Olivy: Možná ani netušíte, jak jsou úžasné

Nejlepším receptem pro zdraví a krásu je pravidelný pohyb a příroda. Její zákony a produkty využívá především alternativní medicína. Mezi doporučované „léky z této bezkonkurenční lékárny“ patří právě olivy…

Za kolébku olivovníku, jehož plodem jsou olivy, je považována Asie. S kultivací keřů začali farmáři na území dnešní Sýrie a Kréty zhruba před šesti tisíci lety. Později se pěstování přesunulo směrem na západ přes Řecko, Itálii, severní Afriku až do Španělska. Díky věčně zelené barvě a vysoké odolnosti, si olivovník vysloužil přezdívku věčný strom. Štědrou úrodu přináší kolem dvacátého roku svého stáří a plodí pak dalších 150 let.

Věčný strom plodí jenom jeden druh oliv. Pokud mají zelený odstín, jde o jejich nezralou formu. Tmavá barva je naopak, barvou zralosti. Na základě zralosti oliv, probíhá i jejich sběr. Zelené olivy se sklízí na podzim a tmavé, začátkem prosince.

Pozitivní působení oliv na lidské zdraví je způsobeno jejich složením. Olivy jsou bohaté na vitaminy K, A, E a D a obsahují velké množství antioxidantů. Přestože patří do kategorie tuků, podporují hubnutí a zároveň dodávají tělu potřebnou energii.

Z medicínského hlediska jsou olivy považovány za:
• výtečný detoxikační prostředek, zastavující proces stárnutí
• účinnou prevenci proti civilizačním, srdečním a cévním nemocem
• léčebný prostředek při různých kožních diagnózách

Nejkvalitnější oleje s nevýraznější chutí jsou označeny jako extra panenské. Pocházejí z prvního lisování a jsou vyráběny při nízkých teplotách, za použití tradičních mechanických postupů. Naopak, nejméně chuti a zdraví prospěšných látek mají oleje ze zbytků, s označením Pomace nebo Sansa d´oliva. Při koupi oleje dbejte na jeho kvalitu a uskladnění. Olej skladujte na tmavém, suchém a chladném místě, nejlépe ve skleněné dóze s uzávěrem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře