Pohyb je zdravý, ale i tady platí, že nic se nemá přehánět

Snad každá žena si přeje dobře vypadat! A po porodu dvojnásob… Víte, ale že všeho moc škodí?
Pohyb je zdravý, ale i tady platí, že nic se nemá přehánět

Přiměřený pohyb i odpočinek tělu prospívá. O tom není sporu, potvrdily to už výsledky řady studií a výzkumů. Otázka je jen to, co lze označit slovem přiměřený. Podívejme se tedy blíže na některé klady a zápory pohybu a sportování.

1. + Pohyb pomáhá proti špatné náladě a stresu. Stačí dvacet minut cvičení a produkce hormonů endorfinu a serotoninu, jejichž nedostatek způsobuje např. deprese, úzkosti či agresivitu, stoupá. Pozitivní účinky posiluje cvičení v přírodě na čerstvém vzduchu.
- Špatným cvičením si můžeme způsobit chronické potíže pohybového aparátu. Zatímco s bolestí zubů vždy spěcháme ke stomatologovi, s namoženými svaly jdeme k lékaři málokdy.

2. + I sex je kvalitnější. Celý organismus včetně pohlavních orgánů se lépe prokrvuje. Navíc pravidelné cvičení dodává tělu lepší vzhled a pro opačné pohlaví se stáváme přitažlivějšími.
- Cvičíme-li pozdě večer nebo intenzivněji, než je úměrné kondici či věku, není na sex už chuť ani potřebná energie.

3. + Odpolední nebo podvečerní sportování navozuje kvalitní a hlubší noční spánek – pokud nám to ovšem miminko dovolí. Ráno se pak probouzíme odpočatější a lépe se soustředíme na práci.
- Pohyb po večeři či méně než 4 hodiny před ulehnutím přináší pocity zchvácenosti a problémy s usínáním.

4. + Při pohybu se snižuje hladina krevních tuků - škodlivého cholesterolu a triglyceridů. Pohyb přispívá i k prevenci kardiovaskulárních onemocnění vedoucích k infarktu i mozkové mrtvici.
- Fyzická zátěž neodpovídající zdraví a věku, prováděná navíc v nevhodném prostředí (např. parném létě), může vést až k srdečnímu kolapsu.

5. + Sport udržuje svaly pružné a klouby ohebné. Je jednou z důležitých součástí prevence osteoporózy (řídnutí kostí).
- Při cvičení obsahujícím hodně skoků (např. jogging, aerobik, volejbal, ale také posilování) jsou neúměrně namáhána kolena a může dojít k jejich poškození.

6. + Pohyb pomáhá předcházet potížím s páteří a bolestem hlavy. Důvod je jednoduchý: ohebná páteř se nikde neblokuje a neutiskuje žádné nervy.
- Špatně prováděné cviky páteř nadměrně namáhají. Výsledkem mohou být i kruté bolesti a někdy také nutnost dlouhodobé léčby a rehabilitace.

7. + Při pohybu se do krve dostává víc kyslíku. Škodlivé volné radikály mají méně šancí přispět nejen k rakovině tlustého střeva, ale i prsu.
- Pokud jste silné kuřačky a během těhotenství jste s tím nepřestaly, raději na cigaretu pár desítek minut po fyzickém výkonu opravdu zapomeňte. Organismus po cvičení škodliviny vnímá mnohem intenzivněji.

8. + Začít se cvičením lze kdykoli. Zpočátku stačí půl hodiny dvakrát až třikrát do týdne. Ve svalech by mělo být cítit napětí, nikoli bolest.
- Bolest je varováním. Pokud se neubere na intenzitě pohybu, musí se počítat se svalovými spasmy (nepatřičným stažením vláken), později s poškozením svalů, vazů nebo kloubů.

9. + Střídají-li se různé sporty - nejlépe plavání, turistika, cyklistika nebo lyžování v rekreační podobě, všechny svaly a klouby jsou rovnoměrně zatěžovány. Tělo se pak formuje stejnoměrně. Můžeme si být jisti pozitivním účinkem na celkovou kondici a správný rozvoj pohybového aparátu.
- Jednostranná zátěž je vždy špatná. Vede k vytváření svalové nerovnováhy, popřípadě i k poškození některých vazů, úponů nebo svalů. Sportování je potom spojeno s větším rizikem úrazů.

10. + Rozcvička prohřeje a protáhne. Stačí deset minut mírného běhu či volnějšího šlapání na rotopedu zakončeného krátkým strečinkem.
- U osob s nadváhou a obezitou je dobré konzultovat vhodný pohyb s odborným lékařem. Nedoporučuje se zkoušet, co to prostě udělá. Je dokonce lepší nehýbat se vůbec, než si systematicky ničit tělo nevhodným pohybem či špatnou technikou pohybu.

11. + Různorodá fyzická aktivita - cvičení, procházky s kočárkem, plavání apod., udržuje hmotnost přiměřenou věku.
- Při snižování hmotnosti u vyššího stupně obezity je vhodné začít se hýbat pomalu. Jinak může dojít k ublížení na zdraví. Nepřipravené svaly a nadváha nám totiž brání vykonávat pohyby správně. Výsledkem by jinak mohly být v lepším případě pouze poškozené klouby.

12. + Je dokázáno, že to, co se dělá s chutí, má větší smysl. Během vašeho snažení lze navázat přátelství např. s další maminkou a utužit tak kontakty s mnoha dalšími lidmi, kteří se snaží o stejnou věc- snížit svoji hmotnost a to nejen po porodu. Posiluje se tedy nejen fyzická kondice, ale zlepšuje se i psychická stránka.
- Pokud se věnujeme pouze jednostrannému pohybu, např. aerobiku, často začne bolet jedna část těla (bolí záda). Vinu na tom má rychlé tempo cvičení, ale také opakované výskoky. Kostra prostě velké množství nárazů nevydrží.

13. + Cvičí-li se správně, měl by se puls pohybovat okolo čísla 130. Právě tato tepová frekvence je vhodná pro udržení kondice a dochází při ní k odbourávání tuku - hubnutí. Může se samozřejmě stát, že tep vystoupá výše. Jaké je únosné maximum? Zjednodušený vzorec pro výpočet maximální tepové frekvence:
pro ženy je to 220 minus věk,
- Čím větší je námaha, tím se více zvyšuje tep, a tím více se spalují tuky! Tato představa je totálním nesmyslem. Odborníci prokázali, že tuky se spalují jenom mezi 60 a 90% maximální tepové frekvence. Pohyb by měl být  tedy vždy jen „na tři čtvrtě plynu“.

Jak při cvičení nejlépe měřit puls? Palcem a ukazováčkem levé ruky nahmatáme puls na zápěstí pravé ruky. Držíme po dobu 15 sekund a počítáme údery tepny, které cítíme na palci. Přičteme ještě deset procent, protože jsme se kvůli měření zastavily. Nakonec výsledek vynásobíme čtyřmi.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články