Poradna: Prý je moc tlustý

MUDr. Lenka Smetanová - odbornice na dětskou výživu - odpovídá na vaše dotazy.
Poradna: Prý je moc tlustý
Prý je moc tlustý
Dobrý den,
nejdříve chci poděkovat, že nějaká taková poradna existuje a přeju hodně štěstí a zdraví všem.
 
Mám 3měsíčního chlapečka, kterého bohužel nekojím. Kojila jsem jen měsíc, nebylo mléko, a tak jsme na Nutrilonu, prozatím Nutrilon Premium. V této chvíli vážíme 7 kg, a to je pro naši paní doktorku kámen úrazu. Jen vejdeme do ordinace, už se netočí řeč kolem ničeho jiného, jak je ten náš chlapeček tlustý, a to doslova slýcháme od paní doktorky. Kdybychom malého přecpávali, tak neřeknu ani slovo, ale malý v této chvíli dostává 5 x za 24 hodin 150 ml Nutrilonu, a to už i podle jeho váhy by mělo být víc, někdy sní i méně někdy zase víc.
 
Prosím, poraďte mi, je opravdu váha tak strašná, když i já měla v jeho věku již o 2 kg více. Jsem z toho úplně nešťastná, paní doktorka nám ani za celé tři měsíce s jídlem neporadila. Je asi odpůrce umělé výživy, ale je spousta dětí, které vyrostly na umělé výživě. Od ukončeného 4. měsíce tj. cca za 3 týdny bychom měli dávat příkrm - asi zeleninku. Bohužel ani v tomto nám paní doktorka neporadila. Mám pocit, že se s námi úplně odmítá bavit, co se týká jídla. Jen nám opravdu vždy vynadá, jak jsme si zase přibrali. Už chodím s malým do poradny se strachem, když jej zas položím na váhu. Toto je takový náš velký problém.
 
Ještě prosím poradit:
- udělaly se nám lupínky (jen šupinky) - dávat na to něco?
- teď začaly vypadávat vlásky je to normální?
- malý se i ve spánku leká a přes den na nějaký hlasitější podnět také. Někdy mi připadá, že i moc. Je to normální?
 
Omlouvám se, že mám tolik dotazů a také budu ráda, když mi poradíte. Mám první mimi, a tak určitě chápete, že se i potřebuji poradit.
Petra Hodonín

Milá paní Petro, neznám bohužel porodní váhu chlapečka, ale strava, kterou popisujete, je vyhovující a váhu těžko můžete tímto ovlivnit. Záleží i na rodinných dispozicích a samotné číslo bez jiných souvislostí nevypovídá o tom, že váha je nebo není vyhovující. Tento problém bych asi, být vámi, nyní vůbec neřešila. Zbytečně se tím stresujete. Dále dávejte 5x 150 ml Nutrilonu, od začátku 5. měsíce pak začněte v poledne zkoušet masozeleninový příkrm, kterým postupně jednu dávku mléka zcela nahradíte. Na noc nedávejte zbytečně kaše, jinak bych žádná opatření kvůli váze nedělala. Pokud chodíte se strachem do poradny a bojíte se zeptat, máte možnost změnit lékaře, který vám bude lépe vyhovovat. Nikdo se na vás jistě nebude zlobit a prospěje to možná situaci.

Další problém? Jestli to dobře chápu, jsou to šupinky ve vlasech? Pak by se velmi pravděpodobně jednalo o tzv. seboreu, běžný problém ve vlasaté části hlavy u kojenců. Pokud je šupinatění výrazné a dělají se i stroupky, bylo by asi vhodné ukázat stav kožnímu lékaři, zejména vzhledem k údaji o vypadávání vlásků. To může být v tomto věku v určitém malém rozsahu normální, ale na dálku se mi to těžko posuzuje. Když je šupinek jen pár, dá se pokožka ošetřit speciálním šamponem či olejem, poradí vám v lékárně nebo předepíše pediatr.

Zvýšená „lekavost“ je problém komplikovanější. Zejména malí kojenci bývají někdy citliví při úleku, sklony k tomu mají zejména předčasně narozené děti. Později je to individuální, ale když jsou úlekové reakce nezvykle časté nebo atypické, není od věci vyšetření dětským neurologem, který vyloučí onemocnění centrální nervové soustavy. Občasné úleky ve spánku jsou ale poměrně běžné a nic neznamenají. Je třeba zbystřit zejména, když se dítě leká i na běžné podněty, nezvyklý pohyb, dotek, při manipulaci s dítětem nebo mají úleky podobu rozhození rukou i po ukončení 3. měsíce. Pak je neurologické vyšetření jistě na místě co nejdříve.

Odmítá mléko
Milá Betynko.
Mám 11měsíční holčičku. Kojila jsem ji pouze 7 týdnů, pak dostávala umělou mléčnou výživu. Od 4. měsíce postupné zavádění příkrmů. Od 6. měsíce začala odmítat mléko. Zkoušela jsem různé druhy, ale nic nepomohlo! Dnes už mléko vůbec nechce a ani mléčné kaše a jiné mléčné výrobky. Trochu to kompenzuji tím, že do masozeleninových příkrmů přidávám sušené mléko nebo smetanu. Celkový stav dcery je podle vyšetření v 10. měsíci věku v pořádku (hospitalizace v nemocnici z důvodu febrilních křečí), pouze váha je o něco menší, než je „obvyklé“. Ráda bych se proto chtěla od tebe dozvědět, Betynko, jestli nedostatek mléčných produktů má nějaký negativní vliv na vývoj dítěte. Můžeš mi prosím poradit?
Silvie, Č. Budějovice

Příjem vápníku je pro kojence i batole velmi důležitý, protože je jedním ze základních stavebních prvků kostní hmoty. Dlouhodobý nedostatek vápníků může mít do budoucna negativní vliv na zdravotní stav dítěte, i když dítě se jeví při vyšetření jako zcela zdravé. Pokud trvá odmítání mléka a mléčných výrobků již několik měsíců, měl by problém řešit váš pediatr. Je třeba sepsat jídelníček, který dcerka většinou dostává, posoudit množství přijatého vápníku za 24 hodin a podle toho minerál doplnit eventuálně v umělé podobě. Opakovaně zkoušejte nabízet potraviny obsahující mléko v různé podobě, třeba jí časem něco zachutná.

Do doby sepsání jídelníčku a posouzení množství přijatého vápníku zatím můžete dávat alespoň 200 mg vápníku denně, vyberte v lékárně výrobek určený pro děti, nikoli v šumivé - rozpustné formě, nejlépe v kapsličkách (málokdy k dostání), které se dají vysypat do jídla. Lépe je rozdělit množství na 2 dávky ráno a večer po 100 mg. S největší pravděpodobností však toto množství nebude konečné, pokud opravdu holčička nepřijímá nic „od mléka“.

Je také dobré hlídat příjem vitaminu D a jódu, který bývá pro takto malé děti ve stravě dodáván prakticky výhradně prostřednictvím kojeneckých mlék a kaší. Ryby kojenci nesmějí, jodidovanou sůl rovněž nepřijímají a množství jódu v ostatních potravinách je poměrně malé. Pokud není příjem dostatečný, je opět nutno jód dodávat uměle, buď ve formě jodidových tablet nebo v přírodní formě jako mořskou řasu Kelp.

Syn má solitérní ledvinu
Prosím o radu,
jak by se mělo správně stravovat dvouleté dítě? Syn se nám narodil se solitární ledvinou, a tak podvědomě chci ušetřit jeho tělo od zbytečné „chemie“, kterou se stravou přijímáme. Nicméně se obávám přílišného strachu, aby jeho strava nebyla nakonec jednostranná. Prosím Vás o názor ohledně výživy, pokud je nutné podle Vás omezit některá jídla při této diagnóze, tak která by to měla být. Především bych se chtěla zeptat, jaký je Váš názor na bio potraviny, vím, že názory se liší. Kupuji bio zeleninu a ovoce, některé obiloviny.

Jsou vhodné pufrované výrobky, například rýžové chlebíčky s čokoládovou polevou nebo extrudované pečivo pro děti? Odkdy je vhodné dětem podávat houby? K pití dávám synovi přírodní šťávy ředěné vodou, a to vlastně stále, buď je kupuji (značka Hipp) nebo vymačkávám doma. Ráno dětský čaj. Teď jsem zkusila také vodu s pár kapkami limetky nebo citronu. Přednost dávám jogurtům bílým, většinou s živými kulturami a to každý den jeden. Jako přílohy máme vařenou rýži, brambory a těstoviny, občas jáhly, kuskus, knedlíky málo, nevadí to? Maso každý den a to pouze vařené. Pečivo preferujeme celozrnné, maso živočišné, olej olivový nebo slunečnicový. Prosím o Váš názor – je to pouze stručné sdělení o synově jídelníčku, ale přesto prosím o informaci, zda podle Vás strava není jednostranná.

Nyní má prokázanou salmonelózu i po kontrolním druhém výtěru stále pozitivní. Je to měsíc od akutních příznaků, mohu již opět zařadit do jídelníčku vejce? Jsou nějaké potraviny nevhodné a naopak vhodné při salmonelóze?
Zuzana

Při solitární ledvině (tedy dítě se narodí pouze s jednou ledvinou) není třeba, pokud tato je zcela zdravá a funkční, dodržovat žádná zvláštní dietní opatření. Bio potraviny jsou jistě prospěšné a nelze proti nim nic namítat. Pufrované a extrudované výrobky se vyznačují zejména odstraněním vody, což není pro takto malé dítě žádoucí a nevidím v těchto potravinách nic tak moc přínosného. Houby nejsou z důvodu horší stravitelnosti a obtížné kontrolovatelnosti kvality vhodné pro děti do 3 let. Jinak je složení jídelníčku vyhovující. To, že dáváte málo knedlíky, je spíše výhodou. Není nezbytně nutné denně podávat maso. Používání olivového a slunečnicového oleje je výborné pro dostatečnou dodávku nenasycených mastných kyselin. Ohledně salmonelózy a diety při ní záleží spíše na stavu střevní sliznice a projevech infekce střeva než na původci infekce. Pokud mělo dítě delší dobu zažívací potíže, je možné, že bude špatně tolerovat laktózu, tedy mléčný cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Pak je potřeba se tomuto přizpůsobit. Velmi pomáhají k obnově správné rovnováhy ve střevě kapky Hylak forte, které se užívají 3x denně a předepíše je pediatr.

Odmítá lahev
Má čtyřměsíční dcera odmítá pít cokoliv z lahve. Plně kojím, ale mám pocit, že mléka už nemám tolik, a když jsem chtěla něco vyřídit bez dcery a nechat ji hlídat, odstříkala jsem mléko, které také nechtěla. Dudlík běžně používáme, zkoušela jsem i různé druhy saviček, sunar, dětský čaj... Vždy se jí natáhne. Po jedné lžičce ovocného nápoje Hami se pozvracela? Co si počnu, až mléko nebude? Pije co 2 hodiny, váží 6 kg a celkově prospívá, pije krátce tak 3 minuty a má dost. Donutí ji hlad a pláč se pak napít z láhve?
Andrea Vymětalová

Pro váš problém platí obdobná odpověď jako pro předchozí maminku. Není třeba ve 4 měsících „trénovat“ pití z láhve! Naopak, je to škodlivé pro kojení, dítě by mohlo začít pak odmítat prs, kdyby si na láhev zvyklo. Kojit je vhodné PLNĚ, tedy bez nabízení jakýchkoli jiných tekutin, potravin, saviček, dudlíků, a to do konce 6. měsíce. Do té doby nedávejte čaj ani šťávičky. Docílíte maximálně trávicích potíží či rozvoje alergie na nějakou potravinu či nápoj, což je pak vždy velká komplikace. Po 6. měsíci začněte obvyklým postupem podávat v poledne zeleninový příkrm, pak ještě zpočátku dokojte, protože množství snězeného příkrmu bývá malé a teprve postupně se zvyšuje. V žádném případě nenabízejte plně kojenému dítěti Sunar! Nutit v tomto případě pít dítě z láhve cokoli není rozumné. Kojení je to nejlepší, co pro své miminko můžete udělat.

Mohu dávat jogurt
Dobrý den, paní doktorko,
ráda bych se zeptala na podávání jogurtu u kojence „ohroženého“ alergií. V propagačním letáku mléka Beba 2HA, které pije můj osmiměsíční syn, nedoporučují celý první rok života dítěte mléčné výrobky, ani jogurty. Je nutné být takto striktní? Syn je docela jedlík a ovocné svačiny mu očividně nestačí. V noci ještě kojím, přes den syn pije Bebu, jí masozeleninové příkrmy, ovoce a večer nemléčnou kaši. Starší syn, 3,5 roku, má atopický ekzém od pěti měsíců a astma bronchiale léčené inhalačními kortikoidy od dvou let. Já jsem jako dítě byla alergik, ekzematik, manžel žádnou alergií netrpí.
Mgr. Veronika Jelínková

Vaše rodinná anamnéza není příznivá, je vysoké riziko vzniku alergie u mladšího syna. Správně používáte hypoalergenní mléko. Zavádění všech nových potravin by mělo být podle pravidel pro tyto děti, tedy maximálně 1 nová potravina za týden a zcela vyloučit dráždivé potraviny, které často vyvolávají reakci. Podávání jogurtů však podle mého názoru není nutno se striktně vyvarovat, pokud Bebu HA snáší chlapec dobře, nemá potíže s trávením a stoličkou ani kožní a dýchací projevy. V jogurtu je mléčná bílkovina přirozeným procesem naštěpena a nedráždí tedy imunitní systém tak jako neupravené kravské mléko. Klidně tedy po malé dávce jogurt zkuste při pečlivém sledování zdravotního stavu. Jiná situace by byla, kdyby byla opravdu prokázána alergie na kravské mléko, pak by jogurt, alespoň dočasně, byl opravdu zapovězen. Nedávejte v žádném případě ryby, uzeniny, jižní ovoce, vejce, zejména bílek, sóju, ořechy, mák, papriky a pod.

Velká prsa
Dobrý den, paní doktorko, mám k vám plno dotazů, ale předem by se asi hodilo trochu vám přiblížit situaci, ve které jsem byla, a do které se již nechci dostat podruhé. Je mi 30 let, v roce 2003 se mi narodil chlapeček a nyní čekám druhé děťátko. A teď- mám bohužel větší prsa (D 85) a teď v těh. ještě jednou tak velká. Při prvním těh. jsem v porodnici prožila dost nepříjemné chvilky, co se týče kojení, vzniku mléka a synova krmení. Syn neměl sílu ode mne mléko vytáhnout (potvrdila mi to i jedna ze sester). Nepil, nečural, nekakal. Dost mě to trápilo, dost jsem brečela. Bylo mi sestřičkami řečeno že,„velký prsa nejsou kojný“. Po mém propuštění dostal klouček příkrm a já jsem pro něj dostala čaj. Nechtěli nás pustit domů pro nízkou váhu, syn pouze ubýval. Porodní váha byla přitom 3750g - 51 cm.

Víte, trápí mě to, abych teď neprožívala s děťátkem totéž, situace vypadá, že bude stejná. Neboť prsa mám opravdu velká a špatně se i miminko přikládá. Vím, že takových maminek je spousta, ale nechci, aby ze mne mimčo cítilo nějakou nervozitu a já nad ním jen brečela a neuměla se radovat. Stresující byla situace při každém krmení, kdy jsem nesla syna (rádoby po kojení) na převážení a vždy mi bylo řečeno, že nepřibral a nemůže být najedený. Dokonce se na mě tvářili, že je to má vina. A je? Po příchodu domů jsem si bohužel odstříkávala, a to pouze 10 - 20 ml a jinak byl syn na Sunaru. Potom už to šlo, museli jsme si zvyknout na flašku. Můžete mi poradit, jak se na takovou situaci v porodnici připravit, jak se zachovat? Co s miminkem, mám chtít aby dostávalo příkrm, či alespoň čajík? Nebo je to snad zbytečné a nějak to mám přečkat a doma dát Sunar?
Renata J.

Paní Renato, je velká škoda, že první zkušenost s kojením pro vás byla v podstatě stresující záležitostí. V každém případě vyberte pečlivě porodnici, kde své dítě porodíte, měla by být pokud možno typu „baby friendly hospital“, tedy s licencí zaručující perfektní znalost personálu všeho, co se kojení týče a s maximální podporou maminek při kojení. Není pravda, že schopnost kojit závisí na velikosti prsou. Lidové průpovídky nepatří do úst zdravotnického personálu a mohou napáchat tak jako ve vašem případě hodně škody...

Ze všeho nejdůležitější je psychická pohoda maminky a správná technika přiložení a kojení, individuální a trpělivý přístup sestry, pokud je nějaký problém. Zjistěte si, kdo ve vašem kraji dělá laktačního poradce, je jich málo, ale už se vyskytují. Zavolejte si na horkou linku kojení do Prahy (pozn. red.: Národní linka kojení – ve všední dny od 9 do 14 hodin, telefon 261 082 424) a poraďte se v případě nesnází. Po porodu trvejte na okamžitém přiložení miminka ihned po jeho narození ještě na sále. Vyzkoušejte spolu se sestrou různé polohy při kojení, přikládejte co nejčastěji, nedávejte dudlík ani nic z láhve. Když bude nejhůř, dostane miminko v porodnici dokrm mateřského mléka lžičkou či stříkačkou. Žádné čaje ani příkrmy a určitě všechno dobře dopadne! Přeji vám i miminku hodně zdraví a trpělivosti.

Přehozený den s nocí
Dobrý den,
mám pětiměsíčního syna Matěje, syn je stále jen kojený, žádné čaje nedávám. Ale nejspíš se domnívám, že má přehozený den s nocí. Přes den syna kojím po 3 hodinách, kojení trvá maximálně 5 minut z obou prsou, někdy i 2 minuty a syn se odvrací a vyloženě už nechce jíst. Než jde syn spát tak ho nakrmím v 19,30 hodin a vzbudí se různě ve 23,30 hod., někdy o půlnoci nebo v 1 hodinu a začne se převalovat, vztekat, a tak mu dávám znova jíst. V noci mi vyloženě vysaje obě prsa, až u toho usne, tak ho zvednu na krknutí spícího, stejně si nekrkne a uložím ho spícího do postýlky, kde pokračuje ve spánku. Potom se však vzbudí ve 4 hodiny, takže mu dám znova najíst, ale to už nespí, povídá, oči má otevřené, převaluje se a má spoustu energie. Potom až po 1 hodině usne a spí do 6 hodin do rána. Zapomněla jsem říci, že noční kojení dělám bez světla, tedy ve tmě. Myslím si, že syn hlady nestrádá, protože v 5 měsících váží 7,5 kila. Ještě připisuji, že syn ve dne spí tak 3 hodiny v kuse, jinak 2x po 30 minutách. Už jsem opravdu zoufalá a nevím, zda je nutné syna v noci kojit i přesto, že jí v noci nejvíc a kojení v noci vyžaduje. Prosím o radu, moc a moc děkuji.
Lucie

Paní Lucie, v 5 měsících je ještě normální buzení 2x za noc na kojení. Kromě toho noční kojení nejvíce podporuje tvorbu mléka. Pokud se syn budí již kolem 4. hodiny a pak hodinu nespí, zkuste postupně posunout o hodinu večerní ukládání a krmení. Intervaly mezi kojením, doba spánku přes den, váha dítěte i počet buzení v noci jsou v normě pro tento věk. Pěti- až šestiměsíční kojenci se běžně budí 2 – 3 x, někdy i vícekrát za noc. Syn je zřejmě v období růstového spurtu, tedy jakéhosi momentálního zrychlení a zvýšení potřeb metabolizmu. Děláte dobře, že v noci nerozsvěcujete, pokud si po nočním kojení neříhne, ani na této proceduře již netrvejte a po kojení ihned uložte do postýlky. Při probuzení nad ránem po kojení nechte synka v postýlce broukat, nemluvte na něj a nezačínejte ještě žádné běžné denní aktivity připomínající ranní vstávání.

Lze nahradit kojení čajem
Dobrý den, pečlivě sleduji vaši rubriku, chtěla bych Vás též požádat o radu.
Mám sedmiměsíční dceru, porodní míry 2 550 g 46 cm, v 6 měsících 6 500 g 69cm, do půl roku plně kojená, dobře prospívající. V půlroce jsme začali s příkrmy, nyní jídelníček vypadá takto: snídaně kojení, svačina ovoce + 2 lžičky jogurtu, oběd masozeleninový, svačina ovoce, večer 2x kojení, v noci 3-6x kojení. Večerní kaši nám zatím naše lékařka nedoporučila. Příkrmů sní vždy cca 50-80 ml, po všech vyžaduje kojení. Jiné tekutiny odmítá.
 
Mám několik dotazů:
1. v osmi měsících dítěte potřebuji nastoupit 1x týdně do práce na 6 - 7 hodin. Stále však vyžaduje kojení po každém příkrmu, lze jej nahradit čajem či umělým mlékem, nebo budu muset odstříkávat? Na kojení po obědě budu většinou již doma, jedná se o dopolední svačinu.
2. od začátku podávání příkrmů má dcera silnou zácpu, na doporučení dětské lékařky podáváme Duphalac 2,5ml ráno, ale stav se nezlepšil. Stolice je asi po 5 dnech, velmi tvrdá. Pomohlo by podávání dalších nápojů? Dcera zatím ale všechny jiné tekutiny než kojení odmítá, co s tím?
Mají se kupované ovocné šťávy ředit a v jakém poměru?
3. noční buzení - od šestinedělí do 4 měsíců spala celou noc, pátý měsíc se budila jednou, šestý měsíc dvakrát, po ukončeném šestém se začala budit častěji, nyní cca 4-6x, je to normální počet? (v době velkých veder se budila 8-10x, ale to jsem přičítala počasí). Odkdy by se mělo noční kojení omezovat?
Pavlína Špinková

Váha dcerky je v normě, jídelníček je vyhovující, množství snězených příkrmů, ale nižší, než by odpovídalo věku. Bylo by zřejmě vhodné, i vzhledem k zácpě, zvýšit množství zeleniny a ovoce, pozor však na banány, podporují zácpu. Klidně i zvyšte množství jogurtů ze 2 lžiček postupně během měsíce na celý jeden kelímek. Jakmile vzroste podíl snězených příkrmů, klesne potřeba mléka a dcerka se bude i lépe vyprazdňovat. Alespoň 1 svačinku a oběd by během krátké doby mohla holčička zvládnout bez dokojení. Umělé mléko není nutné. Tekutiny, čaj či kojeneckou vodu nabízejte průběžně, ale nenuťte. Pokud dítě nechce, stačí mu voda obsažená v mléce a stravě. Ovocné šťávy dávejte čerstvé nebo kupované, určené pro kojence, ty je dobré ředit alespoň z 1/3 objemu kojeneckou vodou. Buzení až 6x za noc je již v 7 měsících opravdu „nadstandardní“, v tomto případě zkuste noční kojení již omezovat. V noci nechte zhasnuto, na dítě nemluvte, sviťte jen maličkým světlem, zkuste některé probuzení zvládnout bez nakrmení.

Kdy mohu podávat pečivo
Dobrý den,
mám 8,5 měsíční dceru. Kromě kojení má maso-zeleninový příkrmy, bílý jogurt, ovoce, kaši. Od kdy mohu podávat chléb a rohlík? Odkdy může máslo, jaké sýry?
Petra K.

Pečivo obsahuje lepek. V případě, že v rodině není závažná anamnéza alergie, můžete již postupně během 9. měsíce potraviny s lepkem zavádět. Máslo není zcela nezbytnou součástí jídelníčku, pokud jej chcete občas použít, doporučuji pak máslo čerstvé klasické či pomazánkové, nikoli margaríny typu Rama, Flóra atd. Ty jsou vhodné pro starší děti a dospělé. Ze sýrů je doporučován typ žervé. Ostatní sýry jsou příliš slané a je v nich velká koncentrace bílkovin a minerálů, ve větším množství by je kojenci neměli dostávat. Z mléčných výrobků preferujte jogurty a zakysané mléčné výrobky.

Svou 6měsíční dceru pořád ještě kojím, ale ráda bych ji začala přikrmovat a kojení postupně vyloučila. Moje maminka se domnívá, že Anička má málo vápníku a že by tedy bylo dobré dávat jí co nejvíce mléčných výrobků – ona konkrétně doporučuje bílý jogurt a tvaroh. Já se domnívám, že není její názor správný. Která z nás má pravdu a jak bych tedy měla postupovat?
Klára, Znojmo

Pokud je 6měsíční dítě plně kojeno, není možné, aby mělo málo vápníku, ani v případě, že jsou již zaváděny příkrmy, nedostatek tohoto minerálu nehrozí. Toto může být problémem pouze v případě, že je kojení ukončeno a dítě nechce přijímat jakékoli umělé mléko ani jogurt. Tvaroh není kojencům doporučován, protože je v něm velká koncentrace minerálů a bílkovin, a tím zbytečně zatěžuje ledviny miminka. Zavedení bílého jogurtu jistě vhodné je. Nabízí se zhruba v 7 měsících života, pokud samozřejmě není dítě alergické na bílkovinu kravského mléka. Kojte tedy do ukončeného 6. měsíce, pak na oběd začněte dávat zeleninový příkrm po malém množství a dále kojte, bylo by škoda se kojení vzdávat, pokud nemáte vážný důvod. Mateřské mléko je pro výživu vhodnější než umělé a ani jogurt ho nemůže nahradit.

Může žužlat kůrky
Osmiměsíční syn se nejlépe uklidní tím, když mu dám „žužlat“ chlebové kůrky. Je to vítaná a účinná pomoc, kdykoli začne křičet. Je dobré, že nemusím používat dudlík, ale na druhou stranu si nejsem jista, jestli mu tím nemohu nějak uškodit…
J. Králová, Uherský Brod

Podávání chlebové kůrky na žužlání lze v 8 měsících akceptovat, pokud není v rodině vysoké riziko vzniku alergie nebo nemá někdo přímo alergii na lepek. Dítě musí být vždy pod dohledem dospělé osoby, je třeba hlídat případné vdechnutí drobků.

Kojím, kdykoliv si řekne
Svého pětiměsíčního Matýska kojím, kdykoli si „řekne“. Zatímco jeden den je to třeba osmkrát, další den jenom pětkrát. Přitom se mi zdá, že má hlad. Ale když se snažím, další pití odmítá. Nevím si s tím rady, už jsem dokonce uvažovala o příkrmech, ale paní doktorka mi říká, ať ještě počkám. Tvrdí, že na váze se tyto výkyvy neprojevují…
Zdenka, Chomutov

Neznám bohužel porodní váhu ani přírůstky na váze, nevím, kolik asi mlíčka Matýsek vypije. Záleží i na tom, zda je spokojený a má dostatečné množství pomočených plen. Předpokládám, že vaše paní doktorka by vás upozornila, že přírůstky na váze jsou nedostatečné. To, že miminko do půl roku pije někdy méně, jindy více, není tak neobvyklé. Množství mléka, které se vám tvoří, reaguje pružně na potřeby kojeného dítěte. Podporujte především noční kojení, zvyšuje tvorbu mléka, když máte pocit, že je mléka méně. Někdy záleží i na tom, co maminka jí, jestli nemá zrovna měsíčky, jestli nepije kávu a nekouří apod. Všechny tyto okolnosti mohou ovlivnit podstatně chuť mléka. Někdy je dítě neklidné z jiných příčin, než že má hlad. Doporučovala bych vám kojit plně do konce 6. měsíce a příkrmy podle rady vaší paní doktorky zatím nezavádět.

Jí jen ovoce
Devítiměsíční Ivošek odmítá všechny příkrmy, které mu nabízím. Jediné, co neodmítá, je samotné ovoce – třeba naškrábané nebo v maličkých kouscích, nejraději ze všeho má banány. Já se ovšem bojím, že na jednu stranu by mohl příliš ztloustnout a na druhou, že nebude mít kvalitní výživu. Kojím doposud pětkrát denně, ale bojím se, že by mu to nemuselo stačit.
Lenka, Pelhřimov

V 9 měsících již kojení určitě nepostačuje a pouze ovoce nesplňuje při delším podávání všechny požadavky na složení příkrmů. Mohla by např. hrozit chudokrevnost z nedostatečného příjmu železa. V každém případě trpělivě opakovaně nabízejte masozeleninové příkrmy, i když množství, které Ivošek sní, bude 1 - 2 lžičky, má to význam. Také rozvoj kousání je důležitý, v 9 měsících by kojenec měl již zvládnout při jídle stravu s drobnými kousky, postupně by se měl učit žmoulat a ukusovat, i když třeba nemá ještě všechny přední zoubky. Zkuste třeba netradiční druh zeleniny, pokud nebudete úspěšná s mrkví a v rodině není vysoké riziko alergie. Velmi rády mají většinou děti různě upravenou cuketu. Postupně je dobré začít i s obilovinami, alespoň ve formě kaší. Zkuste různé druhy, můžete již zkusit i s lepkem. Vyzkoušejte i kaši bramborovou, pokud chlapci zachutná a zvykne si, snáze pak do ní bude akceptovat přídavek masa či zeleniny.

Je nějaký žlutý
Mám sedmiměsíčního chlapečka. Stále ho kojím, dostává však i příkrmy a bez problémů sní všechno, co dostane. Poslední dobou se mi zdá, že je nějak víc žlutý. Obávám se, jestli není nějak nemocný. Radila jsem se s dětskou doktorkou a ta říkala, že mu určitě nic není, že to může být proto, že dostává příliš mnoho mrkve. Mně se to ale nezdá. Mám se obrátit na jiného lékaře, který by dítě vyšetřil a vyloučil případnou nemoc?
Martina, Hrušovany

Zbarvení kůže dožluta opravdu může být způsobeno vyšším přívodem mrkve ve stravě, způsobí ho karoten, rostlinné barvivo. Barvivo je přítomno i v jiné zelenině a ovoci, ale v mrkvi je ho nejvíce. Jestli si nejste vědoma většího množství podané mrkve v posledních týdnech, je možno jednoduchým krevním testem zjistit hladinu bilirubinu v krvi a výši jaterních testů. Onemocnění jater či žlučových cest může způsobit žloutenku, při níž je rovněž kůže zbarvena dožluta, ale má jiný nádech, než u zbarvení karotenem. Při onemocnění jater by však vysoce pravděpodobně měl chlapeček nějaké zdravotní problémy a nebyl by jistě v dobré kondici. Zkuste se znovu dohodnout se svojí paní doktorkou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články