Pečujte o oči a jejich okolí, vyplatí se vám to!

Zlobí vás vrásky kolem očí, i když si nepřipadáte vůbec stará? Objevujete otoky vždycky, když se špatně vyspíte, a tmavé kruhy jsou vaší noční můrou?
Pečujte o oči a jejich okolí, vyplatí se vám to!

Okolí očí opravdu prozrazuje věk a životní styl, přesto se přízraků stárnutí neděste. Pro tuto citlivou oblast zvolte jemnou a pravidelnou péči. A i když už se nějaká ta vráska kolem očí usadí, nevadí – vypořádá se s ní vhodný krém.

Jak je na tom pleť kolem očí?
Už na první pohled je vidět, že je úplně jiná než ostatní pleť na obličeji. Partie kolem očí jsou velice jemné, a to proto, že pokožka je zde po rtech nejtenčí. Má úplně jinou strukturu, a to ve všech svých vrstvách, i vespodu ve škáře. Není tak pěkně vypnutá a hladká jako na tvářích, protože postrádá tukové polštářky, které by ji pěkně podepřely. Tuk nebo maz, chcete-li, slouží pleti jako součást její přirozené ochrany a zadržuje v ní potřebnou hydrataci. Pokožka je proto v těchto místech křehčí a také snadno zranitelná.

I když jsou partie kolem očí považovány za jemné, jsou neustále namáhané pohybem drobných svalů. Pomáhají nám s mrkáním, zavíráním i otevíráním očí a také se zachováním rovnováhy oční rohovky. Nejsou to jen tyto vnitřní vlivy, které nám přinášejí vrásky, působí i vnější faktory – znečištěné životní prostředí, sluneční záření, mhouření očí a leckdy také nevhodné zacházení. Počítat musíme i s biologický stárnutím, kterému se nevyhneme, a s genetickými dispozicemi.

Vhodnou péčí o tuto malou, ale pro krásu důležitou oblast obličeje se dá stárnutí přibrzdit. Je ve vašich možnostech předejít vzniku nových vrásek, nevzhledných otoků i tmavých kruhů kolem očí. Nejdůležitější je prevence, správná volba kosmetiky pro hydrataci pokožky a její ochrana.

První vrásky
Svého křehkého pokladu kolem očí si mnohdy všimneme až tehdy, když objevíme první vrásky. Bez ochrany necháváme dlouhá léta působit sluneční záření, které dopadá téměř kolmo na kontury kolem očí. Kůže tím ztrácí kolagen a elastin a rychle ochabuje. Škodíme si i různými zlozvyky, nejvíc kouřením – pleť se nemůže pořádně prokrvovat a nedostává se jí dostatek kyslíku k regeneraci. Kráse pleti neprospívá ani mechanické dráždění, třeba neuvědomělé. Ani mnutí očí nebo jejich tření při únavě nikomu na kráse nepřidá…

Škodí i nadměrná mimika. Neustálým svrašťováním pokožky při smíchu, mračení či mhouření můžete brzy vystopovat drobné linky v blízkosti očí a postupem času i vějířky z hlubších vrásek. Pokud nechcete žít s obličejem masky, mimickým vráskám se postupem času nevyhnete. Ale před mhouřením očí z ostrého světla se chránit můžete: kvalitními slunečními brýlemi.

Proč jsou oči občas oteklé?
Máte za sebou bezesnou noc a otoky kolem očí jsou to první, co vás vystraší při pohledu do zrcadla? Vypadáte hůř než večer? Oteklé oči nikoho nezdobí, obličeji přidávají roky a člověk vypadá unaveně až nezdravě. Otoky jsou výsledkem nízké cirkulace v lymfatickém systému v kombinaci s povoleným spodním víčkem. Dlouhodobě můžete tuto situaci napravit tím, že se naučíte spát pravidelně, ve vyvětrané místnosti a s hlavou podloženou polštářem.

Chroupáte večer u televize slané brambůrky a zapíjíte je coca-colou? Jestliže nechcete bojovat s oteklýma očima, vyhněte se přesoleným potravinám a syceným bublinkovým nápojům. To, co vylepšuje jejich chuť, je sodík, a ten zadržuje vodu v těle. Raději si dopřejte dostatek vody, denně aspoň osm sklenic, a bylinkové čaje. Ke kávě nebo alkoholu ještě raději vypijte sklenici neperlivé vody.

Otoky a podráždění si můžete přivodit i nevhodnou kosmetikou. Pamatujte, že na tato místa patří pouze speciálně určené přípravky. Výrobci dbají na to, aby jejich složení bylo lehké a dobře se vstřebávalo. Kvalitní krémy a gely schvalují nejen dermatologové, ale i oční lékaři. Mastný krém, který dobře poslouží třeba na suché části obličeje nebo na ruce, by mohl tato místa zatížit a dráždit. Pozor ale, k péči stačí minimální množství přípravku. Vybírejte si i vhodné a hlavně nedráždivé odličovače. Pokud jsou určené k čištění pleti, sledujte, zda se hodí i pro citlivou pleť kolem očí.

Co nejrychleji zabere na oteklá víčka? Rozhýbejte zlenivělou lymfu. Odvede přebytečnou tekutinu pryč a nevzhledných otoků vás zbaví. Zabere také chlazení a obklady. Použijte vylouhované a vychlazené sáčky černého čaje, které přikládejte na zavřená víčka. Ráno, když není na obklady čas, namočte do ledové vody alespoň odličovací tampony, vymačkejte je a zlehka přikládejte na zavřená oční víčka. S chlazením to nepřehánějte. Ledové kostky nebo mražená voda můžou citlivé pokožce uškodit, a navíc si můžete přivodit zánět dutin nebo si přinejmenším způsobíte rýmu.

Váčky neboli „pytle“ pod očima
Otoky kolem očí, které nazýváme „pytle“, mohou být příznakem pokročilého stárnutí. Věkem se vazivo v okolí očí uvolňuje a tuková tělíska se posunou do přední části pokožky. Oči vlastně nejsou oteklé, i když tak vypadají. Chlazení ani rozproudění lymfy v okolí očí už nezaberou… Pokud se s tímto úkazem nehodláte smířit, můžete vyzkoušet i drobný estetický zákrok.

Kruhy pod očima
Tmavé kruhy pod očima ovlivňují sebedůvěru snad každé ženy. Místo kolem očí je hodně prokrvené a cévky, které mají modrý odstín, pod tenkou pokožkou prosvítají. V nevýhodě jsou ti, jejichž pleť je tmavší, většinou v olivovém odstínu. Má totiž větší množství melaninu – podkožního barviva, a ten zatmívání kolem očí ještě znásobí. Tmavé kruhy jsou ale hlavně příznakem stárnutí, únavy, psychických stresů a špatné životosprávy. Pokud na ně trpíte, omezte pití alkoholu, kávy a čaje. Používejte vhodné krémy a zakryjte tmavý odstín korektorem.

ODLIČOVÁNÍ
Odstranění líčidel, mazu a špíny by mělo být samozřejmostí při očistném rituálu před spaním. Pokožka, která nemůže dýchat pod celodenními nánosy, se dusí. Póry se zanítí a ráno na vás může čekat pupínek, a nejen to. Kůže může být podrážděná a červená. Pokud neodstraníte řasenku, můžete podráždit i oči. V noci potřebuje vaše pleť dostatek odpočinku a regenerace.

Vyberte si vhodný odličovací přípravek. Přihlédněte k typu pleti a hlavně ji příliš nevysušujte. Novinkou v odličování jsou micelární vody, které jemně a důkladně stáhnou z pleti, co je třeba, a zároveň jí nechají vláčnou a klidnou. Čištění půjde lépe, když pleť před nanášením odličovače lehce navlhčíte nebo nakapete trochu vody na jemný odličovací tampon.

Nezapomeňte lehce očistit pleť i ráno, než nanesete denní krém. Setřete noční maz a zbytky výživného krému. Denní krém nanášejte jen na očištěnou pleť. Nejdříve vklepejte oční krém.

Odličování očí by mělo být obzvlášť opatrné. Na tampon z jemné bavlny naneste přípravek a pak lehce přiložte na zavřené víčko. Nechte řasenku trochu uvolnit a pak ji stírejte tamponem do vnějších stran. Čistěte oči tak dlouho, dokud nezůstanou tampony čisté. Ideálním pomocníkem je EUCERIN Odličovač voděodolného očního make-upu DermatoCLEAN. Je určen všem typům pleti. Odlíčí i voděodolnou řasenku a jeho přírodní složení chrání oční okolí před vysoušením.

Klepněte pro větší obrázek

Někomu bude zase více vyhovovat EUCERIN Čisticí micelární voda 3v1 DermatoCLEAN, která v sobě spojuje účinnost čisticího pleťového mléka, odličovače očí a pleťové vody. Snadno a rychle odlíčíte celý obličej. Micerálka je bez alkoholu, parfemace, barviv a mýdlových složek.

Klepněte pro větší obrázek

JAK PLEŤ KOLEM OČÍ STÁRNE?

25+ let
Pokožka září a je barevně sjednocená. Pokud se na ní objevují nedostatky, jsou rázu genetického. Pleť má zatím dostatek zpevňujícího kolagenu a elastinu. Mohou se objevit jemné vrásky způsobené mimikou. V době, kdy první vrásky objevujete, může pleti chybět vláčnost. Používejte krém nebo gel, který jí vrátí hydrataci. Nanášejte ho jemným poklepem, nejlépe prsteníčkem, se kterým nehrozí, že tlak na pokožku přeženete. Jemnou kůži netahejte. Nikdy nezapomeňte na odličování, i když se vrátíte domů pozdě v noci. Právě vám je určen EUCERIN Hydratační oční krém AQUAporin ACTIVE. Jedná se o lehký gelový krém speciálně určený pro potřeby pleti v okolí očí, která ztrácí schopnost vázat vodu. Přípravek redukuje otoky a tmavé kruhy pod očima, lehce se vstřebává.

Klepněte pro větší obrázek

35+ let
Pleť může být ještě pořád pevná, i když jemné vrásky se začínají prohlubovat. V tomto věku se jasně ukazuje, jak jste o svou pleť dosud pečovala. Pokožka už je lehce ochablá a objeví se hlubší vrásky na vnější straně očí. Je potřeba pokožku kolem očí nejen hydratovat, ale i posilovat. Pro péči kolem očí zvolte krém, který přináší hydrataci a zároveň dodá energii buňkám. Ideální je zvolit krém s koenzymem Q10. Hlubší vrásky vyplní kyselina hyaluronová. Toto bezezbytku splňuje EUCERIN Oční krém proti vráskám Q10 ACTIVE. Lehký oční krém proti vráskám speciálně vyvinutý pro citlivé oční okolí, které má větší sklon ke tvorbě tmavých kruhů, otoků a vrásek. Složení s pleti vlastním koenzymem Q10 redukuje vrásky i jemné linky do 5 týdnů a chrání pleť před vznikem nových.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články