Pokojíček dítěti na míru

Jak roste vaše ratolest, mění se i nároky na jeho království. 
Pokojíček dítěti na míru

Miminku stačí koutek ve vaší ložnici. Postupem času ale dítě potřebuje víc a víc místa a úložného prostoru na hračky, a aby celý byt nebyl vzhůru nohama, raději mu vyčleníte vlastní pokojíček. I ten bude procházet změnami. Přebalovací pultík časem nahradí objemnější komoda na oblečení. Budou se množit hračky, a tak budete muset efektivně řešit jejich ukládání. Kromě skříněk a šuplat se budou hodit truhly na kolečkách, koše, kapsáře, police, vysouvací boxy pod postýlku. Postýlku se šprušlemi časem nahradíte „dospěláckou“ bez ohrádky a malinký stolek s pidistoličkami důstojným psacím stolem s kvalitní židlí.

Barvy ovlivňují psychiku
Platí, že studenou nebo teplou barvou se dá snížit nebo zvýšit pocit tepla až o dva tři stupně. Žlutá a oranžová opticky zmenšují, zelená a modrá rozšiřují. Bílá barva sice nemusí prosvětlit interiér, jak si často myslíme, ale zato dokáže sladit i velmi různorodé kusy nábytku. Do pokojíčku rozhodně nepatří rudá a černá. Dejte pozor na přehnanou divočinu v podobě „veselých“ závěsů, polštářků a tříbarevných komod.    

Hraje si hlavně na zemi
Proto zvolte lehce udržovatelnou podlahu. Nejlepší je dřevěná – nestudí a barva dřeva navodí příjemnou atmosféru. Vhodný kobereček prostor zútulní. Nepraktické jsou koberce s vysokým chlupem a bez proti skluzové plochy. Váš mrňous ocení koberec s motivem, který využije i při hře (plán města nebo bludiště).

V postýlce: klid pro dítě (i pro maminku)
Zásady: Kupte postýlku s kvalitním roštem a kvalitní matrací (nejlépe antialergenní). Mezi ní a vrchní hranou ohrádky musí být nejméně 60 cm, ideální vzdálenost mezi příčkami je 6,5 cm.
Vychytávky: Časem oceníte, má-li postýlka dvě vyndavací šprušle, stahovatelnou bočnici, polohovací rošt, molitanové nebo látkové zábrany.
Bezpečí: Do postýlky nepatří velké polštáře, hračky zavěšené na provázcích. Na dosah postýlky nevěšte obrazy. K vašemu klidu přispěje ochranná podložka. 

Dětský pokoj jako galerie
Počítejte s tím, že barvy dostatečně zastoupí „umělecká díla“ vašeho dítka. Vyčleňte v pokojíku stěnu nebo její část, kam budete vylepovat výtvory či je přímo tvořit. Vylepte tapetu, upevněte roli papíru, magnetickou tabuli (raději ne nástěnku s připínáčky). Dobře se dá využít také síť, provázek nebo vlasec, kam budete obrázky věšet pomocí kolíčků.

Svět za ohrádkou
„S velikostí ohrádky podle mého názoru úměrně roste doba, kterou v ní děťátko dokáže bez breku setrvat. A tak mi ani nevadí, že zabrala skoro celý pokoj. Za ten klid to stojí.“ Dokud ohrádku batole nepřeleze či nezbourá, je v ní v bezpečí. Umístit ji můžete i do obýváku nebo kuchyně, aby na vás dítko pořád vidělo.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články