Poradna: Stačí zdravý rozum

Třese se váš drobeček na sladké, které vy si s chutí dopřáváte? Pokud to budete přehánět, „zaděláte“ mu na obezitu.
Poradna: Stačí zdravý rozum
VLÁKNINOVÉ POČTY
Může třináctiměsíční dítě celozrnné potraviny? Prý mají vysoký obsah vlákniny a pro tak malé děti jsou škodlivé?
Martina, Prachatice

Lenka Smetanová: Vláknina na sebe váže vodu, různé škodliviny, ale i látky potřebné, například stopové prvky a železo. Je nutná pro správnou činnost střeva a vyprazdňování a funguje jako prevence onemocnění střev. Snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Nic se ovšem nemá přehánět. Batolatům tedy nepodáváme potraviny, které mají hodně hrubé vlákniny. Špatně se tráví a způsobují zažívací potíže, nadýmání, bolesti bříška. To platí pro neloupané luštěniny, otruby, více zelí najednou, neloupané hrušky nebo jen celozrnné pečivo. Doporučený příjem vlákniny pro batolata na den se vypočítá jako součet věku dítěte v letech plus pět gramů.
Jen pro představu: dostatek vlákniny pro batole na den zajistí 2 malé brambůrky (asi 100 g), 40 g mrkve, 1 menší banán a půlka krajíčku tmavšího, nikoli však celozrnného chleba.

SÉRIOVĚ, NEBO TANDEMOVĚ?
Je lepší kojit dvojčata jedno po druhém, nebo současně?
Martina Šmídová, Pelhřimov

Lenka Smetanová: Kojit dvě děti je pro maminku nesrovnatelně náročnější než miminko jedno. Ale i to je možné úspěšně zvládnout. Dvojčata, pokud se kojení daří, přibírají stejně dobře jako jiná miminka. Kvůli úspoře času je nejlepší kojit obě děti najednou. Výhodou je i to, že mléko jen tak nevytéká z volného prsu. Kojení dvojčat je možné vleže, vsedě apod. Někdy je to však pro maminku tak obtížné, že se neobejde bez pomoci blízkých. Jak na to, vám poradí v porodnici. Informace najdete například i na www.kojeni.cz.
 
ABY FALDÍKY NEVADILY
Pokud má desetiměsíční dítě na rukách a nožkách faldíky, znamená to, že je překrmované?
Jana K., Pardubice

Lenka Smetanová: Faldíky mohou mít i miminka, která do šesti měsíců nedostávají nic než mateřské mléko. Váhové přírůstky jsou u dětí do jednoho roku zcela individuální. Záleží pochopitelně vždy i na tom, jaká je jejich strava. Kromě mateřského, případně náhradního mléka by měla tvořit jejich jídelníček zelenina, ovoce, masozeleninové příkrmy, polévky se zeleninou a občas i bílým masem. Chybět by neměl bílý jogurt. Večerní kaše nesladíme. Dítěti nedáváme sladkosti ani jiné nezdravé pochutiny.

ZÁKLADEM JE VODA
Kolik mléka a čaje by mělo vypít sedmiměsíční nekojené dítě?
Vlaďka H., Znojmo

Lenka Smetanová: Důležité je nejen to, kolik mléka dítě vypije, záleží i na tom, jestli je strava řídká, hustě kašovitá s velkým podílem ovoce bohatého na vodu, s kousky atd. Od 7. do 12. měsíce by mělo miminko dostat 120  ml vody na kilogram tělesné váhy a den. Počítá se i voda obsažená v mléce, kaši, ovoci, polévce… V horkých dnech a při horečce se potřeba tekutin zvyšuje. Pak i kojenec, který zatím neměl potřebu pít vodu nebo čaj, tekutiny navíc vyžaduje.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články