Pijete rády čaj?

Čaj jako nápoj je u nás všeobecně rozšířený a je známý především svými povzbuzujícími účinky.
Pijete rády čaj?

Podle historických pramenů se čaj rozšířil do světa z Číny. Z počátku byl považován za vzácný nápoj a jeho pití bylo vyhrazeno pouze členům císařské rodiny. Ještě v 17. století byl ale stále doménou vyšších vrstev. Dnes je běžně rozšířený do všech koutů světa.

Čaje můžeme rozlišovat podle mnoha hledisek. Především podle země a oblasti pěstování, způsobu zpracování, způsobu sběru, doby sklizně a kvality. Podle způsobu zpracování rozlišujeme tyto druhy čajů:

Bílé čaje
Bílý čaj je nejpodobnější čerstvému přírodnímu čaji. Neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací, proto nevyniká barvou, ale spíše chutí.

Čaj zelený
Zelený čaj je získáván pouze sušením, neprochází fermentací a má přirozenou zelenou barvu.

Polofermentované čaje
Čaje polofermentované (polozelené) se od černých a zelených liší jenom stupněm fermentace, která neprobíhá úplně.

Čaj černý
Černý čaj prochází úplným procesem fermentace. Mají proto nejvýraznější barvu, od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé a často výrazné aroma.

Tmavé (Pu-er)
Zvláštní druh čaje z velmi silných listů, které prochází dokonce dvojitou fermentací.
Přestože je čaj jako nápoj spojován především se snižováním únavy a podporou zvyšování tělesné a duševní činnosti, jeho účinky na lidský organismus jsou daleko rozsáhlejší a mnohostranné. Čaj působí např. jako termoregulátor - při vysokých teplotách tělo ochlazuje, při nízkých naopak rozehřeje.

Léčivé účinky jsou přisuzovány zvláště čaji zelenému, který má pozitivní účinky na snižování cholesterolu cukru a tuku v krvi. Je vhodný také při detoxikaci jater, působí močopudně a může udržovat i tělesnou hmotnost. Na rozdíl od kávy upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje alergickým reakcím a podle některých odborníků neutralizuje škodlivé vlivy způsobené zářením a zpomaluje degenerativní proces buněk. Je doporučován také jako  prevence vzniku rakoviny. Má také antibiotické účinky, působí hlavně proti virům a plísním, ochraňuje chrup před zubním kazem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články