Maminka.czJídelníček

Olivy: Možná ani netušíte, jak jsou úžasné

Magdalena Sieglová 5.  4.  2018
Nejlepším receptem pro zdraví a krásu jsou pravidelný pohyb a příroda. Její zákony a produkty využívá především alternativní medicína. Mezi doporučované „léky z této bezkonkurenční lékárny“ patří právě olivy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za kolébku olivovníku, jehož plodem jsou olivy, je považována Asie. S kultivací keřů začali farmáři na území dnešní Sýrie a Kréty zhruba před šesti tisíci lety. Později se pěstování přesunulo směrem na západ přes Řecko, Itálii, severní Afriku až do Španělska.

Díky věčně zelené barvě a vysoké odolnosti si olivovník vysloužil přezdívku věčný strom. Štědrou úrodu přináší kolem dvacátého roku svého stáří a plodí pak dalších 150 let.

Věčný strom plodí jenom jeden druh oliv. Pokud mají zelený odstín, jde o jejich nezralou formu. Tmavá barva je naopak barvou zralosti. Na základě zralosti oliv probíhá i jejich sběr. Zelené olivy se sklízí na podzim a tmavé začátkem prosince.

Čtěte také: 15 praktických tipů, jak využít olivový olej v domácnosti

Pozitivní působení oliv na lidské zdraví je způsobeno jejich složením. Olivy jsou bohaté na vitaminy K, A, E a D a obsahují velké množství antioxidantů. Přestože patří do kategorie tuků, podporují hubnutí a zároveň dodávají tělu potřebnou energii.

Z medicínského hlediska jsou olivy považovány za:

• výtečný detoxikační prostředek, zastavující proces stárnutí
• účinnou prevenci proti civilizačním, srdečním a cévním nemocem
• léčebný prostředek při různých kožních diagnózách

Nejkvalitnější oleje s nejvýraznější chutí jsou označeny jako extra panenské. Pocházejí z prvního lisování a jsou vyráběny při nízkých teplotách, za použití tradičních mechanických postupů.

Naopak, nejméně chuti a zdraví prospěšných látek mají oleje ze zbytků, s označením Pomace nebo Sansa d´oliva. Při koupi oleje dbejte na jeho kvalitu a uskladnění. Olej skladujte na tmavém, suchém a chladném místě, nejlépe ve skleněné dóze s uzávěrem.

VIDEO: Jak poznat, že je avokádo zralé, a jak ho nakrájet

Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Zelenina v utajení: Tyto báječné zeleninové recepty si děti zamilují
Zvedněte si náladu lehkými saláty
Výživa a stravování

Zvedněte si náladu lehkými saláty

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Jídelníček, Účinná prevence, Oliva, Oli, Španělsko, Stárnutí, Lidské zdraví, Dvacátý rok, Řecko, Prospěšná látka, Zdraví prospěšný, Praktický tip, Olej, Antioxidant, Olivovník, Velké množství, Léčebný prostředek, Civilizační nemoc, Jak, Nejlepší recept, Sýrie, Alternativní medicína, Keř, Zdraví na Heureka.cz