Poradíme vám, jaká kabelka je pro vás ta pravá

Ženy milují kabelky. Je to doplněk, který mnohdy vévodí celému outfitu a zároveň skrývá i jistá tajemství. Kabelka se stala naší neoddělitelnou součástí a v jistém smyslu odráží ženskou osobnost.
Poradíme vám, jaká kabelka je pro vás ta pravá

Trocha historie
V dnešní době je kabelka pro ženu nepostradatelný módní doplněk, ale i ona má svou letitou historii. Jejím právoplatným předchůdcem byl kožený měšec, který se objevil v 16. století. Obvykle se nosil uvázaný za pasem a složil na úschovu peněz a jiných drobností. Po měšci se objevila tzv. pompadourka, která měla tvar váčku a vázala se na zápěstí. No a na začátku 19. století se pomalu začala tvarovat podoba dnešní kabelky.

Jak si vybrat správnou
Na výběr je spousta tvarů, stylů a barev, ale jak si vybrat tu správnou? Existují nějaká pravidla, podle kterých bychom se měly řídit? Tady je několik tipů…

Intuice - většina žen vybírá podle vlastního vkusu nehledě na nejžhavější módní trendy. Důležité je sladění se šatníkem i osobním stylem. A to je asi ta nejlepší cesta. Je zbytečné mít doma kousek, který je sice vysoce módní, ale vy se s ním nebudete cítit pohodlně.

Sezónnost – na tu se často zapomíná. Každá žena by měla mít v šatníku několik kabelek a střídat je nejen podle nálady, ale také podle ročního období. Jiná kabelka se nosí v létě, jiná v zimě a jiná celý rok.

Kvalita – je velmi důležitým kritériem. Pokud nosíte kabelku celoročně, investujte do materiálu, nejlépe kvalitní kůže.

Tvar kabelky podle postavy – to samozřejmě není pevné pravidlo, ale může vám to pomoci zdůraznit to, co chcete. Štíhlým a vysokým postavám lichotí kabelky čtvercového nebo oválného tvaru, plnější postavy by zase neměly volit malé kabelky.

Barva – je velmi individuální záležitostí. Záleží na vkusu i ročním období. Podzimu dominují spíše přírodní odstíny, v létě naopak můžete zářit. Ve vaší sbírce by ale rozhodně neměla chybět nesmrtelná černá, kterou můžete využít pro různé příležitosti. Celoroční pravidlo zní: čím výraznější kabelka, tím jednodušší outfit.

Klepněte pro větší obrázek

Praktické drobnosti
Nastavitelná délka uší – pokud to kabelka nabízí, neváhejte toho využít. Zvláště ty větší kabely by neměly zasahovat až k bokům. Ideální je délka do pasu.
Kapsy - každá kabelka má nějakou obzvláště tajemnou kapsu. Čím větší kabelka, tím hůře se v ní hledá, to co zrovna nejvíce potřebujete. Určitě oceníte kapsu na mobil, na peněženku (ta by měla být ideálně na zip) a pak na klíče. Udržíte si tak vnitřní řád.
Zip – zapínání na zip je velmi praktické. Obsah kabelky díky němu ochráníte mnohem lépe, než u magnetických cvočků. Snadněji tak odlákáte nenechavé prsty zlodějíčků.

Tip pro jarní sezónu – „Samozřejmě záleží na tom, co vám visí v šatníku a co máte v botníku. Kromě sledování aktuálních trendů volte i podle svého stylu. Například velké kabely jsou aktuální již několik sezón a z dámského šatníku asi nikdy nevymizí. Stále sebou nosíme spoustu důležitých věcí, na které je potřeba spousta místa. Z těch hlavních jarních trendů bych doporučila třeba obří psaníčka, která působí velmi efektně,“ říká nákupčí doplňků a kožené galanterie Baťa, Eliška Šmídová.

Mluvící kabelky
Je pravda, že kabelka může o své majitelce mnohé povědět. Podle barvy, velikosti kabelky či stylu jejího nošení, se dá údajně odhadnout povaha ženy. Pestré modely jsou nošeny ženami spíše extrovertními a společenskými. Černé a hnědé volí převážně nesmělé a konzervativní typy. Velké sportovní kabely jsou oblíbené hlavně mezi praktickými, aktivními ženami, které upřednostňují sportovní styl. Menší kabelky padnoucí přesně do podpaží údajně nosí ženy vzdělané, na vyšších pozicích. Samozřejmě to není pravidlem. Velmi záleží na společenské příležitosti a také na náladě. Výběr kabelky je důležitou součástí celkového vzhledu, kterou by ženy rozhodně neměly podceňovat.

Klepněte pro větší obrázek

Dokonalá péče
I sebelepší materiál je potřeba vhodně ošetřovat. Ani drahá kabelka vám nezaručí dlouhodobou službu, pokud o ni nebudete správně pečovat. Každý materiál vyžaduje speciální pozornost. S tím by vám měli poradit odborníci na prodejnách. Obecně tu platí stejné pravidlo jako u bot - impregnovat, impregnovat, impregnovat. Odměnou za starostlivost vám bude její zdravý vzhled.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články