Odstavení kojence: Všechno jde, když se chce

Jak a kdy nejlépe přestat s kojením? Obecně vzato platí, že zdravé, donošené dítě by se mělo plně kojit do šesti měsíců věku a teprve po té začít s příkrmy, včetně čaje a ovocných šťáv.
Odstavení kojence: Všechno jde, když se chce

Vůbec to ale neznamená, že v šesti měsících musíte okamžitě přestat. Kojit můžete, s postupně převládajícím příkrmem, třeba až do dvou či více let věku. Možná po roce kojení ze svého okolí uslyšíte názor, že už je na to dítě příliš velké, že ve vašem mateřském mléce už stejně nejsou potřebné živiny nebo, že dítěti vytváříte na sobě závislost. Nedejte se, řiďte se svými pocity - vyhovuje-li kojení vám i vašemu dítěti, kojte klidně dál.

Mateřské mléko mění své složení dle potřeb dítěte, o nedostatku živin tedy nelze mluvit. A závislost se rozhodně nevytváří kojením. Snad jediná komplikace, která vás může při dlouhodobém kojení potkat, je to, že pak budete mít problém (dá-li se to tak nazvat) své dítě kojení odnaučit.

V podstatě existují dva způsoby, jak své dítě na kojení odvyknout - postupně nebo jednorázově. Záleží na vašem dítěti, jaký způsob bude právě u něj nejúčinnější. V noci se můžete pokusit nahradit kojení neslazeným čajem, aby se neničily zoubky a to ani ty budoucí. Bude-li se dítě dožadovat i přes nabízený čaj prsu, musíte nějaký čas spávat mimo místnost, kde spí dítě. Přes den nahrazujte kojení dětským jídlem.

Pozor, místo kojení byste měla začít podávat dětské sušené mléko. Obsahuje pro dítě potřebné vitamíny. Ty by mohly dítěti po skončení kojení chybět. Ne všechna sušená mléka budou vašemu dítěti chutnat - musíte zkoušet, než najdete to pravé. Zkuste v lékárně požádat o vzorky, levněji se tak doberete k tomu, které mléko vašemu dítěti chutná. Zakoupené balení mléka rozhodně nevyhazujte potom, co zjistíte, že mu nechutná - neznamená to totiž, že mu nezačne chutnat třeba za dva týdny.

Každopádně platí, že s kojením či odstavováním vám ochotně pomůže laktační poradkyně. Jejich seznam včetně kontaktů naleznete na internetu. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články