Perník z lámanky
Množství je určeno na dortovou formu, doba přípravy 30 minut, pečení 40 minut
Ingredience:
- 200 g České pohanky loupané kroupy NAŠE BIOFARMA
- 100 g České pohanky lámanky NAŠE BIOFARMA
- 2 vejce
- 30 g škrobové moučky
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g přírodního třtinového cukru
- 50 g mandlí
- nastrouhaná pomerančová a citronová kůra
- perníkové koření (1 plná lžička)
- 1/2 prášku do pečiva
- sůl
- tuk na vymazání formy a sezamová semínka
Postup:
Pohanku kroupy i pohanku lámanku zalijte půl litrem vroucí lehce osolené vody a nechte asi dvacet minut přikrytou změknout. Pak vmíchejte postupně všechny ostatní suroviny a vzniklou hustou kaši rozetřete do formy vymazané tukem a vysypané sezamovými semínky. Perník pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Upečený perník můžete posypat moučkovým cukrem či sušenou syrovátkou. Doporučujeme podávat politý jogurtem, kysanou smetanou nebo ovocnou zavařeninou.
Pohankové rizoto
Doba přípravy 40 minut, počet porcí 4
Ingredience:
- 250 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA
- 400 g kuřecích prsíček
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice...)
- olivový olej BIOLINIE
- mořská sůl
- pepř
Postup:
Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Vařte v osolené vodě v poměru 1:2 s kapkou oleje asi 2–3 minuty, poté odstavte a nechte 30 minut dojít tzv. pod peřinou. Na pánvi na oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájená prsíčka, osolíme, opepříme a orestujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme 5–10 minut. Na závěr promícháme s pohankou, dozdobíme a dochutíme pro dospělé třeba prolisovaným česnekem.
Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy
Ingredience:
- 200 g rýže dlouhozrnná bílé BIOHARMONIE
- 150 g pohankových krup NAŠE BIOFARMA
- 8 jablek
- 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE
- 25 g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 1/4 másla
- ½ balíčku skořicového cukru
- strouhanka na vysypání formy
Postup:
Rýži a pohanku uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšlehejte do pěny. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem a ořechy a na závěr opět vrstvu rýže a pohanky. Pečte při 180 °C cca 45 minut. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou či bílým jogurtem.
Další zajímavé recepty z pohanky najdete
ZDE.