(Ne)křičet u porodu? Při tlačení ženám může křik pomoci, ale lepší je mručení

Můžu? Nesmím? Měla bych? Může být řev při porodu úlevný, nebo naopak vysílí? Dá se porodem opravdu prozpívat, nebo je to jen módní záležitost?
(Ne)křičet u porodu? Při tlačení ženám může křik pomoci, ale lepší je mručení

Stručně řečeno: Není řev jako řev. Hysterický křik, který vychází z krku a signalizuje spíš stres a obavy než přirozenou potřebu si ulevit – ten opravdu spíš škodí. Můžete při něm i omdlít. Naopak úlevné mručení funguje jako nejlepší anestetikum – skutečně tiší bolest.

Při něm totiž vychází hlas zespodu. Na svých přednáškách a seminářích o tom mluví lektorka Katarína Zatovičová. Vysvětluje těhotným, že ústa souvisejí s oblastí břicha – když uvolníte čelisti, uvolníte i břicho.

Porod: Křičet dovoleno

Porod: Křičet dovoleno

A proto svoje klientky učí třeba terapii zíváním – zkuste si pořádně, bez zábran, aniž byste si dávala ruku před pusu, nááádherně zívnout… Jenže ne pro všechny ženy tohle může být úplná paráda – a to uznává i Katarína. Ženám, které se spíš obracejí do sebe, možná se i stydí projevovat se nahlas nebo se prostě potřebují soustředit, doporučuje hučet partnerovi do hrudníku nebo do břicha.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články