Poradna: Asi je neuhlídáte...

Děti jsou plné života, a tak není divu, že je zajímá všechno kolem. Napadlo vás někdy, že i z hlíny, v níž se tak rády „vrtají“, mohou onemocnět?
Poradna: Asi je neuhlídáte...
Očkování pomáhá
Prý, když nejsou děti očkované, mohou dostat tetanus. Za jakých okolností? Jak se projevuje? Co potom? Od jakého věku je možné děti očkovat? Mohou se nějak chránit, když očkované nejsou?
Štěpánka Jírová, Klatovy

Milan Kudyn: Bakterie tetanu se dlouhodobě vyskytuje zejména v půdě (hlíně), kde přežívá desítky let. Vyskytuje se zejména tam, kde došlo ke kontaminaci koňským trusem atd. Po poranění se dostává do krve člověka. Pokud není očkován, dochází k obrně nervů zásobujících svaly (včetně dýchacích a bránice) a za příznaků tetanie (křeče) k udušení. Jestliže už se tetanus projeví, je léčba svízelná. Očkování proti tetanu patří k základnímu pravidelnému, tedy povinnému očkování a je součástí hexavakcíny aplikované od tří měsíců. Pravidelně se pak přeočkovává. Neočkovanému dítěti bychom měli zabránit, aby se dostalo do styku s hlínou a pískem. To je ovšem velice obtížně uskutečnitelné…

Jako špendlíková hlavička
I když maminka o dítě pečuje sebevíc, může se mu objevit na tělíčku cosi, co vypadá jako špendlíková hlavička. Kde se bere a co s ní? Je třeba navštívit lékaře, nebo se to dá zvládnout i doma?
Dana Mikovcová, Praha

Milan Kudyn: Jde o virové bradavice, tzv. moluska. Jsou infekční. Dítě k nim může přijít třeba v bazénu. Domácí léčba (seškrábnutí špendlíkem) nebývá účinná, většinou se spíše roznesou. Doporučuji navštívit buď pediatra nebo kožního lékaře. Na nich nechte seškrábnutí a následnou dezinfekci po výkonu...

Bolavé ouško
Tříleté dítě mívá často v chladných zimních měsících záněty středního ucha. Letos ho potrápil i v květnu, když bylo teplo a nemohlo nikde prostydnout. Jak je to vůbec se zánětem středního ucha? Nejde o dědičnou záležitost? Jak mu předejít a jak o dítě pečovat?
Simona Vokáčová, Znojmo

Milan Kudyn: Opakované záněty středouší u některých malých dětí souvisejí jednak se široce otevřenou Eustachovou trubicí, jednak s neschopností smrkat při opakovaných rýmách (záněty horních cest dýchacích provázených až hnisavou – zelenou rýmou). Dědičná může být anatomická dispozice při konfiguraci středouší, někdy spojená s poruchou imunity. Pokud jde o hnisavý zánět středouší způsobený pneumokokem, lze využít nabízeného očkování. Jinak doporučuji zahájit užívání léků na posílení imunity (tzv. imunomodulace). Antibiotika jsou nutná u hnisavého zánětu středouší, jinak hrozí pozdější komplikace.

Namodralé skvrnky
Dvouleté holčičce se často dělají modřiny – a to na nejrůznějších místech. Asi před měsícem se jí kromě toho na nožkách objevily drobné namodralé skvrnky. Prý jsou to „jen“ petechie. Jaká je jejich příčina a jak se léčí?
Kristýna Zimová, Praha

Milan Kudyn: Petechie, neboli drobné kapilární krvácení do kůže, může mít řadu příčin. Od velké námahy (v obličeji po zvracení…) či jako důsledek poškození kapilár krevních alergickou reakcí až po poruchu krevních destiček-trombocytů nebo poruchu v systému krvácivost-srážlivost. V každém případě, pokud se petechie objeví znovu, je nutné komplexní vyšetření alergologické či hematologické.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Milan Kudyn - pediatr

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články