Pohankové recepty

Po článku o pohance jste nám napsali, že byste uvítali nějaké bezlepkové recepty. Začínáme tedy třemi pohankovými jídly a postupně budeme přidávat další zdravé, a hlavně bezlepkové dobroty.
Pohankové recepty

Perník z lámanky

Množství je určeno na dortovou formu, doba přípravy 30 minut, pečení 40 minut

Ingredience:

  • 200 g České pohanky loupané kroupy NAŠE BIOFARMA
  • 100 g České pohanky lámanky NAŠE BIOFARMA
  • 2 vejce
  • 30 g škrobové moučky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 50 g mandlí
  • nastrouhaná pomerančová a citronová kůra
  • perníkové koření (1 plná lžička)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • tuk na vymazání formy a sezamová semínka

Postup:

Pohanku kroupy i pohanku lámanku zalijte půl litrem vroucí lehce osolené vody a nechte asi dvacet minut přikrytou změknout. Pak vmíchejte postupně všechny ostatní suroviny a vzniklou hustou kaši rozetřete do formy vymazané tukem a vysypané sezamovými semínky. Perník pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Upečený perník můžete posypat moučkovým cukrem či sušenou syrovátkou. Doporučujeme podávat politý jogurtem, kysanou smetanou nebo ovocnou zavařeninou.

Klepněte pro větší obrázek

Pohankové rizoto

Doba přípravy 40 minut, počet porcí 4

Ingredience:

  • 250 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice...)
  • olivový olej BIOLINIE
  • mořská sůl
  • pepř

Postup:

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1:2 s kapkou oleje asi 2–3 minuty, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. pod peřinou. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5–10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, dozdobíme a dochutíme pro dospělé třeba prolisovaným česnekem.

Klepněte pro větší obrázek

Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 200 g rýže dlouhozrnná bílé BIOHARMONIE
  • 150 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA
  • 8 jablek
  • 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE
  • 25 g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 1/4 másla
  • ½ balíčku skořicového cukru
  • strouhanka na vysypání formy

Postup:

Rýži a pohanku uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšlehejte do pěny. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem a ořechy a na závěr opět vrstvu rýže a pohanky. Pečte při 180 °C cca 45 minut. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

Klepněte pro větší obrázek

Další zajímavé recepty z pohanky najdete ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články