) jdou rovnou do koupelny. Zde po vzájemné dohodě porodní asistentka ženu oholí v místech, kde je třeba dokonale vidět hráz, rodička se vyprázdní - porodní cesty musí být naprosto volné. Dostane tedy klyzma nebo Yal gel, když s tím souhlasí.
 
NAŠE RADA
Řada rodiček se vyprázdní sama ještě před odjezdem do porodnice, když začnou kontrakce, většina je oholená. Zvolte cestu, která je vám příjemnější. Přípravek Jal gel je volně prodejný v lékárnách nebo dle ordinace lékaře (praktický lékař nebo gynekolog) a snadno se aplikuje. S oholením může pomoci partner. V koupelně může maminka využívat balon a sprchu k tišení bolestí při kontrakcích. Stráví tady asi hodinu, bez doprovodu partnera, poté jde na sál, aby ji vyšetřil lékař.

Bod zlomu
V této fázi porodu dochází k dalšímu předělu. Maminka se může rozhodnout, zda chce léky. Porodní asistentky nemohou medikovat, proto rozhoduje lékař. Volba může padnout na epidurální analgezii, čípky proti bolestem, někdy je nález tak pokročilý (branka na 8 cm), že už epidurál nelze aplikovat. Vždy jsou jako alternativa připraveny další léky nebo bylinky ke zmírnění bolestí.

Dobrá zpráva
„Epidurální analgezie je U Apolináře považovaná za lék, ne nadstandardní péči. Proto je bezplatný, podávaný kdykoli - ve dne, v noci, o víkendech, ale musí být splněny podmínky - nález a dostatečné kontrakce,“ upřesňuje Zorka Síbková.
 
NAŠE RADA
Maminky musí s sebou do porodnice přinést výsledky vyšetření krevního obrazu, bez nichž epidurál nelze aplikovat. Při brance otevřené na 4 až 5 centimetrů máte půl porodu za sebou! Rodička se přesouvá na porodní sál, kde je připravená polohovací postel. První doba porodní končí ve chvíli, kdy jsou porodní cesty naprosto otevřeny, miminko dorotováno a vstouplé až na pánevní dno. Maminka má silný pocit nucení na stolici. Vytvoří se porodní kanál a můžete začít tlačit! V posteli si hledejte co nejvýhodnější a nejpohodlnější polohu - nejlépe na boku nebo jaká vám bude vyhovovat. Rozhodně počítejte s tím, že v porodnici U Apolináře budete rodit v polosedě na posteli.
 
NAŠE RADA
Poloha na boku usnadní porod nejen mamince, ale i miminku. Žena si snadněji přitlačuje a ve chvíli, kdy zvedne nohu, zmenší se poslední oblouk porodního kanálu, kterým musí miminko projít ven. Tím zjednoduší cestu na svět jemu. Rodička má stále připevněný monitor.„Snažíme se rodit bez nástřihu, ale záleží na přípravě rodičky (masáže hráze v těhotenství) a na její disciplíně a spolupráci s porodní asistentkou,“ říká Zorka Síbková.

Miminko je tu!
„Ve chvíli, kdy je miminko venku, položíme ho mamince na bříško, aby si ho rychle prohlédla. Poté miminko osušíme, zvážíme, dáme mu číslo, zabalíme a potom přiložíme k prsu. Vše probíhá v otevřeném výhřevném lůžku. To dokumentuje tatínek. Následuje porod placenty (bezbolestný), maminka dostane do žíly lék oxytocin, lékař kontroluje porodní cesty, pochvu a zevní rodidla, zda na nich nejsou nějaká poranění, případně je sešije. Ještě dvě hodiny může partner zůstat na sále (miminko je cca po hodině, ale vždy podle jeho teploty a stavu odneseno na oddělení, poté uloženo do inkubátoru na takzvané dospání a teprve pak se umyje. Maminka jde na oddělení šestinedělí.

NEZAPOMEŇTE

Zavazadlo
do porodnice byste měla mít připravené dva, klidně i čtyři týdny před plánovaným termínem. Nezapomeňte přibalit i dobíječku na telefon a fotoaparát.

Registrace

Pokud chcete rodit právě v porodnici U Apolináře v Praze 2, je nutné, abyste se ve 20. týdnu těhotenství telefonicky zaregistrovala v těhotenské poradně na čísle 224910693 a poté ve 34. týdnu se objednala do těhotenské poradny přímo v porodnici. Osobní účastí potvrdíte svůj zájem.

Ošetření po porodu může být někdy trochu nepříjemné (šití porodních poranění, případně hráze), ale všechna ošetření se provádějí s místním znecitlivěním, při velkém rozsahu poranění je na sále přítomen i anesteziolog a může pomoci. Rozhodně nemusíte mít obavy.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články