Poradna: Jedno, nebo dvě vejce?

Milé maminky, jsme opravdu velice rádi, že se tak zodpovědně zajímáte o to, co by mělo vaše děťátko jíst, co je pro ně vhodné a čemu byste se měly při jeho přípravě raději vyhnout...
Poradna: Jedno, nebo dvě vejce?
Vejce jen 1x
Mé jedenáctiměsíční Alence zašlehám jednou týdně do polévky vajíčko. Lékař mi řekl, že by měla dostat aspoň dvě, že jedno nestačí. Mně se to zdá moc. Nejsem si jista, jestli vejce nemůže dítě alergizovat a jestli by nebylo vhodnější dávat Alence do polévky jenom bílek. Jak je to s alergiemi na vejce?
Zuzana S., Holešov

Vejce dítě většinou nutně v dietě nepotřebuje. Pravdou je, že žloutek je bohatým zdrojem vitaminů i železa a energie. Kojenci do jednoho roku by z důvodu prevence vzniku alergií zásadně neměli dostávat bílek ani celá vejce, protože bílek patří k nejsilnějším alergenům. Do polévek se přidává většinou 1x týdně žloutek. Roční dítě má již příjem vajec i v jiné formě, obvykle v pečivu, eventuálně v těstovinách, jsou-li podávány. Předpis, kolik vajec je ještě zdraví prospěšných, neexistuje, a přístup je individuální. Chudokrevné dítě, které hůře váhově prospívá, nemá alergii a navíc ne-chce moc maso, jistě může dostat týdně žloutků více než třináctikilové roční dítě s normálním krevním obrazem a obecně velkou chutí k jídlu. Tam zvláštní přidávání vajec do příkrmů nevidím vůbec jako nutnost.

Není to brzy?
Dcera se narodila (neměla ani 2 kg) skoro o 2 měsíce dříve. Tři týdny byla v inkubátoru. Snažila jsem se mléko odstříkávat, ale stejně jsem o ně přišla. Na doporučení pediatra jí dávám šetrné mléko pro nedonošené děti. Teď jsou jí 3 měsíce. Pediatr mě upozornil, že co nevidět začneme dávat příkrmy. Není to brzo? Mám se řídit radami lékaře? Pokud má pravdu, jak mám při zavádění příkrmů postupovat?
Jana R., Praha

Pro nedonošené děti platí při dalším dobrém prospívání stejné zásady zavádění příkrmů jako pro děti narozené v termínu. Hlavním rozdílem je to, že nedonošenci si, zjednodušeně řečeno, dříve vyčerpají zásoby železa, které jsou menší, a mají sklon k chudokrevnosti. Od 5. měsíce, pokud s tím pediatr souhlasí, tedy můžete začít podávat mrkev a brambor s trochou rostlinného oleje. Dřívější podání příkrmů než v této době nevidím jako opodstatněné. Pečlivě sledujte reakci dítěte na každou novou potravinu a dělejte minimálně třídenní odstupy v zařazení každé nové potraviny. Bude-li mrkev s bramborem holčička dobře tolerovat, můžete rozšířit sortiment zeleniny, např. o zelený hrášek, cuketu i další, raději však používejte zeleninu ze známého zdroje a značky BIO nebo příkrmy kupujte hotové (kvůli obsahu dusičnanů a dalších škodlivých příměsí). V průběhu 5. měsíce se dále při toleranci zeleniny začíná postupně i s jablkem, banánem, rýží, což jsou velmi dobře snášené a málokdy alergizující potraviny.

Bylinkový čaj
Mohu v době kojení pít bylinkový čaj „bylináře Pavla Váni“ určený na vlasy, nehty a zuby? Na obalu je jen složení, ale není tam uvedeno, zda mohou pít čaj těhotné a kojící matky. Nemůže vadit pětiměsíčnímu miminku? V čaji je např. sporýš, zlatobýl, kopřiva, konopice, ořešák, přeslička, řepík... Mají se pít dva šálky denně.
Katka B.

Můžete, ale z bylinných čajů příliš stopových prvků a minerálů, které jsou potřeba k růstu kvalitních vlasů a nehtů, nezískáte. Doporučuji přidat multivitamin pro kojící matky s vyšším obsahem vápníku, zinku, selenu, hořčíku (např. Prenavit-Vitaland). Také strava musí být vyvážená, jezte dostatek zakysaných mléčných výrobků, netučné maso, hodně zeleniny a ovoce, semínka, oříšky. Pozor na skrytý nedostatek jodu a sníženou funkci štítné žlázy, která je u kojících matek relativně častá a málo se na ni myslí.Projevuje se velkou únavou, padáním vlasů, lámáním nehtů, suchou pokožkou a dalšími příznaky. V případě, že některé z uvedených příznaků se u vás vyskytují ve větší míře, než je obvyklé a nepomáhá terapie potravinovými doplňky, nechte si u praktického lékaře překontrolovat hladiny hormonů štítné žlázy.

Málo vápníku
Mám 10měsíčního syna, váží 9 kg a měří 75 cm. Plně kojen byl jen 3 týdny, nyní je krmen Nutririlon omneo. Je to tak měsíc, co odmítá mléko, zkoušela jsem i ze lžičky, ale marně. Tak mu dávám na snídani bílý jogurt. Mám strach, aby neměl nedostatek vápníku...
V. Vitelová

Náhlé odmítání mléka se u dětí občas vyskytuje. Nepíšete důvod, proč jste podávala mléko částečně naštěpené s upraveným složením proti kolikám. Pokud střevními potížemi skutečně syn trpěl, bylo by dobré vyloučit alergii na kravské mléko. Jinak můžete mléko nahradit mléčnými kašemi, sýry a jogurty, event. jinými zakysanými mléčnými výrobky. Nedávejte slazené smetanové krémy a tavené sýry, ty jsou pro kojence nevhodné. Při absolutním odmítání mléka můžete občas dát i malé množství tvarohu s ovocem. Denní dávka vápníku pro kojence je 600 mg, je dobré orientačně hodnoty sledovat. Pokud syn jí mléčné kaše, je výhodou je připravovat z kvalitního kojeneckého mléka, protože to je obohaceno důležitými látkami pro výživu, které jinak z potravy kojenec dostává obtížně.

Proč chce pít?
Synovi je 16 měsíců, ale bohužel stále nespí celou noc. Večeří kolem 18.30 a kolem půlnoci se zase budí. Nedám-li mu láhev s mlékem, tak křičí. Kamarádky dávají jen čaj. To jsem zkusila, ale za půl hodiny řve, dokud mu nedám mléko. Někdy spí až do rána, jindy si jen cucne a za 2 hodiny chce mléko zase...
L. Nováková

Syn je ještě poměrně malý, i když většina dětí v tomto věku je schopna již vydržet bez mléka až do rána, část jich mléko v noci může ještě vyžadovat. Je na vás, jestli přistoupíte k problému neústupně a zásadově nebo ještě vydržíte. Univerzální recept neexistuje. Pití čajů v noci rovněž není ideální, zejména jsou-li slazené.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová - odbornice na výživu malých dětí

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články