…opět ženou a se vším všudy

Tipnete si, která otázka je po všech těch porodních a miminkovských mezi novopečenými mámami nejčastější? No přece: Kdy TO dostanu?
…opět ženou a se vším všudy
Menstruační prázdniny skončily! Hrůza! Naštěstí, tahle nepříjemná zpráva, je bohatě překřičena spoustou skvělých sdělení o tom, že mimi výborně prospívá a že se i naše tělo vrací do původní kondice. Šestinedělní či sexynedělní prohlídkou (jak ji vpravdě žensky nazvala Ann Pleshette Murphy, autorka bestselleru Sedm etap mateřství) končí období přeměny z těhulky v rodičku, matku a zase ženu se vším všudy. Prakticky od té doby kdykoli mohou přijít „naše dny“. Otázky jsou ale rychlejší…

Dostanu to, když kojím?
Kamarádce, která už chová osmiměsíčního špunta a při tom ještě nemusí hlídat kalendář a kupovat vložky, zatímco vám to začalo už pár týdnů po šestinedělí,  můžete tak akorát závidět. Nic víc se s tím dělat nedá. Každé z nás to znovu začne jindy. Ovlivnit to můžete leda tím, že budete hodně a dlouho kojit, a to jak přes den, tak i v noci. Nástup menstruace totiž závisí na hladině tzv. kojícího hormonu prolaktinu, který je spoluzodpovědný za tvorbu mateřského mléka.  Je-li jeho hladina vysoká, tvoří se mléko, tělo je připraveno ke kojení a současně se blokují spouštěcí mechanismy, které za jiných okolností ženou vaječníky do práce. Proto se menstruace nedostavuje. Ale ani to není stoprocentní. „U nekojících žen se může menstruace vrátit už za 4 až 6 týdnů po porodu. Závisí to na rychlosti rekonvalescence po porodu a nastartování fyziologických mechanizmů,“ upřesňuje gynekoložka Pavlína Marešová.

Mizí po porodu bolesti?
Některá žena si libuje, protože krvácení oslabilo, jiná skuhrá kvůli opaku. Proč tahle „nespravedlnost“?  „ Intezita menstruace se může po porodu změnit. Záleží na regeneraci děložní tkáně, vysvětluje gynekoložka a s radostí dodává, že většina jejích pacientek (a nejen jich) po porodu vítá zmírnění bolesti při měsíčkách. Proč tahle „spravedlnost“? Patrně proto, že děložní hrdlo se při porodu  musí roztáhnout do takové šířky, že mnohonásobně méně  náročný proces při menstruaci je zanedbatelný, a tudíž jej ani necítíme.

Je kojení antikoncepce?
„Ochranu nepoužíváme a prášky nechci. S proč taky, vždyť přece kojím,“ zasmála se kámoška Mirka, ale brzy ji humor přešel. Pavla, další „nedělka“ z našeho kdysi školního babince jí usadila pěkně natvrdo: „Ty nevíš, jak jsme přišli k Pavlíkovi? Taky jsem na ten nesmysl spoléhala, jenže ona tradovaná poučka: když kojíš, nemůžeš otěhotnět,  má pořádný díry. Chybí v ní totiž dost podstatný dovětek, že nemůžeš otěhotnět, pokud při kojení používáš nějakou spolehlivou antikoncepci. Samotným kojením to nezachráníš.“
 
Gynekologové uvádějí, že kojení SNIŽUJE možnost otěhotnění tehdy, když žena kojí minimálně šestkrát denně, přestávka mezi jedním a druhým kojením není delší než šest hodin, žena nemenstruuje a kojí méně než šest měsíců. Po půlroce kojení se jeho antikoncepční schopnost výrazně snižuje.
 
Že ještě nemenstruujete? A jak to víte? Zhruba 14 dní před prvním menstruačním krvácením už probíhá první ovulace, a to je doba, kdy může být vajíčko oplodněno! Tak pozor!
 
Klepněte pro větší obrázek 

Jak je to s TÍM cyklem?
Menstruační krvácení, chcete-li menstruace, menses či perioda nebo „TO“ je v podstatě jedinou námi viditelnou fází menstruačního cyklu. Děloha se zbavuje své „staré“ výstelky a začíná nový cyklus. Žláza jménem hypofýza tvoří hormony, které provokují tvorbu jiných hormonů ve vaječnících. Ty pak působí na dělohu, kde se tvoří nová výstelka čili sliznice pro přijetí oplodněného vajíčka. Vajíčko ve vaječníku postupně zraje, až jeho obal z buněk zvaný folikul praskne a vajíčko se vyplaví do dutiny břišní k vejcovodu. Tento proces se nazývá ovulace. Uvolněné vajíčko putuje vejcovodem do dělohy a není-li během své cesty oplozeno, zanikne. Sliznice dělohy, která se během cyklu připravovala na uhnízdění zárodku, se začne odlučovat a žena začne menstruovat. Tím se cyklus uzavře a začíná další.

Co jsou očistky?
Zbytky krevních sraženin, plodových obalů a přepážek placenty, které zůstaly po porodu v děloze a postupně se mísí s  bílými krvinkami a a vyplavují se z těla pomocí tekutiny, jež se v poporodní děloze tvoří. Nejsou menstruací! A ani si je s měsíčky nespleteme. Jak upozorňuje doktorka Marešová, vzhled i pach těchto tzv. očistků se během šestinedělí mění od krvavých, přes hnědé nažloutlé až šedobílé a hlenovité. Ke konci jsou v podstatě nekrvavé a jejich vyměšování ustává. Naproti tomu i první poporodní  menstruace má charakteristický krevnatý vzhled jako před otěhotněním.
 
Při očistkách lékaři doporučují používat výhradně vložky a často je vyměňovat. Protože v pochvě jsou přítomny bakterie, stávají se očistky vysoce infekční, a tak je nutné dbát na zvýšenou hygienu, a časté mytí rukou, abyste se znečištěnýma rukama nedotkla třeba prsních bradavek a nepřenesla infekci na dítě.

Vložky, tampony nebo kalíšky?
Každé, co se jí líbí. Jestli jste už dokonale očištěna od  poporodních očistků, o čemž vás bude nejspíš informovat váš gynekolog na šestinedělní kontrole, pak záleží jen na vás, která z hygienických pomůcek je vám při menstruaci nejpříjemnější. Z medicínského hlediska je to jedno.
 
Mýty kolem škodlivosti tamponů svorně vyvrátily odborníci i ženská praxe: menstruaci neblokují, pokud zvolíte správnou velikost nevysušují a nedráždí tak poševní sliznici, a nezpůsobují obávanou poševní infekci, pokud k ní nezavdáme příčinu při samotném zavádění tamponu. A když kamarádka bude tvrdit něco jiného, pak se nabízí argument, že naopak, v tomto ohledu jsou méně bezpečné vložky, protože právě na jejich povrchu se mohou přenést bakterie z oblasti konečníku do pochvy. Samozřejmě, že pořádnou infekční polízanici může způsobit jak dlouho nevyměněná vložka, tak „zapomenutý“ tampon.
Vložka je tím prvým řešením ve chvíli, kdy si nemůžete dokonale umýt ruce před a po zavedení tamponu. A také jako „jistič“ tamponu při silném krvácení nebo na noc.
 
Milovnice alternativy si zřejmě vyberou látkové vložky, které na rozdíl od jednorázových, tolik nezatěžují životní prostředí, protože neplní naše odpadkové koše. A která žena  zkusila menstruační kalíšek a tréninkem i trpělivostí získala nasazovací grif, už prý dilema „tampony, vložky, nebo kalíšky“ neřeší. 
 
Trocha gyne- a těhu-statistiky

U nekojících žen byla ovulace pozorována nejdříve 27 dní po porodu. Průměrně se dostavuje za 50 až 73 dní po porodu. U plně kojících je pravděpodobnost ovulace před 10. týdnem po porodu asi 1 %, ve 12. týdnu se zvyšuje na 17 % a v 18. týdnu 36 %.
 
Laktace působí jako antikoncepce (účinnost však není stoprocentní) po dobu 10 týdnů po porodu. Před nástupem první menstruace po porodu může otěhotnět asi 3 % žen. Koncem prvního roku po porodu může bez ochrany otěhotnět až 20 % plně kojících a 80 % nekojících žen. Průměrná doba nutná k otěhotnění po první menstruaci se uvádí u nekojících 2 až 3 měsíce, u kojících 2 až 4 měsíce. 
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Pavlína Marešová, gynekoložka
 
Menstruační tampony jsou asi nejoblíbenější pomůckou. Za jak dlouho po porodu je vhodné je zase začít používat?
Očistky, které z dělohy odcházejí průměrně čtyři týdny po porodu, jsou výrazně alkalické, a tím se mění i pH v pochvě. Následkem toho mizí biologická ochrana poševního prostředí, které je jinak kyselé, a to umožňuje vnikání bakterií z oblasti zevních rodidel do pochvy a dále. Se slábnutím očistků se kyselé pH pochvy obnovuje a normalizuje poševní prostředí. Z toho plyne, že tampony během šestinedělí nejsou vhodné. Ani vzhledem k poporodním poraněním měkkých porodních cest (hrdla, pochvy nebo hráze). Po zhojení a obnovení pH pochvy, tedy již při první menstruaci naopak používání tamponů už nic nebrání.
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články