Pediatra hledejte ještě s bříškem

Ještě před pár lety stačilo si najít dětského lékaře buď těsně před porodem (pokud jste byla vzorná) nebo klidně do dvou dnů po návratu z porodnice. V dnešní době babyboomu ovšem musíte pediatra kontaktovat již v těhotenství. Jinak se mlže stát, že žádného nenajdete.
Pediatra hledejte ještě s bříškem
Připadá vám to jako nemístné strašení? Tak to bohužel není. Redakce zkusmo kontaktovala tři pediatry z Prahy, dva v Brně, jednoho v Ostravě a jednoho v Plzni. Bohužel všude se nám dostalo slušné leč odmítavé odpovědi. Dětí se prostě rodí moc a lékařů bohužel ubývá. Stejnou zkušenost má i Veronika Laňková, které se v květnu narodil Filípek. „Bohužel jsem celou záležitost podcenila. Prostě jsem si řekla, že až nás pustí z porodnice, zajdu na středisko, kde jsou tři lékaři a u jednoho se zaregistruji. Jaké bylo mé překvapení, když jsem mě všichni museli odmítnout, protože měli nadstav. Byla jsem ráda, že nás nakonec vzala paní doktorka alespoň v našem obvodu, i když musíme jezdit dvě stanice metrem,“ potvrzuje těžkosti při hledání dětského lékaře paní Laňková.
 
Začněte ještě v těhotenství
Určitě co nejdříve, doporučuje se v šestém měsíci těhotenství. Není to totiž neochota lékařů, ale skutečný nadstav, kdy podle vyhlášky může lékař, jestliže má plno, nového pacienta odmítnout. Zhruba tedy v šestém měsíci se poohlédněte v místě svého bydliště, pokud možno co nejblíže bydliště (v případě pozdějšího akutního onemocnění dítěte blízkost pomoci oceníte). Lékaře stačí obvolat a zjistit si, jaké doplňkové služby poskytuje. I tato „banalita“ je důležitá. Ověříte si jednak ochotu, chování lékaře při poskytování informací a podle nabízených novinek zjistíte, zda udržuje pediatr krok s moderní péčí o dítě. Své také udělají reference. Ptejte se svých známých nebo novopečených maminek, jaké mají zkušenosti a podle toho se rozhodněte o registraci.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Jak by měl probíhat první kontakt
Jak už jsme uvedli, není třeba lékaře obcházet, stačí zavolat a sdělit mu následující:
 
1. Že jste zatím těhotná, ale už znáte datum termínu porodu a chtěla byste se zaregistrovat.
 
2. Pokud je to možné, kdy ho máte kontaktovat (můžete zavolat až po porodu nebo se musíte připomenout ještě před).
 
3. Řekněte si o důležité kontakty, všechny si je poznačte a nezapomeňte vzít s sebou do porodnice, budou je od vás možná vyžadovat.
 
První návštěva
Tak už jste z porodnice a pomalu se adaptujete na domácí prostředí. I když toho máte asi až nad hlavu, nezapomeňte hned po návratu kontaktovat vybraného pediatra, u kterého jste se registrovali. Není to bohužel vždy pravidlem, ale první návštěva by měla probíhat u vás doma. Někteří lékaři si ale stále zvou děti k sobě do ordinace, nicméně do 48 hodin po návratu z porodnice.
 
Lékař zjistí zdravotní stav miminka, ověří si v jakém prostředí bude miminko vyrůstat, poradí vám, co si máte ještě koupit a zodpoví vaše otázky. Systém a počet preventivních prohlídek je dnes daný a maminka jej najde ve zdravotním a očkovacím průkazu miminka, skutečný počet ale záleží na rozhodnutí lékaře.
 
Každá prohlídka má svá specifika. Miminko bude komplexně vyšetřeno a zváženo. Jsou sledovány pokroky děťátka - sleduje se pohybový rozvoj dítěte, provádí se sluchová zkouška. V prvních týdnech života vás pak bude čekat minimálně 12 návštěv ohledně vývoje či očkování.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články