Papyrus, tráva nebo zvířecí kožešina? Ano, i to sloužilo jako vložky…

Věděli jste, že u ženy v období plodnosti proběhne 400 – 450 menstruačních cyklů?  Což znamená, že v průměru menstruuje až sedm let svého života, za celou dobu ztratí až 36 litrů krve a spotřebuje v průměru 1 350 vložek či tampónů.
Papyrus, tráva nebo zvířecí kožešina? Ano, i to sloužilo jako vložky…

V dnešní době bereme dámské hygienické potřeby jako samozřejmost, ale co používaly ženy před mnoha generacemi před námi a jakým vývojem vložky od té doby prošly?

Ve starověku používaly ženy během svých dnů různé hadříky, trávu, zvířecí kožešinu, mořskou houbu či papyrus, který buď složily a přiložily si jej k tělu, nebo jej smotaly do tvaru tampónu. 

V období středověku urozené dámy používaly speciálně střiženou košili s dlouhými spodními cípy, kterou zavázaly do uzlů či kožené menstruační pásy. Ženy ze střední vrstvy si vyráběly vlastní vložky z nejrůznějších dostupných savých materiálů, látky, vlny či obinadla, které si k tělu jen přikládaly, tehdy totiž nebylo zvykem nosit spodní prádlo. Vložky se používaly opakovaně. Ženy z nejchudších poměrů nepoužívaly pak vůbec nic. Během svých dnů se uchylovaly do ústraní.

První jednorázové vložky z dřevní buničiny začaly používat zdravotní sestry až na konci 19. století. Později byly vynalezeny speciální pásky, které přidržovaly vložky u intimních partií. Ze začátku byly vložky drahou záležitostí a tak uplynulo mnoho let, než se začaly používat pravidelně a v širším měřítku.

O novinku byl zájem
Teprve na počátku 20. století byly vynalezeny vložky ze savé buničiny obalené gázou. Textilní či dokonce pletené vložky se u nás používaly ještě ve 40. letech.  Byly však velmi nekvalitní a snadno propouštěly krev, nosily se tak v kalhotkách pokrytých igelitem. Druhá polovina 20. století ženám nabídla první jednorázové vložky vybavené neklouzavým gumovým páskem, který umožňoval uchycení ke spodnímu prádlu. V 80. letech byly v Československu k dostání jen vložky složené z několika vrstev vaty umístěné do síťky bez lepicího proužku. Přestože vložky nebyly nijak kvalitní a ani pohodlné, byl o ně obrovský zájem, protože na trhu nebyly k dostání jiné varianty.

V dnešní době je už z čeho vybírat. Jsou k dostání vložky s různou tloušťkou, délkou, s křidélky či bez. Díky moderním technologiím mohou mít současné vložky již jen pár milimetrů, protože jejich savá schopnost je nyní mnohem dokonalejší. Například supertenké vložky Bella Perfecta mají výšku pouhé 2 mm a jsou vybaveny systémem dodatečné ochrany (SEP – System for Extra Protection). Ten tvoří dvě modré linie umístěné na bocích vložky, jejichž úkolem je zadržet vlhkost.

Mnoho žen si oblíbilo také variantu s křidélky, která vložku udržuje na správném místě a chrání tak prádlo před znečištěním.

Široký výběr
Díky inovacím, které moderní doba přináší, lze volit vložky i dle povrchového materiálu. Pokud upřednostňujete jemnost a přírodní materiály, vyberte si variantu hygienických vložek extra soft, s měkkou a na dotek velmi příjemnou vlákninou. Pokud preferujete pocit naprostého sucha, doporučujeme hygienické vložky ve variantě silky drai, jejichž povrch je pokrytý speciální síťkou, která velmi rychle nasává vlhkost, zadržuje ji uvnitř vložky a zanechává povrch suchý.

Přestože ve většině vložek najdete absorpční jádro, které neutralizuje intimní zápach, můžete sáhnout i po vložkách s parfemací.

Alternativou vložek jsou tampóny, které jsou k dostání s aplikátorem nebo bez něj. I nabídka tampónů je přizpůsobena intenzitě ženské periody, a tudíž je lze používat i v době nejsilnější menstruace. Pokud si někdy nevíte rady, do čeho zabalit použitý tampón, využijte praktického sáčku přibaleného k tampónům Tampo Bella.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články