Maminka.czDěti a mateřství

Pomozte dětem zbavit se strachu ze tmy

Martina Machová 29.  5.  2014
Jiříkovi jsou necelé 3 roky, ještě nedávno spal úplně bez problému ve své postýlce i pokoji. Ze dne na den je vše jinak. Jirka se začal bát tmy, stejně jako mnoho dalších dětí v jeho věku. Proč se děti bojí tmy? Jak jim můžeme pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jiřík v tom rozhodně není sám, tmy se bojí v určitém období dětství takřka každé dítě. Některé méně, některé téměř panicky. Se strachem ze tmy se však děti rozhodně nerodí, v mámině břiše byla přeci také tma. Problémy se strachem z tmavých koutů, temných místností a tmy vůbec se dle psychologů nejčastěji objevuje mezi 2 a 5 rokem života. Velmi často prý v době, kdy dítě prochází nějakým přelomovým obdobím (např. změnou v uspořádání domácnosti, změnami rodině, po delší nemoci atd.).

Ze dne na den k vám začne chodit v noci do postele, budí se a pláče, večer nemůže usnout – nakonec se dozvíte, že za vším je strach ze tmy. Dítě, které takto „zlobí“, však nezlobí doopravdy! Ono se prostě jen bojí. Jeho strach je naprosto srovnatelný se strachem dospělého, který prožívá třeba tehdy, když se vrací po půlnoci domů temným parkem. Jeho strach bychom tedy neměli bagatelizovat, posmívat se mu, ale ani dítě litovat. Bojácné dítě potřebuje podpořit, dodat jistoty i pochopení. „Rodič musí ukázat, že se jeho strachu nebojí,“ tvrdí psycholožka, psychoterapeutka a dvojnásobná maminka Anne Bacus.

Noc má magickou moc!

Ve všech kulturách i staletích měla noc magickou moc. Většina přízraků, strašidel a duchů se zjevovala v noci, za tmy. Ve tmě se vždy děly tajemné věci a zakázané obřady. I nám moderním dospělým se mnoho věcí jeví na temném sklonku dne a v noci mnohem obtížnějších než ve dne, když se probudíme do slunečného rána. Noc a tma má zkrátka od počátků lidstva tajemnou moc; svět je ve tmě nezřetelný a lidská fantazie pracuje na plné obrátky (zvláště bujná dětská).

Není žádná ostuda, že se děti v noci bojí, je to naopak docela normální. Jen jim vše poněkud zkomplikovala moderní doba, kdy děti spí v místnosti samy. Když nemohou strachy usnout, nebo se v temné noci zbudí samy v postýlce, nemohou se přivinout k chumlu sourozenců nebo alespoň slyšet jejich oddechování a opět klidně usnout. „To, že dětí spí v úplné tmě, je relativně pozdní zvyk. Je zvláštní, že se objevil zároveň spolu s objevem elektřiny a vypínače. Spolu s tím se také objevil další nový zvyk – nechávat děti spát samotné v pokoji,“ tvrdí Anne Bacus.

„Přestaň mu vyprávět ty strašidelné pohádky!“

Mohou za strach ze tmy (a v ní schovaných příšer) třeba i pohádky? Pohádky samozřejmě podněcují dětskou fantazii, proto bychom u úzkostných dětí měli více přemýšlet nad tím, kterou pohádku jim před spaním přečteme a jaké pohádky jim budeme pouštět během dne. Je velký rozdíl mezi roztomilým Krtečkem a Rákosníčkem a některými velmi násilnými pohádkami. Nicméně sympatická psycholožka Bacus k problematice říká: „…strašidelné příběhy, které jsme dětem vyprávěli, nejsou původcem tohoto strachu. Skrze ně se strach jen projeví. Bez těchto příběhů by se strach živil stíny nebo zvukem…“ Nemusíme tedy vyhodit televizi a dětské knihy odložit do knihovny, jen je možná v citlivém období nejrůznějších strachů pečlivěji vybírejme.

Věčná lampička

Tak jako byla „věčná lampička“ požehnáním a záchranou pro Robinsona na pustém ostrově, tak může být slabě svítící lampa nebo rozsvícené světlo na chodbě záchranou pro malého „bojínka“. I slabé světlo pomůže dítěti, které se během noci vzbudí orientovat se v prostoru okolo, což je velmi uklidňující. Starší děti se pak nebudou bát dojít si sami na toaletu nebo se napít. A nebojte, lampičku nebudou potřebovat věčně, dítě většinou časem samo řekne, že ho světlo ruší.

Kromě slabého svitu lampičky potřebuje „bojínek“ samozřejmě i vaše pochopení, vaší sílu a důvěru. Pomoci mohou i příběhy, v nichž magické světýlko odhání zlé vlky, kouzelný polštářek s levandulí páchne všem skřetům a česnek na nočním stolku zahání upíry a další bubáky. Dětskou fantazii zkrátka neumlčíte a nepřeválcujete dospělou racionalitou, a tak s ní raději pracujte k užitku dítěte. Je to mocná zbraň!

Témata: Děti, Strach, Citlivé období, Bojínek, Světýlko, Lampa, Bojínka, Tmavý kout, Moderní doba, Lampička, Tajemno