Odborníci radí, jak správně nakupovat a skladovat ovoce

Prodejny SPAR ČOS nabízejí široký sortiment čerstvého ovoce. Od běžného ovoce, které se obvykle pěstuje v našich podmínkách, až po exotické druhy.

V nabídce ale zákazníci najdou i krájené ovoce (např. melouny), a ovocné saláty TITBIT pod značkou SPAR To Go. Aby spotřebitelé našli v prodejnách vždy dokonale svěží a čerstvé ovoce, klade SPAR ČOS velký důraz na logistiku a skladování.

Logistika ovoce od dodavatele do obchodní sítě SPAR ČOS
Logistika ovoce patří vzhledem k požadavkům na včasnost a čerstvost dodávek mezi nejnáročnější. Ovoce dodávané do prodejen společnosti SPAR ČOS je proto přepravováno se zvláštní péčí. V průběhu přepravy a skladování se důrazně dbá na to, aby se nepřerušil teplotní řetězec. Ovoce a zelenina se přepravuje ve vozech s chladicím zařízením s teplotou od 8 do 12°C. Péče o správné chlazení ale dodáním do prodejny nekončí, protože teplota velmi ovlivňuje kvalitu, stupeň zralosti a svěžest ovoce. V chlazeném skladu v zázemí prodejny probíhá kontrola teploty automaticky, ve výdejních vitrínách pak zaměstnanci kontrolují teplotu každé dvě hodiny. Nabízené zboží je vystavováno jen v množství, které odpovídá poptávce a je pravidelně doplňováno.

Současné trendy v prodeji ovoce
V poslední době je zřejmé, že zákazníci více než kdy dřív dbají na to, co vloží do nákupního košíku. Při výběru zboží zohledňují zdravý životní styl a produkty vybírají nejen podle vzhledu a ceny, ale zejména u ovoce se zajímají také o jeho původ a způsob pěstování. SPAR ČOS se snaží nabídnout zákazníkům co nejširší výběr ovoce především z tuzemské produkce, kterou zákazníci upřednostňují. Všechny prodejny INTERSPAR a SPAR mají proto viditelně označeny výrobky od českých pěstitelů. Obliba a zájem zákazníků se mění podle sezónní nabídky. Na jaře zákazníci vyhledávají především jahody, v létě typicky letní ovoce, jakým jsou broskve, nektarinky, meruňky, letní jablka a melouny. Na podzim potom především jablka a v zimě se zvyšuje zájem o exotické ovoce, citrusy a banány.

Do prodejen SPAR ČOS dodáváme nejen exotické druhy ovoce, ale zaměřujeme se také na ovoce od českých dodavatelů. Jsme velice rádi, že nás společnost SPAR ČOS oslovila s možností spolupráce na novém konceptu potravin pod privátní značkou SPAR To Go. Jsme rádi, že můžeme ukázat, že i v řetězcích je možné prodávat velmi kvalitní a atraktivní produkty. Vítáme, že společnost SPAR ČOS má snahu se odlišit a nabízet svým zákazníkům čerstvé a zároveň cenově dostupné produkty.

Čerstvá nabídka ovoce - vitaminy pro celou rodinu
V poslední době se SPAR ČOS snaží rozšiřovat zejména nabídku ovoce z tuzemské produkce, protože je zákazníky stále více žádáno. Aby zákazníci v prodejnách SPAR ČOS našli skutečně kvalitní a čerstvé produkty, spolupracuje SPAR ČOS s prověřenými dodavateli, kteří jsou zárukou spokojenosti zákazníků. Jedním z nich je například společnost TITBIT. Její sortiment zahrnuje nejen čerstvé ovoce, ale také bylinky a čerstvé ovocné a zeleninové saláty pod značkou SPAR To Go, které se u zákazníků těší velké oblibě.

Jak správně nakupovat a skladovat ovoce?
Obecně vybíráme ovoce, které má neporušenou a neotlačenou slupku a je v perfektním stavu – nenese tedy stopy hniloby a plísní. Zároveň dbáme na to, aby ovoce bylo dobře vyzrálé. Konzumace nedozrálého ovoce může přivodit zažívací potíže.

Jablka - v každém případě se vyhněte poškozeným plodům.
Hrušky – rychle podléhají zkáze, proto vybírejte ovoce, které je v dokonalém stavu.
Broskve, nektarinky a meruňky – po utržení již nedozrávají, proto vybírejte jen pěkné plody, které nejsou nazelenalé.
Třešně a višně – vybírejte baculaté třešně s lesklou a pevnou, neporušenou slupkou. Nejlepší je kupovat je ještě se stopkami, podle kterých se pozná, že jsou třešně čerstvé.
Citrusy – vybírejte pevné plody, které na svou velikost působí těžkým dojmem – ty budou zaručeně šťavnaté.
Bobuloviny – u jahod i malin se vždy podívejte, zda nejsou poškozené. Jahody je ideální sníst ihned v den nákupu, ale vydrží i dva dny v chladničce, zakryté potravinářskou fólií. Rybíz v chladničce vydrží i několik dní a lze jej také dobře mrazit. Vybírejte pevný rybíz s lesklou slupkou.
Exotické ovoce – banány se sklízejí nezralé a skladují se v atmosféře s ethylenem, aby pomalu dozrály. Nekupujte banány s poškozenou slupkou, ani přezrálé. Pozor – banány nikdy neuchovávejte v chladničce, brzy zčernají! Zralost manga nejlépe poznáte podle vůně, která by měla být výrazná. Pro zajištění plné zralosti můžete mango ještě ponechat až tři týdny dozrát v chladničce, v prostoru určeném pro ovoce. U ananasu vybírejte pěkné plody, které se zdají těžké na svůj objem, vyhněte se otlačeným seschlým plodům s nahnědlými listy. Melouny by měly působit těžkým dojmem a vydávat příjemnou, sladkou vůni. Zralost melounu lze zjistit poklepem na slupku a lehkým stiskem plodu dlaněmi. Meloun dozraje při pokojové teplotě.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře