Poradna: První příkrmy by měly být hladké

Dceři bude za měsíc rok, 2x denně ji kojím, jinak dostává mixovanou zeleninu a maso. Moje maminka tvrdí, že dítě by příkrmy mělo dostávat s kousky a že později si na nehladkou stravu těžko zvyká.
Poradna: První příkrmy by měly být hladké
Ráda bych věděla, jestli má pravdu a jak při zavádění stravy s kousky postupovat.
Klára H., Jilemnice

První příkrm ke kojení je podáván většinou ve věku 6 měsíců a bývá skutečně ještě do hladka mixovaný. Během několika týdnů až 2 měsíců by si kojenec měl zvykat postupně na méně hladké rozmělnění až kousky. Příkladem vám mohou být kupované příkrmy určené pro jednotlivé věkové skupiny. Takzvaná. první lžička, většinou mrkev s bramborem, bývá skutečně hladká jemná kašička. Příkrmy pro 8. měsíc jsou již spíše „namleté“ než mixované a kousky vždy obsahují. Každé dítě je ale jinak zdatné, také děti se zdravotními problémy mohou stravu s kousky přijímat později. V 11 měsících by dítě již mělo být schopno ukusovat kousky pevné potravy a rozmělnit je v ústech. Vždy je třeba dávat pozor na případné vdechnutí! Pro hrubší konzistence jídla nyní musíte postupovat trpělivě, pomalu ale důsledně a již to neodkládat.

JSOU V NÍ DUSIČNANY?
Svému 18měsíčnímu synovi dávám zeleninu z vlastní zahrádky. Přesto se obávám o kvalitu, okolo jezdí auta. Dá se zjistit, jestli zelenina – kupovaná či ze zahrádky – obsahuje dusičnany nebo jiné škodlivé látky?
Zdenka L., Znojmo

Obsah dusičnanů je obecně vyšší u hnojené zeleniny, u skleníkové zeleniny, dále u zeleniny, která roste velmi brzy na jaře. U kupované se pak předpokládá vyšší obsah u velkých, „výstavních“ plodů. Je i rozdíl v obsahu v jednotlivých částech kořenů, listů atd. Například u mrkve je dobré odkrojit nejvrchnější a nejspodnější část. Přesný obsah dusičnanů lze zjistit pouze rozborem provedeným v laboratoři, musela byste se obrátit na hygienickou stanici a rozbor si samozřejmě zaplatit, protože se běžně neprovádí. U dětí nad půl roku již ohrožení dusičnany není tak velké jako u malých kojenců. Vařením se asi polovina dusičnanů vyplaví do vody. Pozor na stejně nebezpečné dusitany, které vznikají například i opakovaným ohříváním a delším skladováním tepelně upravené zeleniny. Dusičnany jednak mohou bránit vazbě kyslíku na krevní barvivo, jednak mohou tvořit sloučeniny nistrosaminy, které mohou mít rakovinotvorný účinek. Antioxidanty brání negativnímu vlivu dusičnanů a dusitanů, proto vitaminy obsažené v zelenině částečně mírní negativní vliv těchto látek. Pokud chcete mít jistotu, kupujte pouze výrobky BIO nebo příkrmy originálně vyráběné pro kojence, tam je obsah dusičnanů kontrolován. Zelenina, která je nejvíce riziková stran dusičnanů, je: ředkvičky, kedlubny, salát, špenát.

VŠE MUSÍM SLADIT
Roční dcera dobře prospívá, váží 12 kg, má pestrý jídelníček. Poslední dobou, poté, co jsem jí dala ochutnat slazený jogurt místo bílého, vyžaduje vše slazené. Dokonce nesní ani příkrm, dokud jí ho alespoň trošku neosladím. Když se snažím vydržet, strašně vyvádí a nic k jídlu si nevezme. Mám ji nechat křičet? Povolit, nebo ji nechat vyhladovět? Stane se něco, když bude dostávat jídlo trošku oslazené? Ustoupit, nebo neustoupit?
Lenka D., Klatovy

Paní Lenko, vámi popisovaný jídelníček je v pořádku. Vymáhání sladké chuti je u malých dětí přirozené. Ovšem je na vás, zda si dítě křikem naučí vše vymoci nebo ne. Slazený masozeleninový příkrm samozřejmě není optimální. Můžete buď nepovolit, nebo zkusit metodu postupného ubírání množství přidaného cukru. Osobně bych ale jistě z dlouhodobého hlediska nepreferovala slazení všech pokrmů. Dítě by mělo okusit přirozenou chuť jednotlivých potravin, v roce bychom měli i solí šetřit, o různých dochucovadlech vůbec nehovořím. Naštěstí jsou podobné chuťové preference u malých dětí většinou přechodné, takže je pravděpodobné, že se časem opět tím či oním způsobem vrátíte k neslazeným obědům. U jogurtů snad nepůjde jen o cukr, ale ve slazených jogurtech je někdy i přídavek barviv či jiných aditiv. Občasné podání slazeného jogurtu dítěti neuškodí, zkuste ale vyrobit svačinku z jogurtu bílého, přidat čerstvé ovoce a přisladit buď glukopurem, který je z výživového hlediska pro batole vhodnější než řepný cukr, nebo třeba BIO-třtinovým cukrem, který se již na trhu běžně objevuje. Na kazivost zubů ale typ použitého cukru vliv nemá.
V žádném případě nepoužívejte umělá sladidla a výrobky je obsahující.

NECHCE PŘÍKRM...
Do 6 měsíců jsem plně kojila. Nyní jsem dceři začala jako první příkrm zavádět dušené jablíčko či mrkev. Obojí však odmítá. Stejně staré dítě mé kamarádky obojí bez potíží jí. V čem může být chyba? Co mohu nabídnout jiného?
Radka L., Hodonín

Paní Radko, chyba většinou není v ničem, každé dítě je individualita a má jiné požadavky, jiný vývoj. Vaše dcerka ještě možná nedospěla k ochotě a potřebě přijímat jinou stravu, než je mateřské mléko. Zaměníte-li druh ovoce nebo zeleniny, s největší pravděpodobností pokus dopadne stejně jako s mrkví. Dál pár dní plně kojte a pak trpělivě zkuste znovu nabídnout 1 až 2 lžičky. Většinou zabírá dát příkrm, pokud je kojenec hladový, tedy před nakojením. Ale univerzální rada to není. Někteří kojenci mohou být nervózní, když mají velký hlad a jakýkoli „experiment“ odmítnou. Pak je řešením trochu nakojit, uklidnit, poté zkusit trošku příkrmu a dokojit. V žádném případě však nenuťte nic násilím, neslaďte, nesolte a nedávejte zeleninu z lahve. Můžete zkusit k mrkvi přidat brambor, místo jablka podat například banán.

Klepněte pro větší obrázek MUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články