Poradna: Příkrmy z ovoce a zeleniny

I při kojení můžete vašemu potomkovi jídelníček zpestřovat, třeba nejrůznějšími příkrmy.
Poradna: Příkrmy z ovoce a zeleniny
Začínáme zeleninou
Co by mělo jíst půlroční dítě, které bylo doposud plně kojené? Jaké suroviny je vhodné při přípravě stravy používat?
Hana Hlaváčová, Praha
 
Jestliže je dítě na umělém mléce, příkrmy se zavádějí od ukončeného 4. měsíce. Vzhledem k tomu, že dcerka byla plně kojená, s příkrmy se teprve začíná. Suroviny pro první příkrmy musí splňovat kritéria vysoké kvality, neměly by obsahovat dusičnany, dusitany a cizorodé příměsi v nepovoleném množství. Zelenina by neměla být pěstována ve skleníku či fóliovníku, ani hnojena. Zásadně vybíráme menší kusy – zcela zdravé a bez otlaků. První příkrmy se zavádějí v poledne místo jedné mléčné dávky, a to postupně, tedy od jedné až do několika lžiček počátečního množství. Vždy zkusíme nejprve jeden druh zeleniny. Pokud se 3 až 4 dny alergická reakce neprojeví, přidáváme další druh. Jestliže nemáte přístup k vlastní zelenině, je hlavně u tak malých kojenců výhodné začínat s hotovým zeleninovým příkrmem „první lžička“. U těch je kvalita vždy zaručena.

Kopřivka po jahodách
Roční dcera se osypala po prvních jahodách. Za pár dní „kopřivka“ skoro zmizela, ale teď se jí reakce objeví, kdykoli sní nejen jahody, ale i jakékoli jiné ovoce Znamená to, že už bude mít alergii na ovoce natrvalo?
Romana Kusá, Uherské Hradiště
 
Alergie na jahody je u kojenců velmi častá, ale s věkem někdy vymizí. Je možné, že bude mít dítě alergické sklony a na kyselejší ovoce bude skutečně reagovat nějakými kožními projevy. Jak to bude dál, nelze zatím odhadnout. V každém případě bych na nějakou dobu podávala ovoce jen tepelně upravené, tedy kromě banánů. Můžete použít hotové ovocné přesnídávky. Tepelně upravené ovoce méně alergizuje. Nedávejte ani čerstvá jablka, vůbec ne broskve, rybíz, citrusy. Po měsíční „pauze“ zkuste podat umytou oloupanou hrušku, pak jablko. Pokud se holčička opět osype, navštivte dětského alergologa.

I na žízeň mléko
Bude stačit plně kojené čtyřměsíční holčičce mateřské mléko v létě i na žízeň? Neměla by dostávat například dětský čaj nebo jiný nápoj?
Silvie Vondrášková, Hořice
 
Za normální situace se čtyřměsíčnímu, plně kojenému dítěti žádná další tekutina přidávat nemusí – pouze někdy v případě extrémních veder či vysoké horečky dítěte. Pokud tak malé miminko dostává zbytečně dětský čaj, přestává mít chuť na kojení. Čaj se podává malým kojencům zásadně lžičkou, pokud je pro jeho podání opravdu důvod. Aby mělo dítě dost tekutin, snažte se kojit v létě co nejčastěji.
 
Klepněte pro větší obrázek MUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články