Péči o prsa nepodceňujte. Jakmile se svěsí, už je zpět nedostanete

Ať si to chcete přiznat nebo ne, prsa zásadně ovlivňují ženské sebevědomí. A tak ve vás určitě už zahlodala otázka, jak ta vaše budou vypadat „po dětech“. Dobrá zpráva zní: když je budete už teď správně hýčkat, určitě vás odmění.
Péči o prsa nepodceňujte. Jakmile se svěsí, už je zpět nedostanete

Nikdy jsem nebyla holka krev a mlíko, ale ze svých jedniček jsem si udělala přednost - obešla jsem se bez podprsenky a užívala si pohodlí. Proto mě ani nikdy nenapadlo, že bych se jednou mohla za povislá prsa stydět i před zrcadlem,“ svěřila se mi kamarádka, maminka dvou dětí, která teď dělá, co může, aby zase svá prsa a sebevědomí pozvedla.

Dejte si ruce na prsa!

Dejte si ruce na prsa!

„Kdepak, pod kudlu nechci - když nejede o život, cvičím a vybírám si zpevňující kosmetiku - jde to, ale zázraky se nedějí. Až se moje Marjánka začne měnit v ženskou, pořádná podprsenka bude to první, co jí koupím.“

O prsa

Když se začnete o svá prsa účinně starat až po kojení, je to už tzv. o prsa. Aby vám vydržela pevná a pěkná co nejdéle, je podle Heleny Konarovské, podprsenkové královny - odbornice na spodní prádlo, třeba o ně pečovat od chvíle, kdy narostou.

 

Dobře padnoucí pevná podprsenka podrží nejen vaše prsa, ale i sebevědomí.

 

Jedině tak se dá čelit působení gravitace a ostrého zubu času. Přirozeně totiž pevná navždy nezůstanou a mateřství na nich samozřejmě také nechá stopy. Těhotenství prsům zpočátku přeje. Jsou plná, pevná a zdánlivě není třeba je řešit.

Jenže to je ten kardinální omyl. Podle paní Heleny by žena právě v momentě, kdy zjistí, že je těhotná, měla začít o svá prsa pečovat dvakrát tolik. Během devíti měsíců totiž několikrát změní svoji velikost a narostou dokonce i ta, která byla velká už před otěhotněním.

Prsní žláza váží průměrně 150 g, ale kvůli kojení se zvětší na 300 až 900 g. Tíhou prsou pak povolují vazy a stejně jako pokožka ztrácejí elasticitu. Proto potřebují nejen důkladné promazávání kvalitní kosmetikou, ale i cílenou oporu, kterou může poskytnout jen pevná podprsenka správné velikosti i střihu.

A tak až vás bude v osmém měsíci už zase tlačit kostice, zapomeňte, že „to už nějak do porodu vydržíte a pak si teprve pořídíte podprsenku novou“. Tím ochráníte možná svoji peněženku, ale svému poprsí určitě neprospějete a nejspíš ani svému miminku.

„Když podprsenka není pevná, její obvod nedrží tam, kde má, prsa spadnou až na zvětšené bříško a jsou-li větších rozměrů, vahou utiskují miminko,“ upozorňuje odbornice.

 

Stojí za to pečovat o svá prsa už v době, kdy ještě příroda sklízí vavříny.

 

Jak správně vybrat?

Aby podprsenka dobře plnila svoji funkci, musí mít:

  1. Pevný a také širší obvod (zapínání klidně na tři až šest háčků), který musí sedět v jedné linii pod prsy jako na zádech a držet na svém místě celý den, aniž byste si musela prádlo popotahovat a upravovat. Velikost otestujete tak, že zvednete ruce. Pokud mají prsa tendenci vykukovat pod spodním okrajem podprsenky, je obvod zbytečně velký, stejně jako když vám zapínání „leze“ po zádech nahoru, zatímco košíčky klesají,
  2. Správnou velikost košíčků, kterou poznáte tak, že prsa se v nich celá schovají a při předklonu z nich nevypadávají,
  3. Kostici umístěnou v jedné linii s ramenním kloubem a pevně za mléčnou žlázou, čili tak, že netlačí do prsu ani do ramenní jamky,
  4. Vycpávky nejsou nutné, když je podprsenka dostatečně pevná, zvedne prsa i bez nich,
  5. Do podprsenky musíte svá prsa také správně uložit. V dobrém obchodě se spodním prádlem vám poradí, jak na to.

Tajemství prsou

Ženské poprsí obsahuje hlavně tukovou tkáň, která vyplňuje volný prostor mezi laloky prsní žlázy. Tvar prsům dávají vazivové pruhy, které vycházejí z podkoží a prsa fixují a stabilizují. Když prsa narostou a ztěžknou a nejsou-li podpořena podprsenkou, vazy se dlouhodobě napínají a ztrácejí elasticitu.

Smutnou zprávou je, že samotných prsou není žádná svalovina, prsní svaly jsou na hrudi pod prsy. To znamená, že jakmile se prsa jednou svěsí (protože vazy se dlouhodobě příliš namáhají), sebeurputnějším posilováním prsních svalů je zpět nahoru nedostaneme.

Co ještě můžete pro svá prsa udělat?

Kromě vhodného prádla pomůžete prsům zůstat déle v dobré kondici promazáváním pokožky kosmetikou, která zvýší její elasticitu, pravidelným pitným režimem, regeneračními masážemi poprsí a dekoltu a také vzpřímenou chůzí – všimněte si, že ženy kráčející s rovnými zády a zdviženou hlavou vypadají lépe, i proto, že mají přirozeně zvednuté a hezčí poprsí než ženy se svěšenými rameny a kulatými zády.

Na pokles poprsí mají vliv velké váhové výkyvy, takže pokaždé, když rychle a výrazně zhubnete nebo naopak ztloustnete, pořiďte si novou, lépe padnoucí podprsenku.

A nezapomeňte na to, že při sportování a prudkých pohybech se vazivové pruhy zvláště v těžkých prsou ještě více namáhají, a proto používejte speciální sportovní podprsenku.

Mám prsa a bříško, jaké jsem si vždy přála

Mám prsa a bříško, jaké jsem si vždy přála

Aby prsa nebolela. Vhodná podprsenka omezí i bolesti zad

Aby prsa nebolela. Vhodná podprsenka omezí i bolesti zad

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články