Po narození dítěte jste se stala taxikářkou

Napadlo vás, že se s narozením potomka stanete navíc i vysoce výkonnými taxikářkami? Zvlášť když bydlíte jinde, než dítě chodí do školky a školy.
Po narození dítěte jste se stala taxikářkou
Anavíc si ještě vyslechnete, že... pánové jsou lepšími řidiči než dámy. Podle únorového průzkumu v pěti evropských zemích včetně naší souhlasí s touto odrhovačkou o mužském řidičském umu každý druhý chlap.
 
Dítě na palubě
Ženy však kontrují téměř jednomyslným tvrzením, že podstatně spolehlivěji dodržují dopravní předpisy, řídí tedy opatrněji, a pokud bourají, většinou to odnesou jen plechy. Čím to je? Nejspíš tím, že většina řidiček (u nás „jezdí“ skoro každá druhá žena) je současně mámami, které vozí, nebo alespoň v části své šoférské kariéry vozily, roztomilá, zvídavá, neodbytná, ubulená, hladová a pokakaná děťátka. Je v tom kus strachu o zdraví našich mrňousků, kus obav o zdraví vlastní (kdo by se o prcky postaral, kdyby...) i nechuť utrácet za pokuty. A taky logický úsudek, že když za jízdy vyprávíme pohádku, přitom otíráme malému ublinkánkovi přebytečný oběd z dupaček a zároveň prosíme kňourající batole, aby vydrželo s čuráním alespoň pár metrů za křižovatku, nemůžeme současně konkurovat pilotům F1. Koneckonců předvádění „myšek“ nebo „vytroubení hlemýždě“ z rychlého pruhu nebývá náplní jízdy ani těch z nás, které momentálně jedou bez dětského nákladu.
 
Relax nebo stres
Není divu, že téměř 70 % mužů při řízení auta relaxuje. Za doprovodu autorádia, které si užijí i řidiči v okruhu několika desítek metrů, se totiž rádi oddávají sladké chuti „zběsilé“ jízdy a vzrušujícím představám o ještě silnějším, hezčím a dražším voze ve svých úspěšných rukách. Je to tak! Skoro tři čtvrtiny pánů si totiž myslí, že muž v pěkném bouráku stoprocentně přitáhne pozornost opačného pohlaví. „Před šesti lety bych s nimi souhlasila. Ale dneska, když po návratu z každodenní autoštreky s dětmi děkuju, že my tři i auto jsme celí, mě zaujme spíš muž, který bez výmluvných posunků, a dokonce s úsměvem počká, až se napotřetí trefím svým kombíkem na parkovací místo pro macatější motorku,“ svěřuje se třicetiletá Olina, která i přes pětiletou řidičskou praxi sedá za volant jen z nutnosti, aby se s dětmi dopravila tam, kam je právě třeba.
 
Kdo nezažil, nechápe
Přesvědčovat pány řidiče, že trávit kus mateřské v autě nepředstavuje ani pro otrlou mámu tří dětí zrovna „odpočinek“, není úkol lidský. A tak až zase uslyšíte od partnera, že „ženský se pro řízení auta fakt nenarodily“, nehádejte se, ani nefňukejte, a už vůbec nehledejte na tom šprochu pravdy trochu. Posaďte svému „králi silnic“ do auta ubrebentěné batole i nespavé mimino a pošlete je na výlet. Po půlhodině v zácpě změní názor. A když ne, ještě nenápadně nadhoďte počet kilometrů, které za měsíc s tímto „živým nákladem“ ujedete bez újmy na plechu i zdraví.
 
Klepněte pro větší obrázekDĚTSKÉ AUTOVYCHYTÁVKY
Co zkušeným maminkám ve čtyřtaktním kočárku nechybí:
 
Měkké hračky prcka zabaví a při hrkání po typických českých „tankodromech I. třídy“ jej nezraní.
 
Kazety nebo CD s oblíbenými pohádkami. Dovolí vám alespoň na chvíli se mlčky věnovat řízení.
 
Barevná leporela potěší batole i předškoláka, zvláště když bude pověřeno jejich „čtením“ nudícímu se miminu.
 
Stabilní autozásobu náhradních plen a mokrých ubrousků.
 
Textilní barevný kapsář na zadní stranu opěradla řidiče a spolujezdce pro uklizení přebytečných hraček a odložení lahviček s pitím atd.
 
Uzavíratelný pytlík na odpadky, které se berou „bůh ví odkud“.
 
Nepostradatelné pitíčko, „sůši“ (bez čokolády), jablíčkové „lodičky“ atd.
 
Velká osuška nebo deka pro překrytí sedačky, když ji zrovna nepoužíváte. Pozor, sluníčko by ji mohlo pořádně rozpálit!
 
Autosedačka „na míru“ je samozřejmost.
 
Krabička poslední záchrany alias taška s náhradním oblečkem jak pro děti, tak pro vás − halena batikovaná ublinknutým mlíčkem či vyprsknutou přesnídávkou vám jednání na úřadech rozhodně neusnadní.
 
STŘÍPKY Z PRŮZKUMŮ
 
Mnohem více a častěji než muži si v autě zpíváme.
 
Mluvené slovo včetně dopravního zpravodajství poslouchá jen každá šestá z nás.
 
Většina žen by si vybrala červené auto, protože je dobře vidět, a je tedy bezpečnější.
 
Mnohem méně řidiček než řidičů za volantem jí a naopak mnohem více řidiček než řidičů nechá v autě jíst děti.
 
Výhradně ženskou záležitostí je přezouvání v autě. A to nejen proto, že muži obvykle nenosí jehlové podpatky, ale i z toho důvodu, že ošoupané paty od autokoberce prostě pod nohavice neschováme. (O tom, však průzkum mlčí.)
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články