Po stopách pohádky S čerty nejsou žerty

Pohádkou, kterou Česká televize už několik let pravidelně o Vánocích vysílá, je S čerty nejsou žerty. Příští rok to bude přesně třicet let, co se filmaři utábořili na hradě Kost, kde se odehrávalo několik klíčových scén.
Po stopách pohádky S čerty nejsou žerty

Na hradě Kost se natáčelo například v černé kuchyni nebo na nádvoří. „V kuchyni se natáčel záběr, v němž byl udeřen Jeníček pomocníček přes hlavu. V druhém záběru pak tady z truhly s moukou vylézal pan správce s panem kaprálem, když prchali před čertem," vypočítává kastelán hradu Jan Macháček. Truhlu tu ale dnes nehledejte, protože byla filmová a do zařízení hradu nepatří. Nádobí a další zařízení kuchyně tu však najdete tak, jak bylo v pohádce. Natáčení v hradní kuchyni bylo pro filmaře docela komplikované, protože potřebovali zatopit v kamnech, a to na Kosti nebylo jen tak. „V padesátých letech došlo k odstranění komína ze střechy a ten zbytek byl zazděn. Tím pádem, když se tady zatopí, veškerý kouř zůstává v místnosti. Při natáčení tedy měli filmaři zhruba pětadvacet sekund na vytvoření záběru a pak zhruba hodinu větrali," dodává kastelán. Okénko do vězení, v němž hlavní hrdina Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého zamilovaně škrábal do zdi jméno Angelina, najdete na nádvoří a průvodci vás na něj upozorní, takže ho rozhodně nemůžete přehlédnout.

Klepněte pro větší obrázek

Hrad Kost je sice mimo sezonu zavřený, ovšem Vánoce jsou výjimkou. Je to krásně načasováno, v televizi si pohádku připomenete a pak se můžete jít na vlastní oči podívat, kde se co odehrávalo. Kost návštěvníkům otevře své brány ve dnech 26.–31. 12. 2013 a prohlídky jsou každou celou hodinu od 11 do 15 hodin.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články