Porod jako akt lásky?

Pokud tento názor vyslovíte před ženou, která rodila třeba dvacet hodin, asi vám dá pěstí. Psycholožce Michaele Mrowetz jsme dali prostor podívat se na tento zásadní okamžik trochu jiným úhlem pohledu, než je obvykle zvykem...
Porod jako akt lásky?
Porodní procesy nejvíce ovlivňuje psychika. Schopnost prožít radost a štěstí při porodu je jedinečná a univerzální. Je pevně zakotvena v našich tělech. Vyžaduje naši důvěru, úctu, podporu, ochranu, vyžaduje podporu porodního aktu podle našich vlastních instinktů a potřeb. Podle zkušených porodních asistentek souvisí porod spíše „s hlavou“ než s tělem. Co to znamená? Jak budoucí maminka pozná, že je připravena na dobře prožitý porod?
 
Každá maminka je nejlepším odborníkem na svůj porod, každá je schopná porodit. Některá maminka potřebuje k porodu lékařský zásah a je dobré, pokud to pozná brzy. Maminka, pokud se naučí poslouchat své instinkty a signály od svého děťátka, pozná, zda porod probíhá bez komplikací, nebo zda něco není v pořádku. Naučte se naslouchat svému tělu a svému děťátku.
 
Nová etapa
Porod znamená ukončení jedné životní etapy celé rodiny a začátek nové etapy s dalším člověkem, který přichází na svět. Pro jednu maminku krásné seznamování se s novým děťátkem, pro jinou úzkost, jak tuto situaci zvládne. Pro každou ženu má porod jinou vůni, barvu, vzpomínku či představu.
 
Rodící žena cítí nesmírnou spoustu nových pocitů. Ženy rodící vícekrát za sebou sdělují, že každý porod jim přináší jiné a nové pocity. Je dobré se na tyto pocity soustředit. Pokud je žena schopná spojit se při porodu se svými pocity a instinkty, má větší šanci na bezproblémový porod, nikoli však na bezbolestný. Bezproblémový může být pro jednu ženu porod plánovaným císařským řezem, pro jinou porod bez medicínských zásahů.
 
Bolest k porodu patří. Díky hormonům, vyplavujícím se po ukončení porodu, je bolest u fyziologického porodu ženou velmi rychle zapomenuta. O prožité bolesti hovoří více ženy, jejichž porod se z nějakého důvodu nevyvedl, zůstaly nespokojené s průběhem porodu.
 
Radostný porod
Aby byla šance porod prožít co nejradostněji, je zapotřebí pracovat na přípravě na porod. Maminky dnešních maminek většinou svým dcerám říkají: „Přežily jsme to všechny, přežiješ to taky“. Tyto a jiné věty přenášejí z předchozí generace, rodící v nepřátelském porodnickém systému, jenom pocity strachu, které rodí již ve zcela jiných a o mnoho přátelštějších podmínkách.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Abyste svůj porod prožila radostně, soustřeďte se na tyto kroky:
Zjistěte si před porodem co nejvíce informací o průběhu porodu. Scházejte se s ostatními těhotnými ženami. Těhotné ženy ve společnosti dalších těhotných žen čerpají množství informací a také se zvyšuje pocit sounáležitosti a možnost zvyšování sebeúcty. Čtěte, poslouchejte, dívejte se na pozitivní porodní příběhy.
 
Pozitivní naladění na porodní proces je velmi přínosné pro normální průběh porodu. V době ještě nepříliš dávné se těhotné ženy měly dívat jen na hezké obrázky a měly být uchráněny od traumatizujících zkušeností. Předkové, v souladu s přírodou, věděli, co činí, když chránili těhotné, rodící a šestinedělky od stresu.
 
Je přínosné vybrat si místo porodu již dlouho před porodem. Žena se tak může vyhnout zbytečnému stresu z nových prostor a místností a zvýšit tak pocit kontroly nad svým porodem. Vypracujte si porodní plán. Jednoduchý ve stručných bodech, či delší, se všemi přáními. Porodní plán je pro sebevědomí rodičky velmi dobrý krok. S vypracováním porodního plánu pomohou porodní asistentky a duly na předporodních kurzech. Pokud se setkáte se zdravotníky, kteří Vás od porodních plánů budou zrazovat, je to signál, že na tom místě sebevědomí rodiček není pro zdravotníky prioritou. I z tohoto důvodu může docházet ke komplikacím během porodu.
 
Pozitivní vyladění na porod také usnadní průběh porodu. Maminky jsou s miminky spojeni nejen fyzicky, ale i psychicky. Když maminka rodí v pozitivní náladě, může jí miminko také s porodem lépe pomoci. Když je maminka v klidu a podporována okolím, atmosféra klidu se přenese do celého porodního procesu a je vyšší šance na hladký průběh porodu.
 
Porod je zázrakem zrození. Sebevědomá žena, která rodí s úctou a pokorou k porodnímu procesu, která rodí srdcem, rodí tak, že porod nezanechá šrámy ani na její duši, ani na duši dítěte, a to ať porodí fyziologicky, či operativně.
 
Klepněte pro větší obrázekMichaela Mrowetz, klinická psycholožka, psychoterapeutka, soudní znalkyně, matka dvou synů (www.klinickapsycholozka.cz)
 
 
 
 
 
 
Text: Michaela Mrowetz
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články