Porod krok za krokem

Pomalu se blíží den, kdy na svět přijde vaše vytoužené miminko. Určitě se na něj moc těšíte, ale možná máte trochu obavy, co vás v souvislosti s porodem čeká.
Porod krok za krokem
Mít trochu strachu z porodu je normální, zvláště když rodíme poprvé.  Nevíme, co nás tak úplně čeká, jak moc to bude bolet a jak dlouho budeme rodit. Některé maminky se dokonce bojí, že nepoznají, kdy „to“ začne. „Jak se blížil termín porodu, byla jsem čím dál nervóznější. Bála jsem se, že propásnu začátek, nedorazím do porodnice včas a porodím v lepším případě doma. Ovšem když se dostavily kontrakce, poznala jsem to okamžitě,“ směje se Monika Turečková, sympatická maminka roční Klárky. Takže vidíte, že v tom nejste samy. A co vás tedy čeká, až se přiblíží čas?

Na začátku je kontrakce
Nejjistějším poznávacím znamením rozběhnutého porodu jsou kontrakce. Jde o pravidelné stahy děložního svalu, které se opakují ve stejně dlouhých intervalech. Intervaly se postupem času zkracují. Někdy jsou zpočátku tak slabé, že je nemusíte ani vnímat, pokud začnou v noci, tak je často můžete i zaspat. Později však jejich intenzita zesílí a kontrakce jdou rychleji po sobě. Čas na to popadnout tašku a jet do porodnice přichází v momentě, kdy se stahy opakují pravidelně po  5 -10 minutách (u maminek, které již rodily a je možnost rychlejšího porodu se doporučuje 15 minut).
 
Co vás čeká v porodnici
Do porodnice jste šťastně dorazili, tak hurá na příjem. Nejprve vyřídíte formality jako je převzetí všech dokument, vyplnění přijímacích papírů a podobně. Pak je hned natočen kardiotokografický záznam (monitor, CTG, KTG), který zaznamenává, jak tluče srdíčko miminka a zároveň umožňuje vyhodnotit děložní stahy a tím určit přesnou dobu porodní.
 
Hurá na “hekárnu”
Tenhle zvláštní název (proč asi) dostal slangově tzv. čekací pokoj, kde nastávající maminka čeká, než jí odteče plodová voda a začne druhá doba porodní. Na čekacích pokojích bývá sprcha, nebo balóny, prostě vše, aby byla doba čekání na porod co možná nejpříjemnější. V mnoha nemocnicích může být na “hekárně” s nastávající maminkou partner.
 
Příprava na porod
Pokud je porod v běhu, bývá nastávající mamince navržena „příprava“.  Ta tradičně spočívá v oholení zevních rodidel v místě a bohužel i nepříjemný klystýr, aby došlo k vyprázdnění střev. Pokud se vám představa klystýru příčí, můžete použít alternativní řešení, kterým je přípravek Yal. Ten vám ovšem žádná nemocnice nepodá, musíte si ho ještě před porodem vyzvednou v lékárně a do nemocnice přivézt (pozor, na Yal vám musí vystavit recept váš gynekolog). V dnešní době není ovšem ani jedna z těchto procedur povinná, nemusíte se jim v žádném případě podrobit. Ale faktem je, že kvůli hygieně se obojí doporučuje a personál nemocnice vás sice nebude nutit, ale možná přemlouvat. ☺
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
První doba porodní - otevírací
První doba porodní bývá také nazývána jako doba otevírací. V té době už budete pod dohledem svého porodníka na porodním sále. První doba porodní začíná pravidelnými děložními kontrakcemi, které trvají 30 - 40 vteřin. Interval mezi kontrakcemi se postupně zkracuje z počátečních 10 - 15 minut na 2 - 3 minuty na konci první doby porodní.
 
Účinkem kontrakcí se zkracuje a otevírá děložní hrdlo. Od okamžiku, kdy je děložní hrdlo zkrácené tak, že jeho délka je asi jen půl centimetru, hovoříme o brance. Ta se pak účinkem kontrakcí dále roztahuje (otevírá) až do té doby, kdy prakticky splyne s pochvou a měkké porodní cesty jsou volné, otevřené. Odborně jsou používány tyto termíny: branka je otevřená na 3 - 8 centimetrů, z branky zbývá lem, a na konec je branka zašlá.
 
Tímto okamžikem první doba porodní končí. Hlavička plodu může začít sestupovat pochvou k rodidlům, což se může projevit tím, že maminka začne pociťovat silný tlak dolů na konečník jako při nucení na stolici.
 
Druhá doba porodní - vypuzovací
Druhá doba porodní, kdy se tzv. „vypuzuje“ miminko z maminčina těla navazuje na první dobu porodní a trvá obvykle do 30 minut. Protože jsou porodní cesty již otevřené, tak hlavička plodu sestupuje porodními cestami k zevní rodidlům. Rodící maminka pociťuje intenzivní nucení na tlačení. Mezi kontrakcemi jsou kontrolovány srdeční ozvy plodu. Pokud je při vnitřním porodnickém vyšetření hlavička již dostatečně sestouplá, začne maminka aktivně tlačit a to pouze v době kontrakce (vše vám ale vysvětlí porodník, který vám bude celou dobu pomáhat, tak nebojte). Intenzitu tlačení je totiž třeba regulovat, protože nejvíce a nejsilněji nemusí nutně znamenat nejlépe. Při rychlém průchodu miminka porodními cestami totiž hrozí větší poranění porodních cest. Jakmile se objeví hlavička a následně ramínka, máte vyhráno, porod už bude velmi rychlý a miminko je na světě. Ještě na sále bude miminko ošetřeno a pokud budete chtít, hned si ho pochováte.
 
Třetí doba porodní
Po porodu miminka začíná třetí doba porodní, která končí porodem placenty a plodových blan. Obvykle trvá do 10 minut, neměla by však překročit jednu hodinu. V této fázi před odloučením placenty se většinou na přání maminky provádí odběr pupečníkové krve.
 
Čtvrtá doba porodní
Jako čtvrtá doba porodní bývá tak označován zhruba dvouhodinový interval, kdy maminka po porodu zůstává na porodním sále a je sledována porodními asistentkami. Je tomu tak proto, že v této době je nejvíce ohrožena některými komplikacemi, především krvácením. Je tak pro jistotu kontrolován krevní tlak a puls, krvácení z rodidel a stažení dělohy.  Ale maminka není na sále jen tak sama. Po celou tuto část porodu může s ní být přítomen partner nebo kdokoli jiný, kdo se účastní porodu a samozřejmě miminko, pokud je zdravotně zcela v pořádku. Zhruba do dvou hodin je pak maminka převezena na normální pokoj. Tady by měla určitě odpočívat, protože s narozením miminka se to už jen tak nepovede. To ví každá maminka, která už to má za sebou☺

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články