Poradna: Za nechození může psychika

Co se někoho ani netkne, může jiného potrápit. Obzvlášť pozorní buďme ke svým „drobečkům“!
Poradna: Za nechození může psychika
Nemá chodivou...
Jaká může být příčina toho, že ještě skoro dvouleté dítě samo nechodí? Lékaři přitom údajně nic neobjevili… Nemůže za to v takových případech psychika? A co s tím?
Marie Radovská, Karviná

Milan Kudyn: Pokud dvouleté batole (24 měsíců) nechodí, je třeba k posouzení psychomotorické poruchy znát dosavadní vývoj: zda bylo dítě donošené, pokud má sourozence, jak vývoj probíhal u nich atp. Psychika může hrát roli spíše v nedostatečné pohybové motivaci okolního prostředí. V každém případě je nutné sledování dítěte neurologem, eventuálně fyzioterapeutem. Jestliže se stav neupraví, je další odborné vyšetření nezbytné.
 
Alergie na roztoče
Moje dítě prý není alergické na pyly ani prach, ani potraviny, ale na roztoče. Ti jsou ovšem všude kolem nás. Existuje nějaká možnost, jak jejich výskyt omezit a dítěti ulevit? Co při takové alergii smí a nesmí?
Adéla Hojková, Nový Jičín

Alergie na roztoče je dosti častá ve spojení s alergií na prach (v bytě). Omezit výskyt roztočů lze pouze pravidelným čištěním – vysáváním bytových textilií silným vysavačem se speciálními filtry na vlhko či vůbec odstranit textilie z místnosti, kde dítě pobývá často nebo si hraje. Předtím než dítě uložíte k spánku, pusťte čističku vzduchu. Prospívá pobyt mimo místnosti (prach) a pobyt na čerstvém vzduchu v přírodě – pokud dítě nemá současně pylovou alergii.

Když dítě zvrací
Dvouletý syn měl velké bolesti bříška, dokonce i zvracel. Nedělal mu dobře ani hořký čaj. Prý je v takových případech optimální kola. Jak o dítě pečovat, když zvrací? Co by mělo pít, případně jíst, když se mu trošku uleví?
Ludmila Venclová, Choceň
 
Pokud dítě zvrací, čaj není vhodná tekutina. Při zvracení se doporučuje jako první pomoc skutečně podávání klasické ledové kokakoly nebo ledové minerálky či roztok rehydratační WHO, Kulíšek či ORS 200 pro kojence. To vše po lžičkách. Žaludek po zklidnění (4–6 hodin) pozvolna zatížíme lehkou stravou po malých dávkách a v častějších intervalech. Začínáme suchou stravou: rohlík, houska, rýže, slané tyčinky, brambor. Dva dny nedáváme mléčné výrobky, ovoce, omáčky, smažená jídla a pozvolna přecházíme na normální stravovací režim.

Zlobivá škytavka
Tříletá dcera mívá často škytavku. Čím je způsobena? Dá se jí nějak předcházet nebo, když už „přijde“, co nejrychleji jí dítě zbavit?
Karolína Bártová, Lipník nad Bečvou

Škytavka dovede dítě někdy docela potrápit. Je způsobena podrážděním bránice, která je tvořena hladkou svalovinou a inervována vegetativním nervem. Proto nelze škytavku ovládnout vůlí. Bývá způsobena tlakem plného žaludku (potrava, vzduch) na bránici, a tím vyvolá její záškuby. Pokud (nejen) dítě trpí na škytavku, doporučuji takový režim příjmu tekutin i potravy, který by nevyvolal podráždění bránice, tzn. jíst méně a častěji, a pít častěji přiměřené množství tekutiny. U kojenců je třeba dodržet dostatečnou dobu na odříhnutí – např. po kojení. Jestliže trvá škytavka opakovaně i několik hodin a nelze ji zastavit, je nutné odborné vyšetření, aby se zjistilo, zda nejde o jiné příčiny. Škytavku se můžeme pokusit zastavit zatajením dechu (protitlak na bránici) či vypitím sklenice oslazené vody s citronem na „ex“.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Milan Kudyn

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články