Otcové nejsou na draka

Táta, tatínek, taťka… je jedno, jak mu děti říkají, důležité je, co k němu cítí. U příležitosti Dne otců jim chceme vzdát hold.
Otcové nejsou na draka

Ať už jsme s mužským pokolením zadobře, nebo na nože, musíme uznat, že v rodině hraje důležitou roli. Jsou zkrátka věci, které umí lépe tatínek než maminka. Tak schválně...

Učitel jízdy na kole

Uznejte sami, že maminek držících sedátko i dítě zároveň, aby se nezřítilo z nového kola, není tolik jako nadšeně klusajících tatínků. Přesně tohle je činnost, kterou umějí lépe než maminky a podstupují ji s nadšením, pýchou a láskou.

Shovívavé ucho

Jsou věci, které mamince neřeknete. Kluci se s prvními milostnými problémy svěří spíš tátovi než mámě, stejně tak s prvními alkoholovými zkušenostmi. Táta je tu proto, aby dětem poskytl chlapský pohled na svět, synovi odhalil svět žen a z první lásky zklamané dceři prozradil, že muži jsou prostě jiní než ženy a za celý život je nepochopí. I k tomu jsou tatínkové dobří.

Přípustné garde

Doprovod maminky na fotbalový zápas, vyzvednutí ze školy v deseti letech a podobné situace zvládají děti mnohem raději za asistence otců. S maminkou to totiž vypadá, jako by ještě neodrostly jejím sukním, jako by stále byly malými dětmi. To otec umí dodat situaci vážnost, umí se za dítě postavit i zastrašit případné nepřátele. Tatínek je pro děti odrostlé školkovým střevíčkům zkrátka mnohem lepší garde.

Praktický pomocník

Tatínek je ten, za kým dítě běží, když se mu rozbije autíčko nebo domeček pro panenky. V dospělosti pomůže vymalovat nový byt i zapojit pračku. Pro manuální práce hrubšího charakteru jsou tátové ti praví.

Trpělivý řidič

Ruku na srdce, když jste kdesi na parkovišti nebo ve schované slepé uličce zkoušeli své první jízdy v autě, koho jste poprosili o asistenci? Samozřejmě tatínka. Ať se ženy snaží, jak chtějí, za lepší řidiče jsou považováni (nebo se považují) muži. Pravda je, že co se technické stránky vozu týče, tady mají před ženami náskok. A tak to jsou tedy tatínkové, kdo s potomky prožijí jejich první cesty za volantem.

Dobrodružný zálesák

Jsou to většinou tatínkové, kdo své i sotva plenkám odrostlé ratolesti berou na dobrodružné výpravy pod stan, do lesů, na výlety na kole. Lehkost, s níž s dětmi tohle podnikají, jim většina žen závidí. Oni totiž postrádají onen starostlivý gen, díky němuž se ženy o děti permanentně bojí, jestli jim není zima, aby si nenatloukly koleno, neunavily se, nedostaly úpal atd. Muži řeší situaci až ve chvíli, kdy nastane, a i to je pro děti zajímavé, dobrodružné, osvobozující. S tatínky se cítí být velké.

Filtr špatných zpráv

Tátové snášejí špatné zprávy lépe. Jsou racionálnější, nebývají hysteričtí ani přecitlivělí. Dokážou naopak maminkám přednést situaci tak, aby ji lépe vstřebaly, třeba že dcera je v jiném stavu nebo že syn se chce odstěhovat do Ameriky. Tatínci jsou na krize lépe stavění.

Určitě byste dokázali vyjmenovat ještě mnoho dalších činností, k nimž jsou tatínkové v rodině dobří, v čem jsou dětem vzorem. Otcové zkrátka nejsou na draka, a proto jim k jejich svátku přejeme všechno nejlepší.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články