Ovoce: Nesmí chybět v žádném jídelníčku

Ovoce patří mezi nejvšestrannější potraviny. Nabízí nepřeberné množství druhů, barev, chutí, vůní a konzistencí. Obsahuje velké množství vitamínů a přírodních cukrů, které rychle dodají energii. Většinu ovoce lze konzumovat v čerstvém stavu, ale lze jej i zajímavě upravovat a díky tomu je ovoce oblíbené po celém světě.
Ovoce: Nesmí chybět v žádném jídelníčku

Ovoce – potravina plná vitamínů

Mezi hojným počtem druhů ovoce si jistě každý vybere svého favorita. Je k tomu i dobrý důvod – ovoce obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – vitaminů a minerálních prvků a také ovocné cukry, které mu dodávají vynikající chuť a pro konzumenta přestavují rychlý zdroj energie. Ovoce je také zdrojem vlákniny a pro jeho vlastnosti bychom ho měli jíst pravidelně. Díky bohaté nabídce na trhu si navíc můžeme na většině druhů pochutnat nejen sezónně, ale po celý rok.

Druhy ovoce:

Jádrové ovoce

  • Jablka – jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce a v našem jídelníčku jsou nezastupitelná. Jejich přínos je zejména v tom, že obsahují pektiny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a výborně léčí průjem i zácpu. Nejlepší jsou jablka čerstvá, protože pektin účinkuje pouze syrový. Hodnotné vitaminy se nacházejí hned pod slupkou, proto by se jablka měla jíst neloupaná. Odborníci doporučují konzumovat každý den alespoň jedno jablko.
  • Hrušky – mají nízkou energetickou hodnotu, proto jsou vhodné i pro redukční dietu. Obsahují provitamin A a vitaminy skupiny B. Obsahují sodík, draslík a chlor. Jejich konzumace je doporučovaná při chorobách krevního oběhu a ledvin.

Peckové ovoce

  • Broskve – obsahují vysoký podíl vody a jsou bohatým zdrojem minerálů – obsahují především draslík a vápník. Obsahují také beta-karoten, vitaminy skupiny B a vitamin C. Mají podpůrný léčebný účinek při bronchitidách, kašli a astmatu.
  • Nektarinky – jsou hladkou (neochmýřenou) variantou broskví a pocházejí z Číny. Plody jsou bohaté na vitamin A, draslík, niacin, riboflavin a vitamin C.
  • Meruňky – obsahují zejména beta-karoten a vitaminy skupiny B. Jsou bohaté na draslík a železo, dále obsahují hořčík, vápník a fosfor a také stopové prvky mangan a měď. Napomáhají zraku a působí proti infekcím.
  • Blumy a švestky – obsahují organické kyseliny, třísloviny a z minerálních látek zejména draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík a železo. Dále obsahují vitaminy skupiny B, beta-karoten a vitamin C. Švestky výborně působí proti zácpě.
  • Třešně a višně – nejsou jen vítanou letní pochoutkou, ale také zdrojem cenných výživových látek, zejména pro děti. Obsahují velké množství beta-karotenu, vitaminy skupiny B a vitamin C. Z minerálních látek pak draslík, fosfor a železo, ze stopových prvků měď. Třešně a především višně jsou bohaté na jód. Podporují krvetvorbu, tvorbu kostí a zubů.

Citrusy

  • Citrony, grapefruity, kumguat, limety, mandarinky, pomeranče, pomelo a další. Všechny citrusy, s výjimkou kumquatu, mají drsnou, hořkou kůru s výraznou vůní, která obsahuje aromatické oleje. Citrusy jsou výborným zdrojem vlákniny a vitaminu C. Citróny obsahují hodně vitaminu C a P. Tyto vitaminy jsou ale citlivé na vysoké teploty, proto citron dáváme do čaje až těsně před konzumací. Citron obsahuje fytoncidy, které ničí mikroorganismy, takže citronovou šťávou můžeme potírat např. bolavý krk nebo dásně. Pomeranč je bohatší na vitaminy a minerály než ostatní citrusy. Grapefruit urychluje látkovou přeměnu, usnadňuje trávení tuků, povzbuzuje vyměšování žluči a pomáhá hubnout při nadváze.

Drobné ovoce

  • Jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, borůvky, brusinky, hrozny – plody bobulovin jsou cenným zdrojem vitaminu C a ať už se jedná o plané nebo šlechtěné druhy, jsou opravdovou pochoutkou. Jahody jsou zdraví velmi prospěšné. Mají vysoký podíl vitaminu C, dále obsahují vitamin B1 a B2, niacin a beta-karoten, a také železo, vápník, fosfor a draslík. Rybíz obsahuje zejména vitamin C. Nejvíce vitaminu C je v černém rybízu. Plody obsahují také hodně pektinu. Vysoký obsah organických látek má baktericidní účinky. Angrešt obsahuje vysoké množství vitaminu C a vyšší množství vitaminů B1 a B2. Maliny obsahují vitamin C a z minerálních látek zejména vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo. Mají také významný obsah mědi, která je důležitá pro tvorbu krve. Obsahují také kyselinu salicylovou, která je prospěšná při horečce a nachlazení.

Exotické ovoce

  • Banány - jsou poměrně hodně výživné, obsahují velké množství pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jsou důležitým zdrojem vitaminů skupiny B. Obsahují draslík a hořčík.
  • Mezi exotické ovoce patří také ananas, fíky, granátová jablka, karambola, kiwano, kiwi, liči, mango, maracuja, nashi hrušky a mnoho dalších druhů.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články