Pátá nemoc

Stejně jako neštovice, které s teplým počasím vystrčily růžky, se ve větší míře objevila i tzv. pátá nemoc.
Pátá nemoc

Stačí jedno nevinné kýchnutí, a průšvih je na světě. Pátá nemoc neboli také parvoviróza, je infekční virové onemocnění a šíří se vzduchem nebo tělesným kontaktem. Školky a dětské kolektivy jsou pro její šíření jako stvořené, a proto jí nejčastěji onemocní děti předškolního a mladšího školního věku. Není ale třeba se jí přehnaně bát, průběh nebývá nijak dramatický.

Průběh a příznaky

Od nakažení do prvních příznaků nemoci uplyne zpravidla deset až jednadvacet dní. Průběh je u každého dítěte jiný, někdo má vysoké horečky, jiný ne, a někdo prodělá nemoc dokonce bez jakýchkoli příznaků. Nejčastějším projevem je však nafialovělá vyrážka, která se vysévá na tvářích, u nosu a okolo úst. Krátce se objevuje také na břiše i na končetinách. V tuto chvíli kontaktujte lékaře, aby stanovil přesnou diagnózu. Často se totiž stává, že pátá nemoc bývá rodiči zaměňována například za angínu. Dítěti dopřejte klid na lůžku a postarejte se o přísun tekutin. Zatímco případné horečky mizí asi po čtyřech dnech, vyrážka se ztrácí pomalu. Může se později znovu objevit třeba při koupání nebo na sluníčku. Od doby, co se nemoc projeví, by mělo dítě zůstat doma alespoň týden, nejlépe čtrnáct dní, a po návratu do normálního režimu by ještě nějakou dobu mělo vynechat fyzicky náročné činnosti.

Pozor na těhotné

Virus je velmi agresivní a dokáže projít placentou, proto nemocné dítě držte stranou od těhotných žen. Hrozí totiž potrat anebo poškození vývoje plodu. Pravděpodobnost je však malá, jen 10 %. I tak ale rozhodně nic nezanedbejte, a jste-li těhotná, pak po setkání s nemocným dítětem kontaktujte svého lékaře, který bude průběh vašeho těhotenství sledovat. Stejně tak nemoc ohrožuje lidi s oslabeným imunitním systémem.

Po prodělání páté nemoci je na ni dítě už imunní, takže stačí přežít oněch pár dní a pak už se s touto svědivou nemocí nikdy potýkat nebude. To je dobrá zpráva na závěr, no ne?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články