Poradna: Je možné se opět rozkojit a přimět dceru se přisát?

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně kojení, avšak je to trošku delší, tak doufám, že to nebude problém. Budu vám velmi vděčná za jakoukoliv odpověď.
Poradna: Je možné se opět rozkojit a přimět dceru se přisát?

Dcera má za 5 dní 2 měsíce, od porodnice byla plně kojená. Neměly jsme vůbec žádný problém. Až kolem 6 týdnů jejího věku u kojení začala strašně vyvádět (svalovala jsem to na růstový spurt). Prsa se mi málo nalévala, takže vyváděla, protože jí pravděpodobně nic neteklo. Kupujeme zrovna byt, takže jsem pod velkým stresem ohledně hypotéky apod. Snažila jsem se hodně pít, pila jsem kojící čaje, brala homeopatika, ale prsa se nalévala opravdu jen málo. Tak jsem dokrmovala, vždy jsem ji přiložila k prsu, tak dvě minuty sála, pak dokrm. Zkoušela jsem dokrm kádinkou, ovšem bez úspěchu, poté stříkačkou, ale tam to bylo zdlouhavé, tak jako přes lžičku, tak jsem zvolila láhev. :-(

Asi to byla zásadní chyba, jelikož po 4 - 5 dnech se mi prsa nalila více, avšak, jak jsem ji přiložila, vůbec se nemohla přisát. Zkoušela jsem to přes kloboučky, ale to vydržela 30 sekund a řev. Po dvou dnech snažení aspoň přes ty kloboučky jsem to opět vzdala. Odstříkala jsem a zkoušela jsem jí to podat přes láhev, ale už jí ani nechutná mateřské mléko, vyplivovala ho, takže jsem jí to začala míchat se Sunarem (máme Complex 1). Teď dva týdny nekojím, pouze odstříkávám, odstříkám ale jen 20 - 40ml co 3 hodiny.

Je nějaká možnost, že bych se opět mohla rozkojit a jak přimět dceru, aby se opět přisála? 

Ještě: měřila 49cm, porodní váha byla 3150g, propouštěcí 3140g, v 1. měsíci 3980g a v 6 týdnech 4490g.

Moc bych si přála znovu se rozkojit, jen sama nevím bohužel jak. Budu velmi ráda za jakoukoliv radu.

Předem Vám mockrát děkuji. Hezký den. Pončová Lucie

ODPOVĚĎ:

Dobrý den, Lucie,
takže popořádku: 3. a 6. týden a 3. a 6. měsíc je tzv. růstový spurt, kdy si potřebuje miminko „udělat“ více mléka. V tomto období se stává, že hodně maminek přestane kojit, protože si neví rady, co mají dělat. Většinou stačí jen s miminkem zalehnout „tělo na tělo“ a kojit a kojit a kojit.

Ve Vašem případě se to bohužel nepovedlo, navíc stres s bytem a dopadlo to takto. Nebudu Vám lhát, je možné, že už se kojení nepovede, ale šance je pořád.

Ve Vašem případě bych určitě odstříkávala mléko po 2-3 hodinách přes den a po 3 hodinách v noci. Určitě bych prsa před kojením připravila – teplá sprcha, masáž a horký nápoj při kojení, aby se mléko lépe spustilo a dcerce usnadnilo kojení, aby se nemusela tolik snažit. Určitě bych přikládala pořád, aby dcerka viděla, že jste to nevzdala. Nejlepší je kojení v noci, kdy miminko spinká a chce se rychle uklidnit. Zkusila bych zároveň nepoužívat lahev, ale dokrmovat alternativním způsobem – stříkačkou, případně je možné použít suplementor, FingerTip – sonda na mléko.

Určitě je potřeba se uklidnit, kojit v klidném, příjemném prostředí bez rušivých elementů a hlavně se nestresovat. Pokud budete mít velký zájem kojit, je možné všechno a ještě se rozkojit. Je škoda, že jste se v době krize neobrátila na laktační poradkyni, která by Vám jistě rychle pomohla, a k problému by nemuselo dojít. Pokud byste měla šanci se s laktační poradkyní spojit, domluvit si osobní návštěvu, jistě by Vám to pomohlo i psychicky. Budu Vám držet palce. V případě potřeby mne kontaktujte.

Hodně štěstí.

Šárka Valešková, certifikovaná laktační poradkyně

Pošlete nám i vy svůj dotaz! Otázky posílejte na e-mail: web@mojebetynka.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články