Otužování teplem...

Rýma, kašel, nachlazení, chřipka dělají bohužel nám i našim mrňousům každoroční podzimní společnost. Jedním ze způsobů, jak je k sobě nepustit, je saunování.
Otužování teplem...
Zkusili jste někdy saunu na vlastní kůži? Pak jste asi vychutnali její úžasné relaxační účinky – vyčištění těla od toxinů a hlavy od pracovního stresu. A dopřejete-li tuto kúru i svým dětem, ušetříte je navíc častého onemocnění a připravíte jim zajímavý zážitek. Pokud vám však z nějakých důvodů sauna „nesedla“, nezavírejte svým dětem do ní dveře. Jsou-li zdravé, budou ji snášet bez problémů.

Proč otužuje
Vlivem opakovaného zahřátí těla a následného krátkého ochlazení (nikoli prochlazení!) se v těle startují ochranné reakce a ozdravné změny, což vede ke zvyšování celkové obranyschopnosti organizmu. Některé účinky jsou na dětech vidět hned – uvolní se, uklidní, zlepší se jim chuť k jídlu, snadněji usínají a dobře spí. Další pozitiva se projeví později, a to především snížením nemocnosti. Nečekejte však, že nezamarodí vůbec (nejde o zázrak, „jen“ o podpůrnou metodu), ale četnost virových onemocnění dýchacích cest a rýmy i kašle z nachlazení se rozhodně sníží a zmírní se i průběh nemoci. Pro udržení tohoto ochranného účinku je dobré dodržovat pravidelné saunování jednou týdně.

Komu prospěje
Větším i menším dětem bez závažných zdravotních komplikací, které jsou schopné běžného režimu. Za speciálních podmínek a pod lékařským dohledem může pomoci i astmatickým dětem. Nejste-li si jisti, zda je vaše dítě zcela zdravé, poraďte se s lékařem. Mnozí rodiče vyzkoušeli saunování i s malými kojenci a byli nadšeni. Nejvýhodnější věk je však batolecí, protože dvou- a tříleté děti už dokáží srozumitelně vyjádřit své pocity.

Kde se saunovat
Samozřejmě, že nejlepší je vlastní domácí sauna, kam můžete vzít i malá miminka, protože o dobré hygienické podmínky se jistě postaráte. Vhodným místem jsou baby kluby. Některé z nich totiž k plavání s kojenci a batolaty zařadily i saunování. Dobrou lety osvědčenou alternativou je také saunování dětí v rámci školkového programu. Mnohé mateřské školy dokonce mají k dispozici vlastní saunu, možná i to by mohlo být jedním z kritérií, podle kterých školku vybíráte. Platí zásada, že s dětmi není vhodné chodit do veřejné sauny pro dospělé, a to především ze zdravotních důvodů, a většina provozovatelů se jí také řídí. Leckde však pro velký zájem vyhradili několik hodin jen pro rodiče s dětmi a přizpůsobili se režimu, který saunování s dětmi vyžaduje.

Co může vadit?
Horký vzduch může mrňata štípat v nose, proto jim poraďte udělat si z dlaní přiložených k nosu a pusince tzv. vlhkou komůrku a nos tak chránit před přímým žárem. Obličej můžete dětem otírat mokrou žinkou.
 
Studená voda může některé děti také zpočátku odrazovat, a tak je netrapte a při prvních návštěvách sprchujte velmi vlažnou vodou, kterou budete postupně ochlazovat.
 
Vydržet v klidu zvláště v jiném prostředí dělá některým dětem potíže. Mnohým maminkám se vyplatilo zabavit je tichým povídáním pohádky nebo hraním jednoduchých her, např. na tichou poštu. Čas můžete využít i k automasáži nohou holými prsty, žínkou či kartáčkem.

Vezměte s sebou
Budete potřebovat mýdlo, žínku, osušku, pantofle do sprchy (odkládají se před vstupem do ohřívárny), textilní podložku, na které se sedí či leží v prohřívárně i ochlazovně – nejčastěji obyčejné bavlněné prostěradlo (v některých saunách ji půjčují stejně jako ručník), nápoj pro doplnění tekutin po saunování.

Více informací
Spoustu odborných i praktických informací získáte především z publikací Saunujeme děti aneb Co dokáže horký vzduch, Česká sauna, Saunováním ke zdraví, Saunujeme i děti, jejichž autorem je propagátor saunování u nás MUDr. Antonín Mikolášek.
 
Dobrým zdrojem jsou také zkušenosti a rady rodičů, kteří saunu vyzkoušeli, či provozovatelů baby klubů a saun.
 
Najít správnou saunu můžete pomocí internetového vyhledavače a hesla saunování dětí, z programů mateřských škol ve vašem okolí, poptáním v mateřských centrech a baby klubech a sportovních centrech či aqua parcích.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články