Plavu, plaveš, plaveme

K létu patří výlety, sluníčko a voda. A jaký bude mít vaše dítko vztah k vodě, záleží především na nás, rodičích. Takže, jak naučit naše dítě plavat? Hlavně trpělivě, s láskou a ideálně ještě teď v létě.
Plavu, plaveš, plaveme
Věk nic neznamená. Některé děti se naučí plavat ve třech letech, jiné třeba v deseti. Důležité je, aby neměly z vody strach. Takže, až vám příště bude nadšená sousedka vyprávět, jak její Andulka plave od dvou let a významně zvedat obočí, že váš Franta neumí kraula ještě ani v šesti, přeneste se přes to, roky skutečně nehrají roli. Důležitější je naučit dítě „lásce k vodě“. „První a zásadní poučka zní, nelamte nic přes koleno. I když se vám budou někteří chytrolíni snažit namluvit, že nejlepší je dítě hodit do vody, nedělejte to. Jen se vody bude bát a pouhý pohled na ni v něm vyvolá oprávněný záchvat,“ říká Blanka Kolářová – Sudíková, zakladatelka plavecké školy Plaváček. Zároveň radí, aby rodiče seznamovali děti s plaváním postupně a co nejdříve. „Ideální je začít ještě v kojeneckém věku. Miminka, která si zvyknou na bazén a pohyb nad i pod vodou, jsou víc v pohodě a učení skutečných plaveckých dovedností, je pro ně snazší. Ale plavat můžete naučit opravdu dítko v každém věku. Ovšem opatrně a hlavně v klidu. Žádný dril u bazénu s tyčí ve znamení „nevylezeš, dokud nepřeplaveš bazén,“ dodává instruktora plavání. A jak tedy naučit svého potomka plavat?

Trenér se nesmí bát
Možná by vás překvapilo, co všechno dítě vnímá. Dokáže vycítit, pokud se vy sami ve vodě necítíte bezpečně. A pokud maminka plave jedině prsa s hlavou vysoce vyčnívající nad vodou, dítě by mohlo mít potíže se potopit a pohybovat se ve vodě přirozeně. S vodou by proto měl dítě začít seznamovat ten rodič ale třeba strejda nebo kamarádka, kterého voda neděsí, dítě se na něj může spolehnout a bude ho chtít napodobit.

Nepoučujte, hrajte si
Možná vás ze lžičky, která spadla do kafíčka, bude bolet hlava. Ale pokud vaše dítě vydrží ve vodě blbnout, je to dobré znamení. Nechoďte do vody s prohlášením: Tak a budeme se učit plavat, to přece nemůže nikoho bavit. Děti potřebují zábavu a vy vlastně taky.

Krok za krokem ne skokem
Přestože se vám bude zdát, že se nic neděje a vztah dítěte k vodě se nijak nevyvíjí, nebojte se. I když si jen staví přehrady na břehu a občas se vydá do deseti centimetrů vody namočit kotníky, je to důležité. Když dítěti nasadíte hned první den u vody rukávky a přimějete ho plavat s vámi do hloubky, vyděsíte ho. A bude zbytečně panikařit

Nejdříve se potápějte
Možná to zní divně, ale snáze se plave pod vodou, proto by se potápění mělo naučit dítě jako první. Dítě se totiž samo naučí dýchat do vody a nadechovat se nad vodou podle potřeby. Pořádejte proto s dítětem podvodní závody a potápějte se pro různé předměty. Takže vymyslete hry pod vodou – kdo hlouběji nebo kdo vyloví třeba perlu. Bude vás to bavit oba a svého potomka naučíte nenásilně plavat.
 
Klepněte pro větší obrázek

Na kraula ani nepomyslete
Je úplně jedno, jestli vaše holčička plave jako paní domácí a starší syn není sto zvládnout znak. Ve fázi učení dítě do plaveckých stylů nikdy nesmíte nutit. Pod vodou je nepotřebuje, tam se může pohybovat jako ryba. Na rozdíl od podvodního plavání je udržení hlavy nad vodou a snaha o koordinovaný pohyb rukou a nohou velká námaha.

K červené značce…
Až se bude vaše dítě umět s jistotou pohybovat pod vodou a bude se pouštět dál od vás, musíte mu vštípit, že voda dokáže být nebezpečná. Proto by mělo vždycky myslet na to, aby se umělo dostat k pevnému bodu, kterého se může chytit. Tímto pevným bodem můžete být vy, určitě by jím měl být břeh.

Jaké styly plavání jsou vhodné pro děti
Když přece jen chcete naučit dítě, které je ve vodě jako doma, základům plaveckých stylů, na začátek zvolte znak. Dítě se položí na vodu, zjistí, jak kopat nohama. Bude si jisté, že ho voda nese a že si v této poloze nejlépe odpočine. Když umí znak, není problém přejít na kraul. Je to totéž, jen v jiné poloze - na břichu. Jako poslední je vhodný již zmiňovaný styl prsa.

Co vám pomůže u vody
• Různé nafukovací jsou ideální na cesty. V kufru nezabírají téměř žádné místo a jsou lehké. Navíc děti motivují zahrát si s nimi ve vodě.
• Jestli se dítě bojí vody ve velkých plochách, klidně kupte menší bazén. I když nejste zrovna u moře, můžete ho v něm nechat jen tak cachtat. Po pár dnech strach obvykle zmizí.
• Pro nejmenší je ideální plovací pás složený z destiček. Větším dětem pořiďte nafukovací rukávky nebo kruh.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články